Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - Quick Boys

Laatste Nieuws

16.01.2024

ALKMAAR- AZ staat dinsdag 16 januari tegenover K.v.v. Quick Boys in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. De strijd om een plek in de volgende ronde vindt plaats in het AFAS Stadion en begint om 21:00 uur. Alles over dit duel lees je in onze rubriek Feiten & Cijfers.

Het is de eerste keer dat AZ en Quick Boys elkaar ontmoeten in een officiële wedstrijd. 

De wedstrijd tussen AZ en Quick Boys markeert de 212e bekerwedstrijd in de historie van AZ. Het wordt de tweede wedstrijd van het kalenderjaar 2024 voor de Alkmaarders. 

K.v.v. Quick Boys staat voor Katwijkse voetbalvereniging Quick Boys en de club werd op 1 februari 1920 in Katwijk aan Zee opgericht door zes vrienden. Zij kwamen bijeen in een haringloods van Rederij Kleen aan de Zuidstraat. Momenteel komt het eerste team uit in de Tweede Divisie en staat het op de derde plaats met 35 punten.

Quick Boys kende afgelopen zaterdag een teleurstellende generale als voorbereiding op het aankomende bekerduel. In de eigen competitie werd er met 2-4 verloren van De Treffers. 

Quick Boys heeft dit seizoen al twee keer een stunt uitgehaald in het bekertoernooi. In de Eerste ronde werd NAC Breda verslagen (1-0 en, in de Tweede ronde was De Graafschap (2-0) het slachtoffer. Beide wedstrijden waren in eigen huis. 

AZ bereikte de achtste finales van de KNVB Beker door HHC Hardenberg te verslaan. De wedstrijd op Sportpark De Boshoek werd nipt met 2-3 gewonnen in de verlening door een doelpunt van Ruben van Bommel. 

Owusu-Oduro maakte tegen HHC zijn bekerdebuut.

Het is de eerste keer sinds het seizoen 2007-2008 dat Quick Boys de laatste zestien heeft bereikt van het bekertoernooi. In dat seizoen behaalde het de kwartfinale door onder andere Groene Ster en Jong sc Heerenveen te verslaan. NAC Breda bleek uiteindelijk te sterk.

AZ heeft sinds het seizoen 2008-2009 ieder jaar de achtste finale bereikt. Op dit moment kan de ploeg voor de elfde keer in de laatste dertien seizoenen de kwartfinales van de KNVB Beker bereiken, vaker dan iedere andere ploeg.

AZ won in 2013 voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de KNVB Beker. Destijds won AZ met 2-1 van PSV, dankzij doelpunten van Adam Maher en Jozy Altidore. 

 

AZ wist de laatste 28 bekerwedstrijden tegen een amateurclub in het toernooi allemaal te winnen. De ploeg uit Alkmaar speelt voor het eerst sinds het seizoen 2016-2017 twee keer in één bekertoernooi tegen een amateurploeg.

Quick Boys is de zesde amateurclub in de laatste tien jaar die twee profclubs heeft uitgeschakeld in de beker. De laatste amateurclub die meer profs uitschakelde in een editie van het bekertoernooi was VC Vlissingen in het seizoen 1988-1989. 

Jens Odgaard heeft vijf goals gemaakt in zijn laatste vijf bekerwedstrijden. Alleen Danilo Pereira da Silva maakte er sinds januari 2022 meer, namelijk zes. 

De meest bekende oud-speler aan de zijde van Quick Boys is Dirk Kuyt. De voormalige profvoetballer begon en eindigde zijn carrière bij de club uit Katwijk aan Zee. Tijdens zijn loopbaan speelde hij ook bij profclubs zoals FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool FC en Fenerbahçe SK. In totaal heeft Kuyt 104 interlands gespeeld voor Oranje.

 

Gerrit Vooys begon zijn carrière bij Quick Boys in zijn geboorteplaats Katwijk en heeft vervolgens de overstap gemaakt naar AZ, waar hij in totaal 266 wedstrijden op doel heeft gestaan.

Sylvano Comvalius heeft zijn voetbalcarrière beëindigd bij Quick Boys. Op dit moment werkt de voormalige spits als assistent-trainer van AZ Onder 17.

Binnen de selectie van Quick Boys heeft Bram Franken een verleden bij AZ. Hij doorliep tien jaar lang de jeugdopleiding van AZ en speelde in totaal 42 wedstrijden bij Jong AZ als middenvelder. 

 

Andere spelers die zowel uitkwamen voor AZ als Quick Boys zijn onder anderen: Ruud Boymans, Milan Hoek, Jeffrey Ket, Jeroen Ketting en Fernando Lewis.

Lewis Schouten, Ernest Poku, Tiago Dantas, Mexx Meerdink, Tristan Kuijsten en Kiyani Zeggen zijn opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen Quick Boys en kunnen hun debuut maken in het bekertoernooi. 

Quick Boys kan rekenen op de steun van een grote aanhang van 2.200 supporters in Alkmaar. 

De wedstrijd staat onder leiding van Edwin van de Graaf. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Patrick Inia en Richard Brondijk. Nick Smit vervult de taak van vierde official. In Zeist zijn Stan Teuben (VAR) en Jonathan van Dongen (AVAR).

Live
De wedstrijd begint om 21:00 uur in het AFAS Stadion en is live te zien op ESPN en kan ook worden gevolgd via AZ-Radio en de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.