Terug naar overzicht

AZ Vrouwen winnen van Excelsior

Laatste Nieuws

28.01.2024

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- De AZ Vrouwen behaalden zondag een 1-2 overwinning op Excelsior. De Alkmaarders kwamen al na zeven minuten spelen op voorsprong via Desiree van Lunteren. In het tweede bedrijf werd daar een doelpunt aan toegevoegd van Romaissa Boukakar. Tien minuten voor het einde kwam de thuisploeg tot scoren, wat de eindstand bepaalde op 1-2.

Interim-trainer Wouter de Vogel voerde geen wijzigingen door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle, waarin gelijk werd gespeeld. Zo startte Boukakar opnieuw op de flank en kon ook Bo op de Weegh rekenen op een basisplek.

Bliksemstart
Vanaf het eerste fluitsignaal lieten beide ploegen hun aanvallende intenties zien en al na zeven minuten spelen kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Middenveldster Isa Colin maakte een goede actie en gaf een geweldige steekpass op Boukakar. De buitenspeelster kwam oog in oog met Excelsior-keepster Isa Pothof, was niet zelfzuchtig en speelde de bal af op Van Lunteren, die de bal vervolgens in een leeg doel schoot: 0-1.

Dominant AZ
De bezoekers domineerden de eerste helft met goed combinatievoetbal, maar het ontbrak vaak in de eindfase. Zo kwam een gevaarlijke voorzet van Boukakar net niet aan bij Van Lunteren en even later nam rechtsback Camie Mol een afvallende bal goed op de wreef, maar zag zij haar inzet gepakt worden door de sluitpost van de Rotterdammers. Vlak voor rust was ook Boukakar nog gevaarlijk. De buitenspeelster sneed naar binnen en zocht de verre hoek, maar de poging ging over het doel. Zo bleef het 0-1 en was dit tevens de ruststand.

AZ blijft creëren
In het tweede bedrijf nam AZ geen gas terug en gingen de Alkmaarders verder waar ze gebleven waren. Een goede voorzet van Van Lunteren bereikte Mol, die de bal rakelings langs het Rotterdamse doel kopte. Even later leidde een counter van AZ tot een grote kans voor Boukakar. Zij passeerde haar directe tegenstander en haalde uit op de rand van het zestienmetergebied, maar ook haar poging ging naast.

Verdiende tweede goal
Na een serie kansen, kwam daar toch eindelijk de 0-2. Een fantastische lange bal van Maudy Stoop bereikte Boukakar. De buitenspeelster kwam vervolgens van de flank naar binnen en met een bekeken schot door de benen van keepster Pothof vond ze het net. Zo maakte Boukakar haar tweede competitietreffer en verdubbelde ze de voorsprong voor AZ.

Genoeg kansen op 0-3
De bezoekers kregen genoeg mogelijkheden om de wedstrijd definitief te beslissen, maar verzuimde om de score verder uit te breiden. Kort na de 0-2 ging Boukakar achter een diepe bal aan, keepster Pothof was er eerder bij, maar schoot de bal tegen de AZ-aanvalster aan. Boukakar schoof de bal vervolgens op een leeg doel net naast. Ook Floor Spaan kreeg een grote mogelijkheid. De spits kwam één-op-één met keepster Pothof, koos niet voor een pass op haar medespeelsters en schoot de bal eveneens langs de verkeerde kant van de paal.

Tegentreffer
Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kregen de Alkmaarders een doelpunt tegen. Een corner van de Rotterdammers kon niet goed worden weggewerkt, waarna Kimberley Smit van dichtbij raak schoot: 1-2. De aansluitingstreffer zorgde vervolgens voor spannende slotminuten, maar de Alkmaarders zouden de voorsprong niet meer uit handen geven. Zo eindigde de wedstrijd in 1-2 en nam AZ de drie punten mee naar huis.