ZAANSTAD- AZ heeft donderdag de talentvolle Rayan Zekri vastgelegd. De vijftienjarige jeugdspeler ondertekende in het AFAS Stadion een verbintenis tot medio 2027. Voor de aanvaller van AZ Onder 16 is het zijn eerste contract.

Zekri maakt sinds 2018 deel uit van de AZ Jeugdopleiding. Destijds verruilde hij VPV Purmersteijn - de club uit zijn woonplaats Purmerend - voor AZ Onder 11. Eerder zat hij al bij de AZ Voetbalschool in de Regio. De daaropvolgende jaren maakte hij een goede ontwikkeling door en mocht hij geregeld meespelen bij oudere teams. Inmiddels zit hij bij de Onder 16-selectie.

Oranje en Marokko
De vleugelaanvaller - onlangs door de AZ Jeugdopleiding nog verkozen tot Speler van de Maand - werd ook al meermaals opgeroepen voor nationale jeugdteams. Zo maakte hij vorig seizoen in een oefenduel met Turkije minuten bij Oranje Onder 15. Daarin was hij direct trefzeker. Ook werkte Zekri trainingsstages af met zijn leeftijdsgenoten van Marokko. 

Zekri: 'Eén van mijn grote doelen'
“Heel bijzonder”, reageert Zekri op zijn eerste contract. “Dit was één van mijn grote doelen en waar ik al die tijd voor heb gewerkt. Nu kan ik me volledig op de volgende stappen richten. Als eerste wil ik over een paar jaar bij Jong AZ komen, in de Youth League spelen en later bij AZ 1 aansluiten. De afgelopen jaren bij AZ waren al heel mooi. ’s Ochtends bij het opstaan heb ik iedere dag zin om te trainen en heb al veel van mijn trainers en teamgenoten geleerd.”

Slimmigheden
De Purmerender heeft met name op mentaal gebied stappen gezet. “Vooral in het omgaan met teleurstellingen en slimmigheden op het veld, zoals looplijnen en tegenstanders op het verkeerde been zetten. Ik kan nog extra winst halen door variërend te gaan spelen. Nu ben ik een speler die graag de bal in zijn voeten krijgt en dan zijn tegenstander opzoekt. Als ik het ook in mijn spel krijg dat ik vaker de diepte zoek dan word ik verrassender en moeilijker te verdedigen. Daar ben ik met de trainers al heel bewust mee bezig. Ook wil ik belangrijk blijven voor het team en dit seizoen samen met hen kampioen worden.”

Brandenburg: 'Gestaag blijven ontwikkelen'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Rayan is een technisch vaardige aanvaller die met individuele acties in staat is zijn tegenstander te passeren. Verder kan hij met zijn goede schot een goal maken en heeft hij ook oog voor medespelers. Met zijn drive en discipline is hij binnen en buiten het veld een voorbeeld voor teamgenoten. Rayan stroomde in 2018 door vanuit de AZ Voetbalschool en is zich de afgelopen jaren gestaag blijven ontwikkelen. We zijn blij dat we hem nu kunnen vastleggen en hebben vertrouwen erin dat hij stappen blijft zetten."