Terug naar overzicht

Nieuwjaarsreceptie 2024: 'Hard werken dat in stand te houden'

Laatste Nieuws

10.01.2024

ALKMAAR- De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie vond op dinsdag 9 januari plaats in het AFAS Stadion, waar veel mensen aandachtig luisterden naar de verhalen van Max Huiberts, Robert Eenhoorn, Pascal Jansen, Stefanie van der Gragt en Bruno Martins Indi. Ter sprake kwam onder andere het jaar 2023, de omloop, de uitbreiding van het AFAS Trainingscomplex en de AZ Vrouwen.

In de 'eerste helft' schoven Directeur Voetbalzaken Huiberts en Algemeen Directeur Eenhoorn aan bij AZ TV-presentator Marlon Braakman. Eerstgenoemde was afgelopen week in het Spaanse Estepona, waar de Alkmaarse selectie de tenten had opgeslagen voor een trainingskamp. Daar keek hij met een goed gevoel op terug. Huiberts: "Iedereen stond met frisse moed aan de start. Het was een goede week. De faciliteiten waren top, het weer waar je op hoopt in Spanje was aanwezig en de afsluiter tegen Dortmund was een goede wedstrijd."

Sportief succes
Het jaar 2023 was het jaar waarin twee dingen er uitsprongen op sportief gebied. "De Europese campagne die we hebben gedraaid was natuurlijk heel bijzonder", vertelde Huiberts over het behalen van de halve finales in de UEFA Europa Conference League. "Op een Europees podium bij de laatste vier eindigen, waarbij je ook nog dicht bij de finale was, is een hele mooie prestatie. Daar hebben we wel iets bijzonders neergezet met elkaar. De andere prestatie die eruit springt was uiteraard de UEFA Youth League-winst. Om dat als eerste Nederlandse club voor elkaar te krijgen, is natuurlijk een hele knappe prestatie. Vooral als je ziet welke tegenstanders er verslagen zijn en hoe dat is gebeurd."

Alkmaar Zaanstreek Foundation
Naast het sportieve vlak maakte AZ ook op maatschappelijk vlak stappen in 2023. Eenhoorn: "We zijn inmiddels als club op een niveau waarin we een grotere rol willen spelen in de community. Er gebeurde al best veel en dat hebben we eigenlijk bij elkaar gebracht in de Alkmaar Zaanstreek Foundation, waar we ook een CSR-manager voor hebben aangesteld. We proberen aan te sluiten op problemen in de omgeving en dat doen we op verschillende manieren. Om de twee weken komen hier 20.000 mensen bij elkaar. Dat geeft denk ik al aan dat je als voetbalclub meer bent dan alleen de zaterdagavond of zondagmiddag. Dat proberen we op verschillende manieren tot uiting te brengen."

Oprichting G-team
Naast projecten als Playing for Success, de Blindentribune of de WonderboyZ, heeft AZ sinds een aantal maanden een G-voetbalteam. "Zij hebben hun eigen dag gehad", blikte Eenhoorn terug. "Ze zijn hier in het AFAS Stadion bij elkaar gekomen, hebben een contract getekend, in een hotel overnacht met hun ouders en een dag later een wedstrijd bezocht. Ik heb daar oprecht wel heel erg van genoten. Je ziet wat voor impact je kan hebben op mensen. Het is hartstikke mooi om te zien en voor ons als club mooi om te doen. Die projecten zullen we alleen maar verder gaan uitbouwen. Op 18 februari speelt het G-team op het AFAS Trainingscomplex tegen twee andere teams. Daar proberen wij ook weer aanwezig te zijn."

De zaal luistert aandachtig naar de verhalen van Huiberts en Eenhoorn.


Uitbreiding AFAS Trainingscomplex
Huiberts ging vervolgens in op de uitbreiding van het AFAS Trainingscomplex. "Er zijn altijd zaken waar we naar kijken", zei hij. "Buiten het voetbal zijn we ook druk in de weer met onze accommodatie en faciliteiten. Die zijn denk ik al bovenmodaal, maar we zijn aan het kijken om er een deel aan te bouwen. De tekeningen zijn nu goedgekeurd en het vergunningstraject is zo goed als bijna afgerond. Het wordt een tweeverdiepingsgebouw, waarbij ook een wellness gedeelte komt. Dat is iets wat we nu in beperkte vorm hebben. Er zal een revalidatiebad komen en ook warmte & koude baden. Op de bovenste verdieping komen dertig eenpersoonskamers, zodat de spelers tussen trainingen optimaal kunnen rusten. Iedere speler bij het eerste elftal krijgt zijn eigen kamer. Het stond al een tijdje op de planning en nu zit er schot in. We hopen deze zomer te beginnen met de bouw."

