Terug naar overzicht

Gescheiden plasticinzameling AFAS Stadion van start

Laatste Nieuws

19.01.2024

ALKMAAR- AZ start met ingang van januari met het gescheiden inzamelen van plastic bekers die uitgegeven en gebruikt worden in het AFAS stadion. In de Alkmaarse thuishaven staan vanaf AZ - PEC Zwolle oranje containers om de plastic bekers te deponeren.

Geen hergebruik van plastic bekers via statiegeld, wél recycling van plastic bekers als grondstof voor nieuwe plastic bekers. Dat is het doel van de pilot tijdens de thuiswedstrijden in de tweede seizoenshelft. AZ kiest bewust voor deze aanpak, waarbij het inspeelt op de mindset van de bezoeker en niet inzet op de recyclemunt die bezoekers verplicht tot het bewaren van hun beker. In samenwerking met partner GP Groot is er voor het gehele stadion een nieuwe inzameling van rest -en plastic afval opgezet.

Nieuwe wetgeving 
De recyclemunt zou namelijk veel impact kunnen hebben op de logistiek in de publiekscatering en extra kosten voor de supporters met zich meebrengen. Daarnaast streeft AZ met dit initiatief een ‘zuivere afvalstroom’ van één soort plastic na, waardoor er hopelijk geen noodzaak is om een recyclemunt in te voeren. Hiermee wordt voldaan aan de vereiste recyclenorm zoals beschreven in de nieuwe wetgeving.