Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | FC Twente - AZ

Laatste Nieuws

12.01.2024

ALKMAAR- De winterbreak zit erop en AZ maakt zich op voor de eerste officiële wedstrijd van 2024. In Enschede is FC Twente zaterdagavond de tegenstander. De wedstrijd gaat om 18:45 uur van start in de Grolsch Veste. Alles over dit duel lees je in onze rubriek Feiten & Cijfers.

AZ en FC Twente strijden aanstaande zaterdag om de derde plaats in de Eredivisie. FC Twente staat momenteel op de derde plek met slechts één punt meer dan AZ, met een totaal van 34 punten.

Hoewel de uitwedstrijd tegen FC Twente de eerste van het nieuwe jaar is, is ook de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft. 

Als AZ wint in Overijssel bereikt het hetzelfde puntentotaal (36) na zeventien wedstrijden als vorig jaar.

AZ en FC Twente hebben elkaar 86 keer gekruist in de Eredivisie. Het duel FC Twente - AZ heeft 43 keer op het programma gestaan. In deze ontmoetingen slaagde AZ er elf keer in om als winnaar van het veld te stappen en zevenmaal eindigde het in een gelijkspel.

AZ week in 2019 eenmalig uit naar Enschede voor een 'thuisduel' met Royal Antwerp FC in de Play-offs van de UEFA Europa League. Dit gebeurde nadat een deel van het dak van het AFAS Stadion was ingestort, waardoor het niet mogelijk was om in Alkmaar de wedstrijd af te werken.

Laatste vijf Eredivisie ontmoetingen
2022-2023 | FC Twente - AZ 2-1 (Doelpunt: Karlsson)
2022-2023 | AZ - FC Twente 1-1 (Doelpunt: Jens Odgaard)
2021-2022 | AZ - FC Twente 0-1
2021-2022 | FC Twente - AZ 3-1 (Doelpunt: Karlsson)
2020-2021 | AZ - FC Twente 4-1 (Doelpunten: Boadu, Koopmeiners, 2x eigendoelpunt)

 

Van de laatste negentien ontmoetingen tussen AZ en FC Twente eindigde slechts één duel in een gelijkspel. In deze reeks werd gemiddeld 3,3 doelpunten gemaakt.

In de laatste acht Eredivisie-duels incasseerde FC Twente telkens minimaal één tegendoelpunten. In totaal kregen ze vijftien tegendoelpunten te verwerken in deze reeks duels.

AZ heeft sinds 2011 slecht één keer zijn eerste Eredivisie-duel van het nieuwe jaar verloren. Zeven wedstrijden eindigde in een overwinning en vijf in een gelijkspel.

De grootste uitoverwinning van AZ op FC Twente vond plaats in het seizoen 1982-1983. Met onder andere een hattrick van Ricky Talan behaalden de Alkmaarders een overtuigende 0-6 overwinning.

Voor clublegende Kees Kist zal de uitwedstijd tegen twente altijd een bijzondere blijven. De spits maakte zijn debuut voor AZ in het toenmalige Stadion Diekman. In de daaropvolgende wedstrijden tegen FC Twente wist Kist veertien keer te scoren. Tot op heden is geen enkele speler in de buurt gekomen van het totale aantal doelpunten dat de aanvalsleider tegen de Tukkers heeft gemaakt.

Ook Olaf Lindenbergh en Kenneth Perez maakte hun debuut voor AZ in de heenwedstrijd tegen FC Twente in het seizoen 1999-2000.

Yukinari Sugawara bereidt zich met Japan voor op de Asian Cup in Qatar, hierdoor bestaat er de mogelijkheid dat Denso Kasius zijn officiële basisdebuut maakt in de Eredivisie voor AZ.

Ook Mathew Ryan is afwezig in verband met een deelname aan de Asian Cup met Australië. Na zijn debuut in de UEFA Europa Conference League en de TOTO KNVB Beker kan Rome-Jayden Owusu-Oduro nu zijn officiële Eredivisie-debuut maken.

Als de 19-jarige doelman komende zaterdag onder de lat staat, zou dat voor het eerst sinds 2006 zijn (toen met Khalid Sinouh, Job Bulters en Ronald Waterreus) dat AZ drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden start met een andere doelman. 

Rome-Jayden Owusu-Oduro eerder in actie tegen HHC Hardenberg.

 

Als Vangelis Pavlidis tegen FC Twente op het veld staat, markeert dat zijn 75e Eredivisie-wedstrijd in dienst van AZ.

Pavlidis scoorde in de eerste zestien Eredivisie-duels van het seizoen liefst achttien keer. Daarmee staat de Griek bovenaan de topscorerslijst, samen met Feyenoorder Santiago Giménez. 

David Møller Wolfe bezet de derde plaats voor de langste sprint in dit Eredivisie-seizoen met een afstand van 73,4 meter. Spartaan Camiel Neghli voert de lijst aan met 82,3 meter en sc Heerenveen-speler Matts Köhlert (75,5) is de nummer twee. Pavlidis staat in dat lijstje op de vijfde plek met 72,7 meter.

Mees de Wit en Mayckel Lahdo hebben na een langdurige blessure hun terugkeer gemaakt bij de selectie tijdens het trainingskamp in Marbella. Het duo maakte ook minuten in het oefenduel met Borussia Dortmund (2-2). 


Tijdens de winterstop heeft AZ een aanwinst verwelkomd. De 19-jarige Portugees Gonçalo Esteves wordt gehuurd van Sporting Clube de Portugal. Als de verdediger wordt opgenomen in de selectie tegen Twente kan hij in De Grolsch Veste zijn officiële  debuut maken.

Esteves voor het eerst in actie bij AZ tijdens een oefenduel met Borussia Dortmund / Foto: Ed van de Pol

Pascal Jansen kan tegen FC Twente niet meer beschikken over Djordje Mihailovic en Kenzo Goudmijn. De Amerikaan keert terug naar zijn thuisland om te gaan spelen voor Colorado Rapids. Goudmijn staat voor 1,5 jaar onder huurcontract bij Excelsior Rotterdam. 

Op Sven Mijnans na is de ziekenboek leeg van AZ. De middenvelder komende week naar verwachting wel weer aansluiten bij delen van de groepstraining. De wedstrijd in Twente komt te vroeg.

Michel Sadílek ontbreekt komende zaterdag aan de kant van FC Twente vanwege een schorsing.

Spelers en trainers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: Theo Vonk, Flip Stapper, Joop Wildbret, Ruud Kool, Jan Gaasbeek, Joost Volmer, Simon Cziommer, Kenneth Perez, John Bosman, Elbekay Bouchina, Rini Coolen, Gert-Jan Duif, Hans de Koning, Tom Krommendijk, Denny Landzaat, Edwin Gyasi, Anass Salah-Eddine, Denilho Cleonise, Tijs Velthuis, Co Adriaanse, Steven Berghuis, Gertjan Verbeek, Tijjani Reijnders, Sam Beukema, Thomas Lam, Adam Maher, Mounir El Hamdaoui en Fred Friday.

Serdar Gözübüyük heeft de leiding over het duel in Enschede. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Erwin Zeinstra en Johan Balder. Joey Kooij vervult de taak van vierde official. In Zeist zijn Allard Lindhout (VAR) en Rens Bluemink (AVAR) aanwezig.

Live
De wedstrijd tussen FC Twente en AZ wordt zaterdag om 18:45 uur afgetrapt in De Grolsch Veste. Het duel is live te volgen via ESPN en AZ Radio. Uiteraard blijf je ook op de hoogte met de mediakanalen van AZ: Instagram, X en Facebook.