Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers AZ - PEC Zwolle

Laatste Nieuws

19.01.2024

ALKMAAR- AZ begint zaterdagavond aan de tweede helft van het Eredivisie-seizoen. Het startsignaal luidt om 20:00 uur in het AFAS Stadion voor het duel AZ - PEC Zwolle. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en PEC Zwolle zijn elkaar 43 keer eerder tegen gekomen in de Eredivisie. Daarvan wist AZ twintig keer te winnen en veertien keer eindigde het in een gelijkspel. 

AZ en PEC Zwolle stonden dit seizoen al eerder tegenover elkaar. Het duel in het MAC3PARK Stadion eindigde in een 0-3 overwinning voor de Alkmaarders, door doelpunten van Vangelis Pavlidis, Mayckel Lahdo en Myron van Brederode.

De laatste thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle eindigde in een 3-2 overwinning voor AZ, dankzij doelpunten van Dani de Wit en Pavlidis (2). 

Laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen
2023-2024 | PEC Zwolle - AZ 0-3 (Doelpunten: Pavlidis, Lahdo en van Brederode)
2021-2022 | PEC Zwolle - AZ 2-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022 | AZ - PEC Zwolle 3-2 (Doelpunten: Dani de Wit en Pavlidis 2x)
2020-2021 | PEC Zwolle - AZ 1-1 (Doelpunt: Midtsjø)
2020-2021 | AZ - PEC Zwolle 1-1 (Doelpunt: Boadu)

 

AZ heeft in de afgelopen dertien opeenvolgende thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle in de Eredivisie een ongeslagen status in eigen huis weten te behouden. In acht van deze ontmoetingen behaalde AZ de overwinning en vijf wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

De grootste overwinning van de Alkmaarders vond plaats in mei 2018, toen AZ triomfeerde met een overtuigende 6-0. De doelpunten werden gemaakt door Weghorst (2), Jahanbakhsh (3) en Midtsjø.

Deze week is Maarten Martens gestart als trainer van de AZ-selectie. De wedstrijd tegen PEC Zwolle betekent zijn debuut als hoofdtrainer van AZ. De Belg heeft in totaal 230 wedstrijden gespeeld voor AZ en daarbij verschillende prijzen gewonnen, waaronder de KNVB-Beker, het landskampioenschap en de Johan Cruijff Schaal.

Martens voegt zich nu bij het rijtje van voormalige AZ-spelers die als coach aan de slag zijn gegaan, waaronder Piet Ouderland, Louis van Gaal, Theo Vonk, Martin Haar, Hans de Koning en Willem van Hanegem.

 

Jan Sierksma maakt sinds deze week onderdeel uit van de staf van AZ 1 als assistent-trainer. Tegen PEC Zwolle zal hij voor het eerst op de bank plaatsnemen. 

Gonçalo Esteves maakte zijn debuut voor AZ in de wedstrijd tegen Quick Boys. Tegen PEC Zwolle heeft de verdediger de mogelijkheid om zijn eerste Eredivisie-optreden te beleven.

Kristijan Belić is een nieuw gezicht in de AZ-selectie. De Serviër maakte de transfer van FK Partizan naar AZ en is speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Zodoende zou hij kunnen debuteren. 

Belić op zijn eerste training voor AZ / Foto: Ed van de Pol

 

Ernest Poku behoort tot de snelheidsduivels van dit Eredivisie-seizoen. De aanvaller heeft een topsnelheid van 33,84 km per uur behaald, waarmee hij op de tweede plaats staat. De enige die sneller was is Excelsior-speler Couhaib Driouech (34,55 km/uur)

Met een sprintafstand van 74.82 meter staat Pavlidis op de derde plek voor de langste sprint dit Eredivisie-seizoen.

Jordy Clasie staat op het punt zijn 300e Eredivisie-duel te spelen, waarmee hij de zevende huidige Eredivisie-speler wordt die deze mijlpaal bereikt.

De middenvelder was alleen tegen NAC Breda bij meer Eredivisie-doelpunten direct betrokken (5) dan tegen PEC Zwolle (4), met één doelpunt en drie assists.

 

Van alle spelers met minstens 500 speelminuten in dit Eredivisieseizoen gingen alleen Osame Sahraoui (11,3) en Yankuba Minteh (10,0) gemiddeld meer dribbels aan per negentig minuten dan AZ-aanvaller Mayckel Lahdo (7,2).

Van alle ploegen die AZ minstens twintig keer trof in eigen huis in de Eredivisie, heeft AZ alleen tegen NAC Breda gemiddeld meer doelpunten per thuisduel gemaakt (2,44) dan tegen PEC Zwolle (2,38).

PEC speelde de laatste twee Eredivisiewedstrijden gelijk met 2-2. De Blauwvingers slaagden er alleen in oktober 1983 in om in drie opeenvolgende wedstrijden op het hoogste niveau zowel twee doelpunten te maken als te incasseren.

De huidige PEC-selectie heeft een opvallende aanwezigheid van (voormalige) AZ-spelers, waaronder Thomas Lam, Ferdy Druijf en Zico Buurmeester. Laatstgenoemde is echter geblesseerd. 

Druijf in actie bij AZ / Foto: Ed van de Pol

 

Spelers en trainers die voor zowel AZ als PEC actief zijn geweest zijn onder andere Marcellis, Patrick, Rienstra, van de Hengst, Reijnen, van Roon, Schrijvers, Slot, Moisander, Avdic, van de Waart, Kessler, Adriaanse, Bel Hassani. 

Max Huiberts begon zijn professionele voetbalcarrière bij Zwolle, destijds bekend als FC Zwolle. Zijn neefje Dean Huiberts speelt momenteel bij de Zwollenaren en kwam dit seizoen in vijf wedstrijden in actie. 

Martens kan geen beroep doen op Mathew Ryan en Yukinari Sugawara, aangezien beide spelers deelnemen aan de Asian Cup met hun nationale team. 

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Rob van de Ven en Maarten Ketting. Sander Van der Eijk is aangesteld als vierde official. Alex Bos vervult de rol van VAR, terwijl Joris Westhof optreedt als AVAR.

Live
De wedstrijd gaat zaterdag 20 januari om 20:00 uur van start in het AFAS Stadion. De wedstrijd is live te volgen via ESPN en AZ-Radio. Er zijn nog tickets beschikbaar. Klik hier om jouw tickets nog te scoren! Ook kun je het duel volgen via de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook