ZAANSTAD- Leeroy Echteld wordt de nieuwe trainer van Jong AZ. De Alkmaarders bereikten een akkoord met de 55-jarige trainer voor een contract tot de zomer van 2026. Echteld neemt de voormalige taken van Jan Sierksma over, die naar AZ 1 is doorgeschoven om daar assistent-trainer van Maarten Martens te zijn.

Echteld is een oudgediende van AZ. In het seizoen 1997-1998 speelde hij een halfjaar voor de Alkmaarders, waarin hij elf wedstrijden in actie kwam en twee goals scoorde.

Trainerscarrière
Ook als trainer is Echteld een bekend gezicht bij AZ. Vanaf 2014 was hij anderhalf jaar lang jeugdtrainer en vervolgens werd hij assistent-trainer van John van den Brom bij de hoofdmacht. Verder voltooide Echteld trainersklussen bij onder andere PEC Zwolle en Paris Saint-Germain B. Later was hij werkzaam als hoofdtrainer bij De Treffers. Echteld zal het trainerschap van Jong AZ combineren met zijn baan bij de KNVB, die van assistent van Jong Oranje-coach Michael Reiziger. Hier is hij sinds de zomer van 2023 actief.

Sierksma
De positie van Jong AZ-trainer kwam vrij nadat Sierksma doorschoof naar AZ 1 als assistent-trainer. De 39-jarige Fries stond sinds afgelopen zomer aan het roer bij Jong AZ. In 21 wedstrijden werd onder zijn leiding acht keer gewonnen en vijf keer gelijkgespeeld.

Brandenburg: 'Bevlogen en gepassioneerd'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Leeroy is natuurlijk geen onbekende. Hij heeft in zijn tijd in de AZ Jeugdopleiding en als assistent bij het eerste elftal een dermate goede indruk achtergelaten dat we wederom bij elkaar zijn uitgekomen. Met Lee-Roy halen we iemand in huis die bevlogen en gepassioneerd is. Hij weet goed de taal van de spelers te spreken. Ook zullen zijn ervaringen bij Jong Oranje heel waardevol zijn voor onze spelers. Hij heeft een voetbalvisie die we bij AZ ook nastreven, waardoor hij in staat is het maximale uit zowel groep als individu te halen. We zijn De Treffers erg dankbaar voor het meewerken aan zijn overgang naar ons."

Echteld: ‘Heerlijk om thuis te komen’
“Het is heerlijk om weer thuis te komen bij AZ”, vertelt Echteld over zijn terugkeer. “Ik wil graag weer werkzaam zijn in het betaald voetbal. Het trainerschap van Jong AZ combineren met mijn taken bij Jong Oranje zie ik als een fantastische uitdaging. Ik denk dat dit een heel goede zet voor mij en mijn ontwikkeling is. Ook bij Jong AZ draait het volop om ontwikkelen en blijven groeien op een hoog niveau, dus de ambities rijmen goed. Ik kijk ernaar uit om te starten.”

Start
De kersverse trainer zal tijdens de aanstaande wedstrijd van Jong AZ tegen FC Dordrecht, maandag 22 januari om 20:00 uur op het AFAS Trainingscomplex, nog niet op de bank zitten. Een dag later start hij met zijn nieuwe werkzaamheden.