Terug naar overzicht

Seizoensoverzicht Jong AZ: Puntenrecord en hoogste eindklassering

Jong AZ

11.06.2024

ZAANSTAD- Met de start van de zomerstop is er een einde gekomen aan het seizoen 2023-2024. Voor Jong AZ betekende dit het zevende seizoen op profniveau, waarin niet alleen een puntenrecord (56) werd behaald, maar ook de hoogste eindklassering tot dusver met een tiende plaats op de ranglijst. Hoog tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar van de beloftenploeg uit Alkmaar.

Periode 1
Voor Jong AZ begon het seizoen op 14 augustus met een gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht: 1-0. Het beloofde een periode te worden met gemengde resultaten. Het hoogtepunt was een 5-2 overwinning op de leeftijdsgenoten van Ajax, maar ook de hattrick van Jayden Addai in de met 3-1 gewonnen partij tegen Telstar mag niet onbenoemd worden gelaten.

De mannen van toenmalig Jong AZ-trainer Jan Sierksma eindigden de eerste periode uiteindelijk op een 13de plaats, met 11 punten uit negen wedstrijden. Buitenspeler Addai was met zes doelpunten slechts één goal verwijderd van de topscorerstitel in de eerste periode.

Periode 2
In de tweede periode werd een stijgende lijn ingezet. Zo versloegen de Alkmaarse talenten voor de winterstop onder meer het hoger geplaatste De Graafschap (3-1), Helmond Sport (2-1) en SC Cambuur (1-2). Daarnaast werden ook overwinningen behaald op TOP Oss (3-0) en Jong PSV (1-2). Mede dankzij deze winstpartijen wist Jong AZ op te klimmen tot een elfde plaats op de ranglijst, slechts drie punten verwijderd van de vijfde plek.

Periode 3
Vroeg in de derde periode vonden er een aantal personele wijzigingen plaats bij de Alkmaarders. Leeroy Echteld werd aangesteld als eindverantwoordelijke voor Jong AZ na het doorschuiven van Jan Sierksma als assistent-trainer bij AZ 1. 

Ondanks de veranderingen gingen de AZ'ers gestaag door met hun stabiele prestaties in de Keuken Kampioen Divisie. Zo bewezen zij zichzelf opnieuw tegen hoger geplaatsen in de ranglijst, met overwinningen op FC Dordrecht (5-1) en Roda JC (1-0). Daarnaast gingen ook Jong FC Utrecht (1-2) en Jong PSV (4-1) de Alkmaarse boot in, en eindigde Jong AZ de derde periode op een knappe achtste plek. 

Uitblinker aan Alkmaarse zijde was Ernest Poku, die zeven maal het doel wist te vinden in slechts vijf wedstrijden. 

Periode 4
In de laatste negen wedstrijden van het seizoen had Jong AZ nog een aantal lastige wedstrijden voor de boeg. Zo gingen de Alkmaarders op bezoek bij De Graafschap (2-1 verlies) en de latere kampioen Willem II (4-1 verlies). Daartegenover stonden driepunters tegen concurrenten SC Cambuur (2-0), FC Emmen (3-2) en VVV-Venlo (2-1) op het AFAS Trainingscomplex.

Waar Jong AZ de volledige periode tussen plek 7 en 9 schommelde, eindigde de brigade van Echteld - die overigens een nominatie kreeg voor Trainer van de Periode - het seizoen op de tiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. De Alkmaarders behaalden 56 punten, maar finishen op doelsaldo nipt achter NAC Breda (achtste plaats) en MVV Maastricht (negende plaats).

Cijfers & Statistieken 
Jong AZ behaalde dit seizoen het hoogste aantal punten (56) sinds de intreding tot het betaald voetbal. Ook de tiende plek op de ranglijst is een nieuw record. Verder wisten de Alkmaarders voor het eerst alle zes wedstrijden te winnen van hun leeftijdsgenoten van Ajax, PSV en FC Utrecht. Ook is Jong AZ voor het tweede jaar gefinisht als hoogstgeplaatst Jong-team.

Meeste doelpunten Jong AZ:
1. Ernest Poku (12)
2. Jayden Addai (10)
3. Ricuenio Kewal & Ro-Zangelo Daal (beiden 6)

Meeste assists Jong AZ:
1. Ricuenio Kewal (7)
2. Mexx Meerdink (6)
3. Dave Kwakman (5)

Meeste wedstrijden Jong AZ:
1. Finn Stam (36)
2. Jurre van Aken (35)
3. Ricuenio Kewal (34)

Debutanten
Arouna Kabba, Gonçalo Esteves, Alexandre Penetra, Kasper Boogaard, Deacon van der Klaauw, Kiyani Zeggen, Tristan Kuijsten, Ruben van Bommel, Denso Kasius, Yoël van den Ban en Lequincio Zeefuik.

Foto's: Orange Pictures