Terug naar overzicht

AZ langer door met Atikallah

Jeugdopleiding

08.07.2024

ALKMAAR-AZ heeft maandagmiddag het contract van jeugdspeler Rayan Atikallah verlengd. De achttienjarige centrale verdediger ondertekende in het AFAS Stadion een langdurige verbintenis tot medio 2029. Hij sluit komend seizoen aan bij Jong AZ.

Atikallah sloot in het seizoen 2019-2020 aan bij de AZ Jeugdopleiding. Destijds kwam hij over van de Amsterdamse amateurvereniging Rksv DCG. Bij AZ kwam Atikallah terecht in de Onder 14-selectie, waarna hij de opvolgende elftallen van de AZ Jeugdopleiding succesvol doorliep. Het afgelopen seizoen kwam de centrale verdediger uit voor AZ Onder 18.

Steunpilaar AZ Onder 18
De geboren Amsterdammer was vorig seizoen bijna niet weg te denken uit de basisopstelling van AZ Onder 18. Zo speelde Atikallah maar liefst 30 duels voor de Onder 18-selectie, waaronder twee bekerwedstrijden en een duel om het landskampioenschap, waarin de Alkmaarders een knappe 0-2 zege boekten op bezoek bij Ajax. Atikallah stond de volledige negentig minuten binnen de lijnen en hield aan het einde van de dag de schaal omhoog.


Rayan Atikallah, Reheil Menmi en Wassim Bouziane na de 0-2 overwinning op Ajax.

UEFA Youth League
De centrale verdediger deed ook internationale ervaring op. Atikallah was namelijk met AZ Onder 19 actief in de UEFA Youth League. Zo kon de defensieve speler rekenen op speelminuten tegen Klaipeda FM uit Litouwen, het Noorse Molde FK, Atlético Madrid uit Spanje en het Portugese FC Porto. Ook komende seizoen neemt AZ deel aan de UEFA Youth League.

Atikallah: 'Blij met het vertrouwen van de club'
''Ik ben heel blij met het ondertekenen van mij contract en ook met het vertrouwen van de club'', vertelt Atikallah met trots. ''Het is mooi dat ik dit moment mag delen met mijn vrienden en familie. Zij zijn belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling en hebben mij altijd gesteund, in de goede tijden en ook in mindere tijden.''Elk jaar een uitdaging
De centrale verdediger speelde vorig seizoen vrijwel elk duel met AZ Onder 18 en geeft aan hoe hij het seizoen heeft ervaren. 'We hebben een succesvolle lichting. De afgelopen drie jaar zijn we kampioen geworden, maar het blijft elk jaar een uitdaging. Het niveau gaat namelijk steeds omhoog en de wedstrijden worden moeilijker. Afgelopen seizoen is het helaas niet gelukt om de dubbel te behalen, maar door het winnen van de competitie gaan we ook volgend jaar opnieuw de Youth League in."

Atikallah: 'Vaste waarde worden'
De achttienjarige AZ'er legt uit hoe het is om in de UEFA Youth League actief te zijn en blikt vooruit op het nieuwe seizoen. ''In de Youth League wordt er meer van je gevraagd en kunnen de details het verschil maken. Het was leuk om in deze competitie te spelen en ik heb veel gehad aan de duels met buitenlandse tegenstanders''. De talentvolle centrale verdediger sluit aan bij Jong AZ en kan komend seizoen zijn debuut maken in de Keuken Kampioen Divisie. ''Ook dit seizoen zal ik op de trainingen keihard blijven werken en ik hoop een vaste waarde te worden bij Jong AZ'', aldus Atikallah.

Brandenburg: 'Speler met veel potentie'
AZ's Hoofd Jeugdopleiding, Paul Brandenburg, is tevreden met de contractverlenging van Atikallah. ''Rayan ontwikkelt zich erg goed en het is fijn dat hij langdurig bijtekent. Het afgelopen jaar was hij een vaste waarde in de Onder 18 en maakte hij ook veel speelminuten in het UEFA Youth League-elftal. Rayan is een moderne verdediger en een leider in het veld met een echte topsportmentaliteit. Hij kan goed duelleren, ruimtes dichtlopen en toont veel strijdlust. Hij is een speler met veel potentie en dat kan hij de komende jaren laten zien in het betaald voetbal.''