Tiental AZ Onder 18 verliest van Ajax

03.02.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 18 heeft zaterdag in eigen huis verloren van Ajax. Hoewel de thuisploeg na een vroege rode kaart nog knap standhield kwam Ajax op een 0-2 voorsprong. In de slotfase maakte AZ door een benutte strafschop weer een wedstrijd ervan en kreeg het grote kansen op meer. De Amsterdamse defensie hield echter stand: 1-2.

De Alkmaarders kregen al snel een flinke tegenslag. In de zevende minuut ontsnapte Ajax aan buitenspel, waardoor het de vrije doortocht had naar het doel van Arouna Kabba. Verdediger Joeri Oud ging in de achtervolging en beging daarmee een overtreding op de doorgebroken Ajacied: direct rood.

Omschakelen
AZ moest met tien man verder en zag Ajax in de negentiende minuut tot de eerste kans komen. Na een voorzet bleef de bal lang voor het Alkmaarse doel hangen en kwam Gerald Alders uiteindelijk tot een kopkans: over. AZ liet tien minuten later van zich horen. In een omschakelmoment had de ploeg van trainer Michael van Zijtveld plots veel ruimte en kwam een dieptepass aan bij Yoël van den Ban. De spits gaf af op de meegekomen Anthony Smits, wiens schot vervolgens in de handen van keeper Paul Reverson kwam.

Rebound
AZ hield aanvankelijk knap stand, maar vlak voor rust viel alsnog de openingstreffer. Een schot van Ajax kwam tegen de paal, waarna Don O'Niel attent was bij de rebound: 0-1.

Veel balbezit
De tien AZ'ers wisselden na de pauze van formatie en gingen daarmee op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg had veel balbezit en kwam geregeld tot de Amsterdamse zestien. Toch was het Ajax dat in de 59e minuut weer tot scoren kwam. Kort nadat Kabba een knappe redding in huis had leverde de daaropvolgende aanval de 0-2 op. Skye Vink kon van dichtbij binnenkoppen.

Strafschop AZ
In de laatste tien minuten kreeg AZ een strafschop en dat was de ultieme kans terug in de wedstrijd te komen. Dat ging niet vanzelf, want Ajax-doelman Reverson wist de penalty van Van den Ban aanvankelijk te keren. De goalie kwam alleen te vroeg van zijn lijn, waardoor Van den Ban een tweede kans kreeg. Die ging wel erin: 1-2.

Van de lijn
Door de aansluitingstreffer ging het weer stormen op het AFAS Trainingscomplex. Zo moest Ajax al snel een doorgekopte vrije trap van Julian Oerip van de lijn halen. Kort daarna ging een vlammend afstandsschot van Kees Smit over, vocht AZ in de Amsterdamse zestien veel kopduels uit en werd in blessuretijd opnieuw een inzet van de lijn gehaald. De bezoekers bleven echter overeind, waardoor AZ met 1-2 verloor.

AZ Onder 18 - Ajax 1-2 (0-1)

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Jeremiah Esajas (46. Lev Lenssen), Joeri Oud, Rayan Atikallah, Elijah Dijkstra; Enoch Mastoras (88. Kasper Boogaard), Julian Oerip, Kees Smit; Anthony Smits (86. Deacon van der Klaauw), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (46. Mathijs Menu).

Scoreverloop: 41. O'Niel 0-1, 59. Vink 0-2, 82. Van den Ban 1-2 (pen.).
Rode kaart: 7. Oud (AZ).