Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | sc Heerenveen - AZ

Laatste Nieuws

27.01.2024

ALKMAAR- AZ neemt het zondagmiddag in een uitwedstrijd op tegen sc Heerenveen. Het is voor Maarten Martens zijn eerste uitwedstrijd als hoofdtrainer. Alles over dit duel lees je in Feiten & Cijfers.

AZ en sc Heerenveen treffen elkaar voor de 73e keer. Van die eerdere 72 ontmoetingen vonden er 63 in de Eredivisie plaats. 

In de Eredivisie is de balans tussen beide clubs precies in balans. In 63 wedstrijden won zowel AZ als Heerenveen 25 keer. De overige dertien wedstrijden eindigden in een gelijkspel. 

De Friezen wonnen geen van de laatste vijf wedstrijden. De laatste overwinning dateert van 1 december 2023 (3-0 tegen Almere City FC). 

AZ won de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden in Heerenveen allemaal. Vorig seizoen zorgden goals van Dani de Wit en Tijjani Reijnders voor een 0-2 overwinning. Hobie Verhulst pakte een strafschop. 

 

Laatste vijf ontmoetingen:
2023-2024: AZ - sc Heerenveen 3-0 (Doelpunten: Pavlidis 3x)
2022-2023: AZ - sc Heerenveen 1-1 (Doelpunt: e.d.)
2022-2023: sc Heerenveen - AZ 0-2 (Doelpunten: D. De Wit & Reijnders)
2021-2022: AZ - sc Heerenveen 2-0 (Doelpunten: D. de Wit & Aboukhlal)*
2021-2022: sc Heerenveen - AZ 3-2 (Doelpunten: Evjen & Pavlidis)*
*Eredivisie play-offs

De onderlinge wedstrijden tussen AZ en Heerenveen staan garant voor doelpunten. Sinds 2018 ontmoetten beide teams elkaar elf keer en werden er gemiddeld 3,36 doelpunten per wedstrijd gemaakt. 

In de laatste achttien wedstrijden tegen Heerenveen scoorde AZ in zeventien wedstrijden minimaal twee keer. 

Mocht Vangelis Pavlidis minuten maken, speelt de spits zijn 150e Eredivisie-wedstrijd. In de thuiswedstrijd tegen Heerenveen was hij nog belangrijk met een hattrick. 

Mocht Pavlidis daarbij ook nog scoren, wordt hij de derde Griek ooit met twintig doelpunten in een Eredivisie-jaargang. Nikos Machlas (1997/98 - 34) en Giorgos Giakoumakis (2020/21 -26) gingen hem voor. 

 

Ook Jens Odgaard staat voor een mooie mijlpaal. Mocht de Deen in actie komen betekent het voor hem zijn 100e Eredivisie-wedstrijd. 

Voor Martens is de wedstrijd tegen Heerenveen zijn eerste uitwedstrijd als trainer van AZ. In zijn spelercarrière maakte Martens tegen Heerenveen vijf doelpunten. Tegen geen enkele tegenstander was hij vaker trefzeker. 

 

Bij de Friezen staat een oude bekende onder contract. Thom Haye komt uit de jeugdopleiding van AZ en speelde in totaal 73 wedstrijden in AZ 1. 

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen Piet Keur, Ype Anema, Michel Doesburg, Ali Elkhattabi, Richard Goulooze, Danny Hesp, Kees Kist, Viktor Elm, Roy Beerens, Arnold Oosterveer, Rini van Roon, Khalid Sinouh, Enrico Small, Erik Tammer, Henk Timmer, Jan de Visser, Boy Waterman, Jeffrey Gouweleeuw, Ben Rienstra, Stijn Schaars en Ricardo van Rhijn.

Marco van Basten, Gertjan Verbeek en Alex Pastoor hebben allen een trainershistorie bij zowel sc Heerenveen als AZ. Onder Verbeek wist AZ in 2013 nog de KNVB Beker te winnen.  

De wedstrijd staat onder leiding van Sander van Eijk. Langs de lijn wordt hij geassisteerd door Rens Bluemink en Mark Janssen. Luuk Timmer is de vierde official en Dennis Higler vervult de taak van VAR. Hij wordt bijgestaan door Joris Westhof. 

Live
Het fluitsignaal luidt om 12:15 uur in het Abe Lenstra Stadion voor het duel met Heerenveen. Je volgt alles van de wedstrijd via de social media-kanalen van AZ: InstagramX (voorheen Twitter) en FacebookOok is de wedstrijd te beluisteren via AZ-Radio en live te zien op ESPN. 

Bronnen: André Liefaard (Statisticus AZ), Opta, Transfermarkt, Eredivisie.