AZ Onder 18 verslaat PSV door prachtgoal

02.03.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 18 behaalde zaterdagmiddag een zwaarbevochten overwinning op PSV. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld kwam na een klein half uur spelen op een 1-0 voorsprong. Na de gelijkmaker in de tweede helft wist AZ, mede door een geweldige goal van Lenssen, het duel uiteindelijk met 2-1 te winnen.

Al na vijf minuten creëerde de thuisploeg de eerste kans. Aanvoerder Julian Oerip gaf een scherpe voorzet op Yoël van de Ban, maar de spits kon net niet goed bij de bal komen.

Kansen AZ
AZ bleef aanvallen en kwam via buitenspelers Wassim Bouziane en Anthony Smits dichtbij de openingstreffer. Laatstgenoemde brak door en zag zijn poging ternauwernood worden gestopt door PSV-keeper Tijn Smolenaars. De rebound werd door Bouziane vervolgens net naast geschoten.

Openingstreffer
Even later viel de Alkmaarse goal alsnog. Vleugelverdediger Elijah Dijktra speelde de bal op Bouziane en hij bereikte ploeggenoot Smits vervolgens met een lage voorzet. Smits raakte in eerste instantie de paal, maar de bal kwam terug waarna hij de bal alsnog binnentikte: 1-0.

Vergeten de score uit te breiden
Tot aan de rust bleef AZ dominant en creëerde het kans na kans, maar vergat het zichzelf te belonen. Zo gingen pogingen van onder anderen Bouziane en Lev Lenssen over het Eindhovense doel en stuitte Oerip op doelman Smolenaars, waarna Elijah Dijkstra in de rebound over schoot.

Plotselinge gelijkmaker
Aan het begin van de tweede helft leek de thuisploeg door te gaan waar het gebleven was. Dijkstra was opnieuw gevaarlijk, maar ditmaal werd zijn inzet gepakt door Smolenaars. Na een klein uur spelen kreeg de wedstrijd een andere wending. Een Eindhovense voorzet verraste de Alkmaarse defensie en belandde achter AZ-keeper Tristan Kuijsten: 1-1.

Goede redding Kuijsten
Na de gelijkmaker kwamen de bezoekers meer in hun spel, kreeg de tweede helft een strijdlustig karakter en waren de kansen schaars. Een kwartier voor het einde wist doelman Kuijsten zich te onderscheiden met een knappe redding op een poging van afstand van PSV-middenvelder Yiandro Raap.

Geweldige goal Lenssen
In de slotfase van het duel kwam AZ opnieuw op voorsprong. Lenssen speelde de bal met buitenkant voet op Bouziane. De buitenspeler hield de bal bij zich in het strafschopgebied en speelde vervolgens Dijkstra aan. Dijkstra leek te gaan schieten, maar legde de bal af op Lenssen. De middenvelder passeerde vervolgens zijn directe tegenstander met een schijnbeweging en schoot de bal met zijn linker voet in de kruising achter doelman Smolenaars: 2-1.

Cruciale redding
Vlak na de goal van Lenssen, kwamen de Eindhovenaren nog tot een grote kans. Een kopbal van dichtbij van invaller Robin van Duiven werd door Kuijsten met een katachtige reflex uit het doel gehouden. In de slotminuten van de wedstrijd was AZ nog tweemaal
gevaarlijk via Van den Ban en Smits, beide aanvallers troffen echter het zijnet en zo bleef het 2-1.

AZ Onder 18 - PSV 2-1 (1-0)

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Jesper Zwart, Rayan Atikallah, Joeri Oud, Elijah Dijkstra; Kasper Boogaard, Julian Oerip, Lev Lenssen; Anthony Smits, Yoël van den Ban, Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 24. Smits 1-0, 58. PSV 1-1, 83. Lenssen 2-1.