ALKMAAR- Het contract van Tristan Kuijsten is donderdag door AZ verlengd. De negentienjarige sluitpost van Jong AZ ondertekende in het AFAS Stadion een nieuwe verbintenis tot medio 2027.

In 2016 kwam Kuijsten over van Almere City FC, de club uit zijn geboorteplaats. Hij sloot aan bij AZ Onder 12, doorliep alle jeugdteams en zat in het seizoen 2022-2023 bij AZ's winnende UEFA Youth League-selectie. De daaropvolgende jaargang was hij eerste keeper van de nieuwe AZ-generatie in het prestigieuze jeugdtoernooi. Hij maakte toen ook al deel uit van Jong AZ, waar hij op 11 december 2023 debuteerde. 

Hoofdmacht
Niet veel later mocht hij met AZ 1 mee naar Spanje voor het winterse trainingskamp. Daar wachtte hem een nieuw hoogtepunt: zijn officieuze debuut in de hoofdmacht. Zo stond hij in een oefenduel met Borussia Dortmund de tweede helft tussen de palen. 

Jeugdinternational
De jeugdinternational maakt ook al jarenlang steevast deel uit van de Oranje-jeugd. In 2022 speelde hij daar onder meer de finale van het EK Onder 17. 

Kuijsten: 'Veel mogen meemaken'
“Het is de verwachting dat er de komende jaren mooie dingen staan te gebeuren en daar heb ik erg veel zin in”, vertelt Kuijsten. “Ik hoop volgend seizoen bij de trainingsgroep van AZ 1 aan te sluiten en nog meer minuten bij Jong AZ te maken. De afgelopen maanden heb ik al veel mogen meemaken. Ik begon bij Onder 18, speelde in de Youth League en kon mijn profdebuut maken. Kort daarna ging ik zelfs met AZ 1 mee op trainingskamp. Dat had ik nog niet verwacht.”

Marco Reus
Zo ging het plotseling heel snel met Kuijsten. “Het ene moment speel ik een competitieduel bij Onder 18, een paar weken later volgt mijn officieuze debuut bij AZ 1 en tik ik een vrije trap van Marco Reus uit de hoek. De stijgende lijn waarin ik zit wil ik doortrekken. Zo is het belangrijk stabiel te blijven presteren en steeds meer naar het niveau van de Eredivisie te groeien.”

Brandenburg: 'Goed op weg'
“Tristan maakt een mooie ontwikkeling door”, vertelt AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. “Hij is één van de talentvolle keepers in onze opleiding met de potentie op termijn bij AZ 1 aan te sluiten. Hij is al goed op weg dat waar te maken. Zo is hij dit seizoen al belangrijk geweest bij AZ Onder 18 en in de Youth League. Ook heeft hij zich laten zien bij Jong AZ en zich tijdens het winterse trainingskamp bij het eerste team in de kijker gespeeld. Allemaal mooie stappen voor een jonge keeper die goed kan meevoetballen, uitstekende reflexen heeft en sterk is in het organiseren van zijn defensie.”

Foto's: Carien Snoeijs / AZ Media