ZAANSTAD- Jong AZ heeft vrijdag een knappe overwinning op SC Cambuur geboekt. De ploeg van trainer Leeroy Echteld was in eigen huis de hele wedstrijd dominant en versloeg de Friezen met 2-0. Beide goals kwamen op naam van Ernest Poku.

Bij de thuisploeg maakte Lewis Schouten zijn rentree. De middenvelder - die ook regelmatig als centrumverdediger speelt - viel op 12 februari in het uitduel met Jong FC Utrecht geblesseerd uit. Tegen Cambuur speelde hij ruim een uur mee.

Zijnet
De openingsfase op het AFAS Trainingscomplex was een levendige. Jong AZ kwam sterk uit de startblokken en kreeg al snel twee behoorlijke kansen. Zo ging een schot van Ricuenio Kewal via een Cambuur-verdediger in het zijnet en stuitte Ro-Zangelo Daal op de uitgekomen Yanick van Osch.

Balverlies
Daniël Virginio Deen moest in de negende minuut optreden met een sierlijke duik. De doelman voorkwam daarmee een achterstand en stelde zijn ploeg tegelijk in staat in de 27e minuut de leiding te nemen. Cambuur leed op de zestienmeterlijn knullig balverlies, waarna Poku de score kon openen: 1-0.

Kansen
Ook na de openingsgoal bleef Jong AZ kansen creëren. Zo had Ro-Zangelo Daal een heerlijke pass door de lucht in huis, waardoor Poku met een volley kon schieten. Van Osch bracht redding. Dat deed de doelman in de 37e minuut ook op een schot van Daal. De linksbuiten kwam naar binnen en zocht de hoek, maar de sluitpost tikte de bal uit de hoek. Op slag van rust was er nog een behoorlijke mogelijkheid voor Poku. De spits kon na een omschakeling vrij schieten. Zijn inzet ging naast.

Doelman omspelen
Kort na de pauze werd een kansrijke voorzet van Kewal niet tot doelpunt omgezet. In de 53e minuut was het wel raak. Poku kwam vrij voor doel, omspeelde de doelman en schoot daarna de 2-0 tegen de touwen.

Redding Deen
Cambuur voerde hierna de druk enigszins op en kwam tot een goede kans voor Remco Balk. De aanvaller kon in de korte hoek uithalen, maar schoot over. Het volgende gevaar kwam van Marco Tol. De verdediger kreeg zijn hoofd tegen een hoekschop en dwong Deen daarmee tot een redding.

Randje zestien
In de daaropvolgende fase waren de kansen weer voor Jong AZ. Zo eindigde een schot van Kewal in het zijnet en kende een inzet van Poku - die zelf met een actie ruimte creëerde - hetzelfde lot. In de 77e minuut kon Kees Smit van randje zestien uithalen: naast.