ZAANSTAD- Jong AZ heeft maandagavond overtuigend met FC Dordrecht afgerekend. De Alkmaarders waren op het AFAS Trainingscomplex met liefst 5-1 te sterk voor hun tegenstander. De goals kwamen op naam van Ernest Poku (3x), Ruben van Bommel en Mexx Meerdink.

De thuisploeg - die nog één keer onder leiding stond van trainer Jan Sierksma - begon ijzersterk aan de wedstrijd en kreeg al snel de eerste grote kansen. Na vlot combinatiespel kwam Meerdink in het strafschopgebied aan de bal. Hij zette voor op Poku, wiens schot ternauwernood door een Dordtse verdediger werd geblokt. Via Jayden Addai kwam de bal daarna opnieuw bij Poku, met hetzelfde resultaat.

Driemaal scheepsrecht
FC Dordrecht wist die aanval niet onschadelijk te maken, waardoor Addai kon voortzetten. Hij naderde de zestien en gaf vervolgens een lekkere steekpass op Poku. Voor de aanvalsleider was driemaal scheepsrecht, want nu opende hij de score: 1-0.

Korte hoek
De volgende kans diende zich nog geen minuut later al aan. Na een dribbel kon Addai uithalen: rakelings naast. In de achttiende minuut was het wel opnieuw raak en werd het 2-0. Van Bommel – die voor het eerst dit seizoen meedeed bij Jong AZ – werd knap vrijgespeeld en kreeg veel ruimte. Hij schoot vervolgens handig raak in de korte hoek.

Trekker overhalen
Na de tweede treffer liet ook De Schapekoppen zich wat meer zien. Zo werd doelman Tristan Kuijsten in de 32e minuut tot een redding gedwongen en ging een schot van Jari Schuurman daarna over. Op slag van rust was het echter Jong AZ dat opnieuw de trekker overhaalde. Meerdink kon op randje zestien aanleggen voor een schot en roste de bal stijf in de kruising: 3-0.

Splijtende pass
In de tweede helft had Jong AZ andermaal niet lang nodig om te scoren. Dat gebeurde in de 52e minuut voor de vierde keer. Na een splijtende pass van Wouter Goes kwam Poku vrij voor doelman Luca Plogmann. De spits bleef koel en maakte de 4-0.

Tegenslag
Jong AZ bleef kansen creëren en was al snel opnieuw dicht bij een goal. Een ware streep van Meerdink ging rakelings langs de kruising. In de 65e minuut deed FC Dordrecht iets terug. Shiloh 't Zand maakte de 4-1.

Hattrick Poku
De beloften werden door die tegenslag niet van hun stuk gebracht en herstelde de marge van vier doelpunten al snel. In de 71e minuut voltooide Poku zijn hattrick toen hij uit een voorzet van Meerdink andermaal scoorde: 5-1. In de slotfase waren er nog wat kansjes voor Ricuenio Kewal en Poku, maar het scorebord kwam verder niet meer in beweging. Zo boekte Jong AZ zijn vooralsnog grootste zege van het seizoen.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - FC Dordrecht 5-1 (3-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Tristan Kuijsten; Gonçalo Esteves (69. Jurre van Aken), Wouter Goes, Lewis Schouten (69. Sem Dekkers), Finn Stam; Dave Kwakman, Mexx Meerdink, Kees Smit (78. Enoch Mastoras); Jayden Addai (78. Ricuenio Kewal), Ernest Poku, Ruben van Bommel.

Opstelling FC Dordrecht: Luca Plogmann; Léo Seydoux (72. Ilias Bronkhorst), Jop van der Avert, Antef Tsoungui (63. Tim Receveur), John Hilton (51. Ruben Kluivert); Mathis Suray, Jari Schuurman (72. Adrian Segecic), Shiloh 't Zand; Dylan Mbayo (63. Oluwakorede Osundina), Rene Kriwak, Ilias Sebaoui.

Scoreverloop: 7. Poku 1-0, 18. Van Bommel 2-0, 44. Meerdink 3-0, 52. Poku 4-0, 65. 't Zand 4-1, 71. Poku 5-1.
Gele kaarten: Smit (Jong AZ), Suray (FC Dordrecht).