AZ Jeugd: Onder 17 opent met zege, Onder 15 speelt gelijk

20.01.2024

ZAANSTAD- De AZ Jeugdopleiding heeft de voorjaarscompetitie afgetrapt. AZ Onder 17 boekte direct een zege door FC Volendam met 2-1 te verslaan. Het duel tussen AZ Onder 15 en Go Ahead Eagles eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

AZ Onder 17 - FC Volendam 2-1 (0-0)
AZ Onder 17 is met een overwinning aan de voorjaarscompetitie begonnen. De ploeg van trainer Tim Roest moest tegen FC Volendam een achterstand ongedaan maken en won uiteindelijk met 2-1.

In het eerste bedrijf waren de kansen schaars, maar kwam het meeste gevaar wel van de Alkmaarders. Zo zag Hessel de Wit een kansrijke volley naast gaan en ging een inzet van Tycho de Wit via een Volendamse verdediger over.

Na de pauze kwam AZ beter voor de dag met meer dreiging richting het vijandige doel. Dat resulteerde al snel in een aardig afstandsschot van Kiani Inge, die door de doelman werd gepakt. Ook De Palingboeren kreeg daarna een goede kans. Finn Molenaar moest daarbij in actie komen en maakte het gevaar onschadelijk. De bezoekers namen in de 57e minuut wel de leiding, waardoor AZ in de achtervolging moest. Het antwoord volgde acht minuten later toen de ploeg een strafschop kreeg. Inge eiste de bal op en scoorde: 1-1.

De thuisploeg maakte in de laatste twintig minuten het meeste aanspraak op een driepunter met kansen voor Hessel de Wit en Melle Roede. De beslissing viel in de 86e minuut. Invaller Iain de Jongh wist een Volendammer goed onder druk te zetten, waarna Roede vrij voor doel kwam en koelbloedig afdrukte. Daarmee bezorgde hij AZ Onder 17 de eerste competitiezege van 2024.

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Kiani Inge, Kevin Van Ouytsel, Finn Larooi, Saviola Saffoe; Mees Adrichem, Melle Roede, Elias Hazir; Kenzo Riedewald (72. Nigel Fraenk), Hessel de Wit, Tycho de Wit (80. Iain de Jongh).

Scoreverloop: 57. FC Volendam 0-1, 65. Inge 1-1 (pen.), 86. Roede 2-1.

AZ Onder 15 - Go Ahead Eagles 0-0 (0-0)
AZ Onder 15 hield zaterdagmiddag één punt over aan het duel met Go Ahead Eagles. Een spannende wedstrijd met genoeg kansen eindigde in een doelpuntloos gelijkspel: 0-0.

Op het eigen AFAS Trainingscomplex kwamen beide ploegen moeizaam opgang. Na een gelijkopgaande openingsfase kwam de eerste Alkmaarse doelpoging van Nuur Mahamed Ahmed. Zijn poging werd echter gestopt door de Go Ahead-goalie. Even later had ook AZ-doelman Quenten Attigah een goede redding in huis, waardoor beide keepers hun doel schoon wisten te houden.

In de tweede helft was de thuisploeg duidelijk de bovenliggende partij. Na een kwartier kon AZ-spits Donny van der Lijcke een harde voorzet van Jahmael Ampofo net niet binnentikken. Enkele minuten later leek Mahamed Ahmed de score te openen, maar de buitenspeler werd teruggefloten wegens buitenspel.

De Alkmaarders bleven Go Ahead onder druk zetten en kwamen tot verschillende mogelijkheden. Zo zag Ampofo zijn poging van afstand in de handen van de doelman komen en raakte Mahamed Ahmed van dichtbij de paal. In de slotfase kwamen de bezoekers via een counter tot een grote kans en werd de bal naast het doel van keeper Attigah geschoten. Doelpunten kwamen echter niet en zo eindigde het duel zoals het begon: 0-0.

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring (60. Jeremiah Oladoyinbo Ojomo) Janoa Elias, Aebe Morel, Amani Imhangbe; Cas Jongeneelen, Taecke van Dam van Isselt (41. Fedde Hartog), Cas Klop (77. Merijn van Dijk); Nuur Mahamed Ahmed, Donny van der Lijcke, Jahmael Ampofo (77. Ties Kemna).