Terug naar overzicht

AZ Vrouwen spelen gelijk in historisch duel

AZ Vrouwen

23.03.2024

ALKMAAR- De AZ Vrouwen hielden één punt over aan het duel met FC Twente. Een historische terugkeer in het AFAS Stadion werd al na vier minuten spelen bekroond met een openingstreffer van AZ-topscorer Floor Spaan. Tegenstander FC Twente kwam vervolgens tweemaal tot scoren. In de slotfase was invalster Isa Dekker trefzeker waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Na een afwezigheid van liefst twaalf jaar keerde het dameselftal terug in het AFAS Stadion. Voor aanvoerster Desiree van Lunteren was de grasmat in Alkmaar bekend terrein. Voor alle andere speelsters was voetballen in het AFAS Stadion een droom die werkelijkheid werd. AZ-trainer Wouter de Vogel voerde slechts één wijziging door ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Zo begon Floor Spaan ditmaal op het middenveld en startte Veerle van der Most in de punt van de aanval. 

Spaan schrijft geschiedenis
AZ kende een droomstart. De wedstrijd was slechts vier minuten oud toen Spaan de openingstreffer voor haar rekening nam. AZ-Keepster Femke Liefting zorgde voor een snelle omschakeling en bereikte met een fantastische uittrap de doorgebroken Spaan. De topscorer van de Alkmaarders kwam oog-in-oog met Twente-goalie Daniëlle de Jong en rondde beheerst af: 1-0. Hiermee was Spaan als eerste vrouw in twaalf jaar trefzeker in het AFAS Stadion.

Goal Spaan in AFAS Stadion

Ongelukkige gelijkmaker
De thuisploeg kon echter niet lang genieten van de voorsprong. Enkele minuten later werden de bezoekers namelijk gevaarlijk met een voorzet vanaf de flank. Een miscommunicatie bij de Alkmaarse defensie zorgde ervoor dat de bal niet goed werd weggewerkt en via de Enschedese aanvoerster Renate Jansen in het doel belandde: 1-1.

Achterstand bij rust
Vlak na de gelijkmaker was Spaan opnieuw dichtbij een doelpunt. De maakster van de openingsgoal ontving de bal in het zestienmetergebied van Van Lunteren en haalde vrijwel direct uit. De poging ging echter net langs de verkeerde kant van de paal. Aan de overkant wisten de bezoekers na een klein half uur spelen wél tot een tweede treffer te komen. Middenveldster Ella Peddemors haalde hard uit op de rand van het strafschopgebied en versloeg keepster Liefting. Hiermee werd het 1-2 en zochten beide ploegen met diezelfde stand de kleedkamers op.

Net naast het Twentse doel
In het tweede bedrijf was het een gelijkopgaande strijd en waren de kansen schaars. De bezoekers probeerden tweemaal tot een goal te komen via afstandsschoten van Liz Rijsbergen en Danique van Ginkel. AZ-keepster Liefting was echter alert op de eerste poging en hoefde niet in actie te komen op de inzet van Van Ginkel. Voor de thuisploeg kwam de eerste grote kans van de tweede helft uit een corner. Een indraaiende hoekschop van Manique de Vette, kon niet goed worden uitverdedigd en ging vervolgens via invalster Mirte van Bentum net naast het Twentse doel.

AZ terug in de wedstrijd
Met nog vijf minuten op de klok slaagde de thuisploeg er alsnog in op gelijke hoogte te komen. De ingevallen Isa Dekker kwam aan de bal op de rand van het zestienmetergebied, aarzelde geen moment en haalde met links uit. Het schot van de buitenspeelster vond de verre hoek en versloeg de Twentse sluitpost. Met dit doelpunt stond AZ weer naast FC Twente.

Isa Dekker goal in AFAS Stadion

Dichtbij de overwinning
In de slotminuten waren de Alkmaarders slechts een paar meter verwijderd van drie punten. Van Lunteren sprong boven iedereen uit en kopte de hoekschop van De Vette rakelings naast. Het winnende doelpunt bleef echter uit en zo eindigde een historische terugkeer van de AZ Vrouwen in het AFAS Stadion in 2-2.

Desiree Kopbal

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ Vrouwen - FC Twente Vrouwen 2-2 (1-2)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling FC Twente Vrouwen: Daniëlle de Jong; Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers, Ella Peddemors; Danique van Ginkel, Wieke Kaptein, Leonie Vliek, Renate Jansen (70. Elena Dhont); Liz Rijsbergen (82. Kayleigh van Dooren), Taylor Marie Ziemer, Marit Auée.

Opstelling AZ Vrouwen:
Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons (81. Djoeke de Ridder), Maudy Stoop, Robin Blom (81. Yaël Mollink); Isa Colin, Floor Spaan (89. Bo op de Weegh), Manique de Vette; Romaissa Boukakar (61. Isa Dekker), Veerle van der Most (61. Mirte van Bentum), Desiree van Lunteren.

Scoreverloop: 4. Spaan 1-0, 8. Jansen 1-1, 22. Peddemors 1-2, 86. Dekker 2-2.
Gele Kaarten: -
Rode Kaarten: -

Scheidsrechter: Marijn Pijnenburg

Tekst: AZ Media / Maxime Ledentu 
Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl