ALKMAAR- Kees Smit heeft dinsdag de award voor Goal van het Jaar 2023 ontvangen op de AZ Nieuwjaarsreceptie. De jonge middenvelder troefde met zijn goal tegen FC Barcelona onder anderen Floor Spaan en Vangelis Pavlidis af. Smit kreeg de award uit handen van Directeur Voetbalzaken Max Huiberts.

Smit maakte in maart 2023 in de UEFA Youth League-wedstrijd tegen FC Barcelona zijn Doelpunt van het Jaar. De zeventienjarige middenvelder scoorde op spectaculaire wijze in Estadi Johan Cruijff vanuit de middencirkel.

Smit: 'Veel reacties gehad'
Smit reageerde verheugd op zijn prijs: "Ik ben heel erg blij dat ik deze heb gewonnen en ik hoop dat ik hem volgend jaar weer kan winnen." Ook ging de Heilooër terug naar moment van scoren: "Ik zag de doelman te ver staan en ik dacht: 'ik schiet gewoon'. Hij ging er mooi in. Ik heb er veel reacties op gekregen en er was veel aandacht voor. Dat is altijd mooi. Deze award krijgt een plekje op mijn kamer, naast mijn bed."

Huiberts: 'Hopelijk ooit in de grote mannen Champions League'
Zoals gezegd kreeg Smit de award uit handen van Huiberts. De Directeur Voetbalzaken had mooie woorden voor de doelpuntenmaker. "Misschien had je het wel verwacht, Kees", zei hij. "Jouw naam staat in de envelop. Het doelpunt heeft met de Youth League een mooie prijs opgeleverd. Het afstandsschot zegt iets over jouw inzicht, één van jouw sterke punten. Ik hoop maar op één ding en dat is dat ik hoop dat je dit ooit voor AZ gaat doen in de grote mannen Champions League."

Stemmen
In het kalenderjaar 2023 werd tien keer de Unibet Goal van de Maand-trofee uitgereikt. Op die doelpunten kon op AZ.nl worden gestemd. Achter Smit maakten Spaan (september) en Pavlidis (december) de top-3 compleet. Verder waren ook Yukinari Sugawara (januari), Jesper Karlsson (februari), Milos Kerkez (april), Jordy Clasie (mei), Ruben van Bommel (augustus en november) en Yoël van den Ban (oktober) kanshebber.