Terug naar overzicht

Martens: 'Attractief voetbal met passie'

Laatste Nieuws

18.01.2024

ALKMAAR- De nieuwe trainer van AZ tot aan het einde van het seizoen heet Maarten Martens. De 39-jarige Belg ging donderdagmiddag in op zijn aanstelling, zijn kijk op het voetbal en ook blikte hij direct vooruit op zijn eerste wedstrijd tegen PEC Zwolle. "Ken het publiek en weet wat ze willen zien."

"Wat sneller dan verwacht sta ik nu hier", begon Martens op een drukbezocht persmoment op het AFAS Trainingscomplex. "Een jaar of acht heb ik geïnvesteerd als trainer. Vandaag sta ik hier. Het is een enorme uitdaging en voor mij is het heel bijzonder dit te mogen doen bij de club waar ik veel gespeeld en meegemaakt heb."

Zelfreflectie
Van felicitaties wil Martens echter niks weten. "Ik was ook onderdeel van Pascal's staf, dus dat voelt niet goed", is hij duidelijk, die ook op zijn eigen rol gereflecteerd heeft. "Ik had uiteindelijk misschien nog meer moeten proberen de trainer bij te staan. Nog meer discussies aangaan en kijken naar meer oplossingen. Ik heb de eerste maanden eerst gekeken hoe alles loopt binnen de staf. Ook omdat ik als extra assistent-trainer bij de groep kwam ten opzichte van het seizoen daarvoor. Dan ben ik niet iemand die met de deur in huis valt. In mijn rol was ik ook niet alle dagen betrokken. Dat maakte dingen net wat gecompliceerder. Ik had een duidelijk takenpakket en wilde in eerste instantie ervoor zorgen dat ik dat goed uitvoerde."

Leerrijk
Martens heeft naar eigen zeggen ook veel geleerd van Jansen in het afgelopen jaar. "Het was heel leerzaam om te zien hoe Pascal alles aanpakte met de staf. Hoe hij individuele gesprekken aanpakte, hoe hij de training gaf. Het is altijd leerzaam om goede mensen aan het werk te zien. Daar haal je dingen uit die je aan je rugzak toevoegt. Maar er zijn ook andere dingen, zoals bijvoorbeeld positiespel, waar ik dan iets minder voor sta. Daar denk ik net iets anders over dan de hoofdtrainer en daar had ik misschien nog duidelijker in moeten zijn."

Speelstijl
Over zijn speelstijl wil Martens nog niet te veel loslaten, maar de trainer wil er alles aan doen om de AZ-fans te vermaken. "Ik ken het publiek heel goed. Ze willen passie zien en vermaakt worden. We moeten een speelstijl hanteren waar iedereen energie van krijgt. Hoe meer energie, hoe meer progressie. Want dan heeft iedereen er zin in en krijg je het publiek mee. We willen attractief voetbal spelen, maar ook gestructureerd en vooral met passie. Wij moeten de jongens zo goed mogelijk prepareren dat te brengen."

Martens in gesprek met Van Bommel / Foto: Ed van de Pol

Kort dag
Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle is er echter weinig tijd voor Martens om al dingen te bewerkstelligen: "Dat is heel kort dag. Het is aan ons om geleidelijk in de komende weken een kentering te creëren. Geleidelijk aan zullen er absoluut dingen gaan komen waar ik in geloof en waar ik vertrouwen in heb om op een goede manier punten te gaan pakken. De jongens hebben al laten zien dat ze een hoog niveau kunnen aantikken. Daar moeten we snel weer naartoe."

Sierksma
Toegevoegd aan de staf van AZ 1 is Jan Sierksma. Hij schuift door en wordt naast Kenneth Goudmijn en Robert Franssen de derde assistent-trainer van Martens. "Jan komt erbij en zal ook bij de wedstrijden betrokken zijn op de bank", bevestigt Martens. "Hij zal samen met Kenneth bij mij op de bank zitten. Robert is ook betrokken bij de wedstrijden, maar niet op de bank zelf. Hij is heel goed in het analyseren van de tegenstander. Tijdens wedstrijden staat hij in contact met ons. Iedereen is even belangrijk. Het takenpakket dat ik had zullen we onder de stafleden verdelen. Het is niet zo dat één persoon alles overneemt. We gaan alle stafleden zo goed mogelijk inzetten met hun kwaliteiten."

Beschikbaar
Goed nieuws over de selectie had Martens ook nog te melden. "Sven Mijnans is beschikbaar voor zaterdag, evenals Mees de Wit." Aanwinst Kristijan Belić trainde donderdag voor het eerst mee en is ook speelgerechtigd. "Ik heb hem vandaag op de training gezien en ook al eerder beelden bekeken. Hij is wel iemand die bijt als het moet. Hij heeft goede voeten en er zit power in."

Belić op zijn eerste training voor AZ / Foto: Ed van de Pol

PEC Zwolle
Met een thuiswedstrijd begint voor Martens het trainersavontuur als eindverantwoordelijke van AZ. Voor zijn rol als transitiecoach bekeek de Belg al vaker beelden van de aankomende tegenstander. "Omdat ik Zico Buurmeester volgde heb ik ze al redelijk veel zien spelen. Die is nu geblesseerd. Maar PEC is wel een ploeg waar voetbal in zit. Ze hebben lengte en duelkracht voorop. Het is ook een ploeg die niet bang naar Alkmaar zal afreizen. Ik heb al zin in de wedstrijd. We zijn er klaar voor."

Huiberts: 'Moet het nu gaan laten zien'
Directeur Voetbalzaken vertelt tegenover AZ TV over de trainerswissel en de keuze om Martens door te schuiven. "We kijken altijd intern. Wat zijn de potentiële opvolgers en zijn ze al klaar voor de rol als hoofdcoach? Dat is de vorige twee keer gebeurd met Arne Slot en Pascal Jansen en in dit geval ook met Maarten. Hij moet het nu gaan laten zien." Bekijk hieronder het hele interview waarin ook Martens zelf aan het woord komt. Live
AZ - PEC Zwolle begint zaterdag om 20:00 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar. Klik hier om je kaarten te bestellen.