De stadionomloop
Waar ook schot in zit, is de langverwachte omloop. Eenhoorn: "Er moet een constructie gebouwd worden. Daar komen krachten op. Hoe simpeler je die verdeelt, hoe aangenamer ook het financiële deel is. De eerste voorbeelden waren wat ingewikkelder, dus we hebben dat nog een keertje laten uitrekenen met een heleboel mensen. Het was nu allemaal beter en gunstiger. De opdracht is verleend, dus de omloop gaat er komen. Het begint met de keerwanden verhogen, de toegangspoortjes moeten naar achteren en het moet aangekleed worden zodat je dadelijk een omloop hebt die onderdeel is van het stadionterrein. Het komt eraan, maar het is een lang traject. Ik denk dat als we hier volgend jaar zitten we de eerste foto's kunnen laten zien."

Transferzomer
Huiberts blikte ook nog even terug op de transferzomer, waarin AZ een aantal belangrijke spelers kwijtraakte. "Ik zou bijna zeggen dat het een terugkerend ritueel is", aldus de Directeur Voetbalzaken. "Die vertrekken moet je opvullen en dat doe je in eerste instantie grotendeels met spelers die doorschuiven uit de jeugd. Daarnaast heb je spelers nodig vanuit de scouting. Daar zijn we deze zomer druk mee bezig geweest." Ook is hij blij met het feit dat spelers die naar grotere competities vertrokken het goed doen. Huiberts: "Bij binnenkomst schets je dat beeld. Dan praat je over wat wij als AZ voor een speler kunnen betekenen en wat ze hier kunnen doen om zichzelf dusdanig te ontwikkelen om die volgende stap te maken in hun carrière. Ik denk dat alle jongens van het eerste elftal die ambitie hebben en die ambitie is ook gezond. We snappen ook dat onze positie is dat wij als tussenstation worden gezien. Maar ze moeten wel hier presteren om op te vallen."

AZ verloor afgelopen zomer onder andere Tijjani Reijnders, Sam Beukema en Milos Kerkez.

 

Aanwinsten
Deze zomer stonden tegenover die vertrekken ook behoorlijk wat aanwinsten. Een ingestuurde vraag is echter dat AZ te weinig geld zou uitgeven aan nieuwe spelers. "Dat klopt niet, maar ik snap het wel", gaat Eenhoorn daarop in. "In het bedrijfsleven proberen mensen elk jaar winst te maken. In het voetbal is het zo dat je door onverantwoorde risico's meer op zoek bent naar mensen die verliezen willen dekken. Dat is niet de manier hoe AZ te werk gaat. Als je in de voetbalbusiness zit, moet je investeren en durven te investeren, maar tegelijkertijd heb je te maken met de continuïteit van een organisatie. Daar kijken we ook naar. Dat moet in balans zijn. Maar ik moet zeggen, Max komt vaak genoeg om iets te doen. Dat is ieder jaar hetzelfde en dat zal ook zo blijven. Maar wel binnen de mogelijkheden die we hebben als AZ zijnde."

Gesprekken met KNVB
Eenhoorn voerde afgelopen jaar ook weer een aantal gesprekken met de KNVB. "AZ is een club die verder kijkt dan alleen naar zichzelf. Dan zeggen wij nog weleens tegen een overkoepelende organisatie dat dingen anders en beter kunnen. Dat doen we altijd van tevoren, het is niet achteraf zeuren. Eén van de conclusies uit onze gesprekken met de KNVB is dat men toch zelf ook wel vindt dat het een ingewikkelde structuur is, waardoor het niet altijd even efficiënt is en niet altijd de juiste besluiten worden genomen. Er zijn niet gek veel competities in de wereld die vijf, zes entiteiten hebben waar voorbij gegaan moet worden voordat er een besluit kan worden genomen. Dan weet je in zijn algemeenheid wel dat je waarschijnlijk geen besluit gaat nemen. Dat proberen we inzichtelijk te maken en dat gaat langzaam, maar we maken wel stapjes."

