23.01.2024

ALKMAAR- Yukinari Sugawara (Japan) en Mathew Ryan (Australië) strijden in januari met hun land om de Azië Cup in Qatar. Op AZ.nl blijf je op de hoogte van de verrichtingen van het duo.

SPEELDAG 3

Australië
Met Ryan in de basis heeft Australië de achtste finales van de Azië Cup bereikt. Tegen Oezbekistan werd het 1-1, waardoor The Socceroos de groepswinst pakte. Het was de eerste tegengoal van Australië op dit toernooi en het maakte een einde aan Ryan's reeks van zes clean sheets op rij met zijn land. Op 28 januari krijgt de doelman de kans een nieuwe reeks op te starten. Dan speelt Australië haar wedstrijd in de achtste finales.

SPEELDAG 2

Japan
Japan nam het vrijdag in de tweede wedstrijd op tegen Irak. Daarbij verloor het verrassend met 2-1. Sugawara begon ook in de tweede groepswedstrijd in de basis en speelde de volle negentig minuten. Na een 2-0 achterstand bij de rust kwam Japan in de 93e minuut nog tot 2-1, maar dat was te laat om er meer uit te slepen. Daarmee moeten de Japanners aan de bak in de laatste wedstrijd tegen Indonesië.

De stand in Groep D:
1. Irak 2-6
2. Japan 2-3
3. Indonesië 2-3
4. Vietnam 0-0

Australië
Australië heeft ook de tweede groepswedstrijd van de Azië Cup winnend weten af te sluiten. Met aanvoerder Ryan op doel werd daarbij opnieuw geen tegengoal geïncasseerd. De Australiërs wonnen met 0-1 van Syrië en gaan aan kop in de groep. "We hebben vandaag gedaan wat we moesten doen en we zijn er van overtuigd dat we dit toernooi kunnen winnen", reageerde Ryan na afloop strijdvaardig.

1. Australië 2-6
2. Oezbekistan 2-4
3. Syrië 2-1
4. India 2-0

SPEELDAG 1

Japan
Met Sugawara in de basis heeft Japan zondag gewonnen van Vietnam. In het Al Thumama Stadium opende Samuari Blue voortvarend door een snelle goal van Takumi Minamino. Vietnam verraste de Japanners door na iets meer dan een halfuur spelen met 1-2 voor te komen. In de blessuretijd van de eerste helft stelde het land van Sugawara echter orde op zaken door tweemaal te scoren (3-2). Na 77 minuten werd de AZ'er vervangen voor Seiya Maikuma. In de slotfase werd het nog 4-2. De andere wedstrijd in Groep D staat voor maandagmiddag op de rol en gaat tussen Indonesië en Irak.

1. Japan 1-3
2. Indonesië 0-0
3. Irak 0-0
4. Vietnam 1-0

Sugawara viert de goal van Minamino mee / Foto: the-afc.com

Australië
Vlak voor de winterstop werd Ryan nog geopereerd aan een gebroken jukbeen, maar de AZ-keeper stond zaterdag 'gewoon' tussen de palen van The Socceroos. Met een op maat gemaakt masker stond aanvoerder Ryan met zijn land tegenover India. Ondanks het overwicht, beslisten de Australiërs het duel pas na rust. In het Ahmad Bin Ali Stadium werd het 2-0 door doelpunten van Jackson Irvine en Jordan Bos. “Het belangrijkste is dat we hebben gewonnen”, zei Ryan na afloop op de website van de Australische voetbalbond. “Op zo’n groot toernooi staat er altijd druk op de eerste wedstrijd. We wilden graag een positief resultaat halen en winnend starten. Dat is gelukt." De andere wedstrijd in Groep B ging tussen Oezbekistan en Syrië. Dat duel eindigde zoals hij begon: 0-0.