GRONINGEN- Het is Jong AZ vrijdagavond niet gelukt met punten op zak terug te keren van het duel met FC Groningen. De ploeg van debuterend coach Leeroy Echteld kwam in de Euroborg op voorsprong door een schitterende goal van Ernest Poku, maar zag de thuisploeg daarna het heft in handen nemen: 4-1.

Hoewel Groningen in de openingsfase deels het initiatief had waren het de Alkmaarders die de score openden. In de veertiende minuut kreeg Poku op de linkerflank de bal van Kees Smit. De rappe aanvaller begon met een individuele actie. Daarmee liet hij twee tegenstanders zijn hielen zien en gaf vervolgens ook Hidde Jurjus het nakijken met een streep in de verre bovenhoek: 0-1.

Volley en strafschop
Groningen liet al snel weer van zich horen toen een indraaiende vrije trap tegen de paal kwam. In de 22e minuut had Jong AZ minder geluk. Na een voorzet vanaf de flank volleerde Johan Hove bij de tweede paal binnen: 1-1. Vijf minuten daarna werd Groningen verder in het zadel geholpen. Na hands van Jong AZ ging de bal op de stip en die strafschop werd benut door Romano Postema: 2-1.

Uitbreken
Jong AZ zocht na de onderbreking naar de gelijkmaker en was met uitbraken meermaals gevaarlijk. Het vierde doelpunt van de avond viel echter aan de overzijde. Postema kwam in de 61e minuut in Jong AZ's strafschopgebied aan de bal en schoot koelbloedig de 3-1 binnen.

Verre hoek
Vanuit de Alkmaarders kwam hierna veel dreiging van Ro-Zangelo Daal. De vleugelspeler - wiens contract donderdag nog nog tot medio 2028 werd verlengd - kwam vanaf de flank naar binnen en zocht de verre hoek. Zijn inzet ging een metertje naast. De Trots van het Noorden kwam in de zeventigste minuut wel weer tot scoren. Thomas van Bergen schoot raak: 4-1. In de slotfase was er nog een goede kans voor de groen-witten en ook invaller Tom Kerssens was bijna trefzeker. In blessuretijd moest Kiyani Zeggen - die zijn tweede duel voor Jong AZ keepte - ook nog in actie komen met een knappe save. Het scorebord kwam mede daardoor niet meer in beweging.

FC Groningen - Jong AZ 4-1 (2-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus; Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Marvin Peersman, Wouter Prins; Jorg Schreuders (73. Rui Mendes), Joey Pelupessy, Johan Hove, Luciano Valente (79. Tika de Jonge); Thom van Bergen (79. Kristian Lien), Romano Postema (86. Fofin Turay).

Opstelling Jong AZ: Kiyani Zeggen; Gonçalo Esteves (60. Jurre van Aken), Finn Stam, Lewis Schouten, Sem Dekkers; Dave Kwakman, Mexx Meerdink (60. Tom Kerssens), Kees Smit (60. Enoch Mastoras); Ricuenio Kewal (78. Nick Koster), Ernest Poku (46. Damienus Reverson), Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 14. Poku 0-1, 22. Hove 1-1, 27. Postema 2-1 (pen.), 61. Postema 3-1, 70. Van Bergen 4-1.