Terug naar overzicht

AZ verspeelt punten bij Sparta

Laatste Nieuws

02.03.2024

ROTTERDAM- AZ heeft zaterdagavond gelijk gespeeld tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van trainer Maarten Martens kwam in de havenstad op voorsprong door een rake uithaal van Yukinari Sugawara, maar zag zijn tegenstander in de tweede helft langszij komen: 1-1.

Bij de Alkmaarders - in Het Kasteel gesteund door een vol uitvak - was er één wijziging in de basiself ten opzichte van het gewonnen duel met Ajax. Alexandre Penetra verving de geschorste Riechedly Bazoer. Jong AZ'er Stam zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie van de hoofdmacht en kwam in de tweede helft binnen de lijnen. 

Zijnet
AZ kreeg al snel twee aardige kansen met pogingen van Vangelis Pavlidis en Sven Mijnans – spelend tegen zijn oude club – die in het zijnet eindigden. De thuisploeg was op zijn beurt dreigend met een schot van Jonathan De Guzman dat van grote afstand een metertje over ging.

Strak in verre hoek
AZ sloeg in de 25e minuut toe. Een lekker passje van Mijnans kwam bij de opgekomen Sugawara en de rechtsback schoot de bal vervolgens strak in de verre hoek: 0-1.

Teruggedrongen
Na de openingstreffer werd AZ enigszins teruggedrongen door De Kasteelheren en moest doelman Mathew Ryan meermaals in actie komen om gevaarlijke voorzetten te onderscheppen. De grootste kans voor Sparta was van Djevencio van der Kust. Zijn inzet ging maar net over.

Eigen opleiding
Na de pauze moest doelpuntenmaker Sugawara geblesseerd naar de kant. Stam kwam in zijn plaats en voor de verdediger uit eigen opleiding betekende dat zijn debuut in de hoofdmacht. Kort daarna volgde een enorme kans voor Pavlidis. De spits kreeg een vrije kopkans en dacht te scoren, maar oud-AZ'er en Alkmaars jeugdexponent Nick Olij wist de bal met een knappe reflex over te tikken. 

Kopbal
In de 72e minuut moest Ryan een cruciale redding verrichten. Sparta-spits Tobias Lauritsen kon na een voorzet vrij koppen, maar de Australiër ging gestrekt en hield zijn inzet tegen. Kort daarna was het in eenzelfde situatie echter wel raak voor Arno Verschueren. Ditmaal was Ryan kansloos: 1-1. 

Rollertje
In de slotfase zocht AZ nog naar een tweede en winnende goal. Invaller Lequincio Zeefuik kwam het dichtst bij een treffer. na een voorzet vanaf de flank kon hij moeizaam uithalen: naast. Ook Pavlidis was daarna gevaarlijk met een rollertje dat eveneens geen doel trof. Zo hield AZ een punt over aan het duel in Rotterdam. 

 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Sparta Rotterdam - AZ 1-1 (0-1)

Eredivisie

Opstelling Sparta Rotterdam: Nick Olij; Said Bakari, Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzman (73. Pelle Clement), Arno Verschueren, Joshua Kitolano; Shunsuke Mito (73. Charles-Andreas Brym), Tobias Lauritsen, Koki Saito (90. Tijs Velthuis). 

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara (56. Finn Stam), Wouter Goes, Alexandre Penetra, David Møller Wolfe (84. Mees de Wit); Jordy Clasie, Kristijan Belić (84. Lequincio Zeefuik), Dani de Wit; Sven Mijnans (76. Ernest Poku), Vangelis Pavlidis, Ruben van Bommel (76. Myron van Brederode).

Scoreverloop: 25. Sugawara 0-1, 74. Verschueren 1-1. 
Gele kaarten: Clasie, Belic (AZ). 
Rode kaart: -
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. 

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl