Terug naar overzicht

AZ en Borussia Dortmund in evenwicht

Laatste Nieuws

06.01.2024

MARBELLA- AZ heeft zaterdagmiddag in het Spaanse Marbella met 2-2 gelijkgespeeld tegen Borussia Dortmund. Nadat Vangelis Pavlidis en Jens Odgaard de Alkmaarders op een 0-2 voorsprong hadden gezet, kwamen de Duitsers in het tweede bedrijf langszij.

De wedstrijd werd afgewerkt over vier helften van dertig minuten. Daardoor kreeg elke speler de kans om zaterdagmiddag zijn minuten te maken. De grootste wijzigingen bevonden zich voornamelijk op het middenveld: Dani de Wit begon als nummer acht en Jens Odgaard startte als nummer tien. Voorin keerde Mayckel Lahdo terug van een blessure.

Snelle voorsprong
De Alkmaarders begonnen overtuigend aan de wedstrijd en kwamen binnen zeven minuten op een 0-1 voorsprong. Vangelis Pavlidis kon een strakke voorzet van David Møller Wolfe goed binnenwerken ter hoogte van de vijfmeterlijn en liet doelman Gregor Kobel kansloos.

AZ pakt door
Tijdens het eerste uur bleef het niet bij de goal van Pavlidis. Ook Jens kreeg na veertien minuten spelen zijn eerste kans: hij kon van afstand uithalen, maar zag zijn schot worden gekeerd. Ook Jayden Addai kreeg een kans via een kopbal. Uiteindelijk was het toch Odgaard die voor de 0-2 zorgde. Een geweldig uitgespeelde counter kon via passes van Pavlidis en Myron van Brederode bij Addai uitkomen. Laatstgenoemde stak Odgaard weg die geen moment twijfelde: 0-2.

Wisseling van de wacht
Na een uur spelen volgde een heus wisselfestival. Alleen Owusu-Oduro, Dekker en Dantas bleven staan. Verder betraden Dave Kwakman, Wouter Goes, Riechedly Bazoer, Kenzo Goudmijn, Kees Smit, Ibrahim Sadiq, Mexx Meerdink en Ruben van Bommel het veld. Zij konden niet voorkomen dat Marcel Sabitzer aan het begin van de derde helft tot 1-2 kwam.

Gelijkmaker
De Duitsers wisten richting het einde van die derde helft ook nog terug te komen tot 2-2. Het was Marco Reus die een goede pass kon belonen met een mooie goal. In de korte onderbreking richting de vierde helft wisselde AZ nog vijf keer. Onder andere Tristan Kuijsten kwam erin die daarmee zijn officieuze debuut maakte, evenals AZ's winteraanwinst Gonçalo Esteves. Voor Mees de Wit was het eveneens een bijzonder duel. De verdediger maakte na maandenlang blessureleed eindelijk zijn rentree.

 

Kuijsten
En de doelman liet zich gelden ook. De goalie had een heerlijke redding in huis op een vrije trap van Reus en hield even later ook een inzet van Abdoulaye Kamara uit zijn doel. De rebound werd voorkomen door een fijne tackle van Riechedly Bazoer. Daarmee eindige het in Marbella in 2-2, met speeltijd voor bijna alle spelers. Een waardevolle oefenwedstrijd dus. 

 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
Borussia Dortmund – AZ 2-2 (0-2)
Vriendschappelijk duel

Basisopstelling Borussia Dortmund: Gregor Kobel, Niklas Süle, Mats Hummels, Thomas Meunier, Emre Can, Julian Brandt, Giovanni Reyna, Jamie Bynoe-Gittens, Donyell Malen, Niclas Füllkrug, Guille Bueno.   

Opstelling AZ (eerste uur): Rome-Jayden Owusu-Oduro; Denso Kasius, Alexandre Penetra, Bruno Martins Indi, David Møller Wolfe (31. Maxim Dekker); Jordy Clasie, Dani de Wit (46. Tiago Dantas), Jens Odgaard; Mayckel Lahdo (31. Jayden Addai), Vangelis Pavlidis en Myron van Brederode.  

Opstelling AZ (tweede uur): Rome-Jayden Owusu-Oduro (91. Tristan Kuijsten); Dave Kwakman (91. Gonçalo Esteves), Wouter Goes, Riechedly Bazoer, Maxim Dekker (91. Mees de Wit); Kenzo Goudmijn, Tiago Dantas, Kees Smit (91. Lewis Schouten); Ibrahim Sadiq, Mexx Meerdink (91. Ernest Poku) en Ruben van Bommel.  

Scoreverloop: 7. Vangelis Pavlidis 0-1; 36. Jens Odgaard 0-2; 63. Marcel Sabitzer 1-2; 80. Marco
Reus 2-2. 
Gele kaarten: Mateu Morey (Borussia Dortmund).
Scheidsrechter: José Luis Guzmán Mansilla  
Toeschouwersaantal: 550