ALKMAAR- AZ heeft Billy van Duijl overgenomen van FC Volendam. De achttienjarige verdediger tekende vrijdag een contract tot medio 2029 in het AFAS Stadion en sluit aan bij Jong AZ.

Van Duijl speelde tot dusver het merendeel van zijn wedstrijden voor Jong FC Volendam, maar wist ook al vijfmaal zijn opwachting te maken voor het eerste elftal van het andere oranje. In april 2022 maakte hij zijn profdebuut in de Keuken Kampioen Divisie. Enkele maanden later speelde de Volendammer op zestienjarige leeftijd zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie, toen hij in de basis begon tegen FC Groningen (2-2).

Droom die uitkomt
Voor Van Duijl is het een bijzonder moment: "Dit is een onbeschrijflijk gevoel. Hier heb ik natuurlijk al jaren van gedroomd, spelen voor zo’n grote club. En vandaag was het moment eindelijk daar om te tekenen", vertelt hij. Extra speciaal, aangezien Van Duijl op jonge leeftijd ooit al te vinden was in Alkmaar. "Ik ben op negenjarige leeftijd vanuit RKAV Volendam aangesloten bij de AZ Voetbalschool. Dus ik ben weer terug waar ik begon en zo is de cirkel rond."

Brandenburg: 'Een goede match'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg is meer dan tevreden met het aantrekken van Van Duijl: "Billy is een linksbenige centrale verdediger. Heel comfortabel aan de bal. Hij kan goed indribbelen en mensen vrij spelen tussen de linies. Ik denk dat de manier hoe hij voetbalt goed past bij de manier waarop AZ wil voetballen. Naast zijn voetbalkwaliteiten, heeft hij ook een enorme topsport-mindset. Hij heeft een goede attitude en in combinatie met zijn voetbalkwaliteiten en het podium dat wij hem kunnen bieden, is dit denk ik een hele goede match." 

Van Duijl: 'Nog meer ontwikkelen'
De achttienjarige verdediger zal aansluiten bij Jong AZ, maar hoopt snel aan te haken bij het eerste elftal: "Met de faciliteiten en kwaliteit van de spelers en de staf bij AZ, wil ik me nog meer ontwikkelen en snel de stap maken naar AZ 1", vertelt Van Duijl. Een vooruitzicht dat ook Brandenburg voor zich ziet: "Vanuit Jong AZ gaan we samen met elkaar aan de slag om hem klaar te stomen voor AZ 1." 

Foto's: Ed van de Pol.