Terug naar overzicht

Martens: 'Meedogenloos zijn'

Laatste Nieuws

23.02.2024

ZAANSTAD- AZ wacht aankomend weekend een topwedstrijd in eigen huis. Ajax komt dan op bezoek in een uitverkocht AFAS Stadion. Maarten Martens en Dani de Wit blikken vooruit op het duel. "Plek vier verstevigen en jagen op plek drie."

"Die hadden we heel hard nodig", begint Martens over de zege op Fortuna Sittard. "De week daarvoor hadden we er ook al recht op, maar kregen we het niet voor elkaar. Nu lukte dat gelukkig wel."

Twintig minuten
De trainer is voornamelijk te spreken over de openingsfase tegen de Limburgers. "Alleen belonen we ons daar niet en loop je vervolgens door een minder moment weer achter de feiten aan. Maar in die openingsfase werden de afspraken nagekomen, waren we dominant, stonden we steeds op de helft van de tegenstander en creëerden we kansen. In de eindfase moeten we nog betere keuzes maken. Dat blijft een aandachtspunt. Je moet meedogenloos zijn. In zo'n fase moet je jezelf belonen."

Omzetten
"Dominant zijn alleen heb je niks aan", gaat de Belg er nog even verder op in. "Je moet het omzetten in doelpunten. Dat beseffen we heel goed." Tegen Fortuna was AZ trefzeker vanuit een corner en een inworp. "Standaardsituaties zijn een heel belangrijk onderdeel en we zijn blij dat we het voor elkaar krijgen daaruit te scoren. Maar in open spel moeten we ook meer gaan scoren. We hadden een aantal momenten en goede fases, waarin we niet tot scoren kwamen. Dat moet gewoon beter. Als we dat beter gaan doen, zijn we gewoon heel erg goed."

Breedte
Martens heeft een brede selectie tot zijn beschikking. "Iedereen moet zijn beste niveau halen. Of ze nou spelen of niet. Dan help je het team het beste en push je je concurrenten naar een hoger niveau. Het is niet altijd makkelijk. Alle jongens willen voetballen. Ze mogen best boos zijn als ze niet spelen, maar ze moeten boos zijn door nog harder hun best te doen en het te laten zien in de momenten die ze krijgen. Dat deed bijvoorbeeld Myron van Brederode tegen Fortuna heel goed. Die had echt een enorme meerwaarde met zijn invalbeurt. Zo hoort het ook."

 

Landen in nieuwe omgeving
Kristijan Belić heeft hard gewerkt aan het opbouwen van zijn fitness en zit dicht bij het moment dat hij negentig minuten kan spelen. "Hij past zich behoorlijk goed aan", is Martens tevreden. "Op eigen helft maakt hij soms te risicovolle keuzes, maar je ziet wel dat hij creatieve dingen kan doen. De keuze waar en wanneer hij dat doet, moet hij echter nog beter gaan aanvoelen. Hij is gewoon een goede speler die duelkracht en nijdigheid heeft in combinatie met ballen vooruit spelen, tussendoor spelen en achter de laatste lijn leggen. Als hij dat allemaal goed gaat doen, kan hij een hele goede speler worden."

Slijtageslag
De aankomende tegenstander wist donderdagavond in verlenging af te rekenen met FK Bodø/Glimt. "Het is wel een slijtageslag geworden", analyseert Martens de wedstrijd. "Er kwam een verlenging aan te pas en ze speelden lang met tien man. Ajax speelde een moeilijke wedstrijd, maar won uiteindelijk wel onder lastige omstandigheden. Dat zegt ook wat over hun. Ze hebben dat knap gedaan."

Voetballen
Tegen Bodø/Glimt hanteerde Ajax een vrij defensieve speelstijl. Martens was daar niet door verrast. "Ik bereid me voor zondag voor op een aanvallend en een defensief Ajax. We moeten met beide scenario's rekening houden. Het zal er ook mee te maken hoe goed wij zijn. Als we de bal zelf te vaak verliezen, zullen zij meer druk zetten. We moeten zelf aan voetballen toekomen. Of we nou veel of weinig ruimte hebben, wij moeten goed genoeg zijn om aan de bal door te komen."

 

Ranglijst
Wie een blik op de ranglijst werpt, zal het belang van deze wedstrijd des te duidelijker worden, zo ziet ook Martens. "Ik praat alleen niet te veel met mijn jongens over de stand. We zijn vooral gefocust op wat wij in het veld moeten doen. Dan moeten de resultaten volgen. Maar iedereen kent de stand natuurlijk en iedereen beseft dat we een belangrijke partij hebben in eigen huis tegen Ajax. We willen een vervolg geven aan de zege op Fortuna en daar zullen we klaar voor zijn."

Jacht
Dani de Wit sluit zich aan bij Martens: "Uiteindelijk is het een wedstrijd op zich en moet je hoe dan ook winnen. Maar je kijkt ook naar de ranglijst. Je weet dat Ajax nu drie punten achter staat en dat je met een overwinning hele goede zaken kan doen. We weten wat voor Europese tickets er zijn dit jaar. We hebben er zin in en willen na die drie punten in Sittard die lijn doortrekken om plek vier te verstevigen, maar vooral om te jagen op plek drie. Dat blijft het doel."

 

Uitverkocht
Het AFAS Stadion is uitverkocht aankomende zondag. "Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen de hele wedstrijd lang achter ons staat", zegt Martens. "Tegen Feyenoord was dat heel goed, maar konden we de fans uiteindelijk niet belonen met een resultaat. Dat willen we wel heel graag doen. Daar komen de mensen uiteindelijk voor. Ze willen passie zien en het liefst zo attractief mogelijk voetbal. Dat ligt heel nauw bij elkaar. Het één kan niet zonder het ander. Je wilt uiteindelijk ook resultaat. Op die drie punten moeten we zo hoog mogelijk scoren zondag."