Ook burgemeester van Alkmaar Anja Schouten was aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie.


Tweede helft
In de 'tweede helft' van de nieuwjaarsreceptie schoven Technisch Manager van de AZ Vrouwen Van der Gragt, trainer Jansen en aanvoerder Martins Indi aan. Voor laatstgenoemde was 2023 het jaar waarin hij in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle terugkeerde op het veld na een lange blessure. "Dat was fantastisch", zei Martins Indi. "Na lange tijd voelde ik me weer voetballer. Dat moment was puur genieten. Ik heb ook veel en mooie reacties gehad. Het begon eigenlijk de dag ervoor al. Toen mocht ik mijn tas inpakken en liep ik richting de bus. Ik heb heel relaxt en goed naar dat moment toe kunnen werken."

Europese campagne
Voor Jansen was uiteraard ook de Europese campagne een van de hoogtepunten van de 2023. "Dat is en blijft een hele bijzondere prestatie. Aan het begin voor de kwalificatie vlieg je van her naar der met tegenstanders die men niet kent en landen die je onbekend zijn. Daar hebben we ons doorheen geslagen en toen zijn we de poulefase ingegaan. Daar werd ook van alles van gevonden, maar daar zijn we wel met 15 punten uit zes wedstrijden doorheen gekomen. Toen ging het toernooi verder en waren het allemaal do or die-wedstrijden waarin we grote ploegen hebben bespeeld en verslagen. De thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht en de wedstrijden tegen SS Lazio en West Ham United FC waren hele bijzondere momenten. En toch ben je zo dicht bij, dat je nog weleens in jezelf teruggaat om te denken aan waar we het hebben laten liggen. Terwijl de prestatie vrij uniek is natuurlijk. De trots kwam bij mij pas veel later."

In de tweede helft kwamen Van der Gragt, Jansen en Martins Indi aan het woord.


Vrouwenvoetbal
In het jaar 2023 keerde het vrouwenvoetbal terug bij AZ. Oud-speelster Van der Gragt werd aangesteld als Technisch Manager van de AZ Vrouwen. "Het is anders", vertelde zij over de omschakeling van speelster naar Technisch Manager. "Maar wel net zo leuk. Net als op het veld wil ik alles eruit halen, dus dat is eigenlijk hetzelfde. Alleen sta ik niet meer op het veld. Het gaat ook goed. We zijn dit jaar begonnen. Als je ziet waar we toen stonden en waar we nu staan, is dat al een heel verschil. We wonnen de laatste wedstrijd voor de winterstop van Fortuna Sittard, wat een top drie-club is. We maken hele grote stappen. We hebben een jonge groep die graag wil. Met goede trainers, staf en fitte meiden die net als de club ambitie hebben. Na twaalf jaar gaan we op 23 maart tegen FC Twente ook weer onze opwachting maken in het AFAS Stadion. Daar zijn we heel blij en trots op. Dat zijn de wedstrijden waar je het voor doet."

Rest van het seizoen
Het einde van de eerste seizoenshelft was bij AZ 1 niet zoals gehoopt. "Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen", keek Jansen terug. "Maar we verschuilen ons niet achter bepaalde zaken. Het feit dat sommige jongens niet beschikbaar waren is te makkelijk. We hebben een talentvolle en sterke selectie, maar er waren wedstrijden waarin we niet ons niveau haalden of op vervelende momenten schade opliepen in een wedstrijd. Deze week op trainingskamp hebben we het accent vooral gelegd op het herstellen van de eigen identiteit, met name het spel aan de bal. Ik zag een gedragsverandering bij hogere weerstand. Daar hebben we over gesproken, naar gekeken en ook de nadruk op gelegd tegen Dortmund. Dat was vooral in het eerste uur te zien. Dat geeft vertrouwen, maar geen enkele garantie. We moeten nog harder werken om dat in stand te houden en te verbeteren. Dit seizoen gaan we samen alles op alles zetten om plek drie te bemachtigen en zo ver mogelijk te komen in de beker. Er is nog genoeg om voor te spelen."

 

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl