Terug naar overzicht

AZ verlengt contract Hartog

Laatste Nieuws

23.03.2024

ALKMAAR- AZ heeft het doorlopende contract van Jasper Hartog opengebroken en met meerdere jaren verlengd. De zaterdag achttien jaar geworden jeugdspeler ondertekende in het AFAS Stadion een nieuwe overeenkomst tot medio 2028.

Hartog werd als achtjarige al bij AFC '34 opgemerkt en opgenomen in de AZ Voetbalschool. Na twee jaar sloot hij aan bij AZ Onder 12, destijds AZ's jongste jeugdteam. De Alkmaarder viel al snel op door onder meer uit te groeien tot aanvoerder van zijn team en als elfjarige tot Speler van de Maand te worden verkozen. Na een periode van blessureleed speelde hij weer een belangrijke rol in zijn ploeg. Zo was hij onderdeel van het team dat zowel in de Onder 16- als Onder 17-leeftijdscategorie de dubbel pakte. 

EK Onder 17
In die periode werd Hartog ook opgeroepen voor de Oranje-jeugd. Op 21 september 2022 maakte hij bij de landelijke Onder 17 zijn eerste minuten als jeugdinternational. Dat was in een oefenduel met Ierland. De daaropvolgende zomer behoorde hij - samen met clubgenoten Elijah Dijkstra, Julian Oerip, Jur Schipper, Kiyani Zeggen en Rayan Atikallah - ook tot de selectie voor het EK Onder 17. 

Jong AZ
Op 21 april 2023 maakte Hartog zijn entree in het betaald voetbal. De aanvaller zat bij de selectie van Jong AZ voor het uitduel met FC Dordrecht en kwam vlak voor tijd binnen de lijnen. 

Najaarstitel
In het huidige seizoen speelt Hartog een belangrijke rol bij AZ Onder 18, dat in december de najaarstitel op zijn naam schreef. Ook maakte hij minuten in de UEFA Youth League. In de eerste ronde van het Domestic Champions Path was hij tegen het Litouwse Klaipeda FM (12-0) goed voor een hattrick. 

Hartog: 'Hard gewerkt'
Na ruim twee jaar blessureleed keerde Hartog in 2021 terug op het voetbalveld. De daaropvolgende jaren was hij direct belangrijk voor zijn teams. “Toen hebben we als team mooie dingen meegemaakt en neergezet. In die periode ben ik voetballend enorm gegroeid. Wel was het na mijn blessure lastig weer in mijn oude spel te komen. Met de trainers heb ik toen hard gewerkt de kleine aandachtspuntjes steeds te verbeteren. Dat kwam dit seizoen weer goed eruit en daarmee kon ik onder andere bijdragen aan het winnen van de najaarscompetitie.”

Signaal
Een vergelijkbaar kwetsuur als de jaren voor 2021 houdt Hartog momenteel opnieuw aan de kant. Dat deze contractverlenging juist in een moeilijke periode komt doet hem goed. “Daarmee spreekt AZ veel vertrouwen uit. Het is natuurlijk erg vervelend dat de blessure is teruggekomen, maar daardoor voelt het signaal van de club extra goed. Het gaat al een stuk beter met me, maar ik heb wel nog een weg te gaan. Het is de bedoeling dat ik volgend seizoen bij Jong AZ aansluit en mezelf daar verder ontwikkel, met het streven zo snel mogelijk AZ 1 te halen.”

Brandenburg: 'Enorme drive'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: “Jasper is een veelzijdige en doelgerichte aanvaller. Met zijn explosiviteit, uitstekende schot en spelinzicht zorgt hij voor veel dreiging. Ook beschikt hij over de nodige snelheid, kan hij met individuele acties zijn tegenstander passeren en levert hij veel strijdlust. Bij zijn terugkeer twee jaar geleden liet hij zich direct gelden en toonde hij een enorme drive zich te blijven ontwikkelen. Daarvoor is hij al beloond met een debuut bij Jong AZ, het spelen in de Youth League en deelname aan een eindtoernooi met Oranje Onder 17. Om dat te bereiken heeft hij al een moeilijke weg moeten afleggen. Inmiddels wordt hij op een vergelijkbare manier uitgedaagd. We zien in Jasper een speler met grote potentie, die door tegenslagen alleen maar sterker zal worden en opnieuw van grote waarde gaat zijn.”