Terug naar overzicht

AZ overtuigend langs Excelsior

AZ 1

10.03.2024

ALKMAAR- AZ heeft zondagmiddag in eigen huis overtuigend afgerekend met Excelsior Rotterdam. Dankzij doelpunten Dani de Wit, Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans (2 keer) werd het 4-0 in het AFAS Stadion. Kees Smit maakte zijn debuut.

Bij AZ debuteerde Kees Smit in de wedstrijdselectie. Ook jeugdexponent Dave Kwakman nam plaats op de bank. Jordy Clasie was geschorst en werd in de basiself vervangen door Tiago Dantas. 

Alkmaar's kwartiertje
AZ kende een geweldig begin van de wedstrijd. Uit een corner legde Riechedly Bazoer in de twaalfde minuut de bal panklaar op het hoofd van de volledig vrije Dani de Wit. De aanvoerder van vandaag kopte fraai binnen voor de 1-0! Twee minuten later lag de bal opnieuw in het net. Een voorzet van Yukinari Sugawara werd knap raak geschoten door Pavlidis voor de 2-0 binnen een kwartier!

Mijnans
Daar hield het niet bij op. Mijnans vierde zaterdag zijn 24e verjaardag en wie jarig is trakteert. En dat deed de middenvelder zeker! Op schitterende wijze schoot hij van grote afstand de 3-0 binnen. AZ wilde nog meer en Dantas kwam na 35 minuten spelen heel dichtbij, maar zijn snoeiharde schot ging tegen de lat. Nog vlak voor de rust dacht Mijnans de 4-0 te maken, maar zijn goal werd na een VAR-ingreep afgekeurd wegens buitenspel. 

 

 

Kansen
AZ ging in de tweede helft vrolijk verder waar het was gebleven. Er werd een lange bal op Sugawara gespeeld en de rechtsback haalde uit, maar zijn inzet ging naast. Even later gaf de Japanner de bal zelf voor, maar van dichtbij stuitte Pavlidis op Van Gassel. 

Mijnans
In de 72e minuut werd het toch nog mooier voor de Alkmaarders. Van dichtbij was het uiteindelijk Mijnans die de 4-0 tegen de touwen schoot. Daarop volgde nog een mooi moment in het AFAS Stadion. Smit kwam binnen de lijnen en maakte zijn officiële AZ-debuut. Op een scrimmage voor het doel van Excelsior na werd AZ niet meer gevaarlijk en zodoende bleef het bij 4-0 in Alkmaar!

 

 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Excelsior Rotterdam 4-0 (3-0)
Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes, Riechedly Bazoer, David Møller Wolfe (60. Mees de Wit); Tiago Dantas, Kristijan Belić (74. Ibrahim Sadiq), Dani de Wit (74. Kees Smit); Sven Mijnans, Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (60. Myron van Brederode). 

Opstelling Excelsior: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Casper Widell, Sven Nieuwpoort, Mimeirhel Benita; Julian Baas, Cisse Sandra, Kenzo Goudmijn; Derensili Fernandes (66. Oscar Uddenäs), Richie Omorowa (66. Noah Naujoks), Lance Duivestijn. 

Scoreverloop: 13. De Wit 1-0, 15. Pavlidis 2-0, 25. Mijnans 3-0, 72. Mijnans 4-0. 
Gele kaarten: 
De Moes (Excelsior). 
Scheidsrechter: 
Martin van den Kerkhof.
VAR: Ingmar Oostrom.
Toeschouwers: 18.195.