Terug naar overzicht

Van Bommel schiet AZ naar zege op Ajax

Laatste Nieuws

25.02.2024

ALKMAAR- AZ heeft zondagmiddag in eigen huis uitstekende zaken gedaan. Tegen Ajax werd het 2-0 dankzij twee doelpunten van Ruben van Bommel.

AZ begon met dezelfde elf namen als tegen Fortuna Sittard. Op de bank keerde Hobie Verhulst terug bij de wedstrijdselectie na zijn blessure.

Droomstart
AZ kende een droomstart onder toeziend oog van 19.016 toeschouwers, wat een nieuw record betekende in het AFAS Stadion. Vangelis Pavlidis speelde de bal op Van Bommel, die kort daarvoor was ontsnapt aan zijn man. Van Bommel ging naar binnen en schoot fraai raak voor de vroege 1-0! 

Kansen
Slechts twee minuten later kwam Pavlidis dichtbij de 2-0, maar zijn kopbal vloog over. Aan de andere kant moest Mathew Ryan na een halfuur ingrijpen op de eerste kans van Ajax. Anton Gaaei schoot, maar de doelman pakte de inzet. Kort daarop toonde Van Bommel zich opnieuw gevaarlijk, maar dit keer ging zijn inzet nét naast. Een poging van Van den Boomen ging naast en daarop was het tijd voor de rust. 

Tweede helft
In de tweede helft gebeurde aanvankelijk weinig. AZ had de wedstrijd onder controle, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Met bijna een uur op de klok schoot Van Bommel een vrije trap laag in, maar Diant Ramaj pakte zijn inzet. Een gekruld schot van Mijnans ging hoog over. 

Van Bommel
In de 67e minuut kwam Mayckel Lahdo in het veld en die was meteen belangrijk. Na goed voorwerk vond hij de vrijstaande Van Bommel voor het doel. Die wist wel raad met de bal en maakte de 2-0! Ajax wist daar amper iets tegen over te stellen. In de 89e minuut leken de Amsterdammers op 2-1 te komen, maar een doelpunt van Brian Brobbey ging niet door wegens buitenspel. Daarmee pakte AZ drie hele belangrijke punten in eigen huis!

 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Ajax 2-0 (1-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes (90+3. Alexandre Penetra), Riechedly Bazoer (84. Bruno Martins Indi), David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Kristijan Belić (67. Mayckel Lahdo), Dani de Wit; Sven Mijnans (84. Myron van Brederode), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (84. Ernest Poku).

Opstelling Ajax: Diant Ramaj; Anton Gaaei (36. Ahmetcan Kaplan), Devyne Rensch, Josip Šutalo, Jorrel Hato, Borna Sosa; Benjamin Tahirović (64. Chuba Akpom), Kenneth Taylor, Branco van den Boomen (80. Sivert Mannsverk); Kristian Hlynsson (80. Julian Rijkhoff), Brian Brobbey. 

Scoreverloop: 7. Van Bommel 1-0, 67. Van Bommel 2-0. 
Gele kaarten: 
Bazoer, Goes (AZ). 
Scheidsrechter: 
Allard Lindhout. 
VAR: 
Dennis Higler. 
Toeschouwers: 
19.016.