Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers AZ - Vitesse

AZ 1

28.03.2024

ALKMAAR- AZ speelt zaterdagavond in eigen stadion tegen de Vitesse. De wedstrijd wordt om 21:00 uur gespeeld in het AFAS Stadion. Alles over dit duel lees je in Feiten en Cijfers.

AZ en Vitesse treffen elkaar voor de 62e keer in de competitie. 

AZ heeft een ongeslagen reeks van zes wedstrijden in de Eredivisie. Het laatste duel won AZ in Volendam met 4-0. 

In de laatste twaalf ontmoetingen met Vitesse is AZ ongeslagen. Vitesse won in december 2009 voor het laatst in Alkmaar.

De laatste twee ontmoetingen sloot AZ af met winst op Vitesse.

Vitesse verloor tien van de dertien uitwedstrijden dit Eredivisie-seizoen, meer dan elke andere ploeg in de competitie dit seizoen. 

AZ staat op de vierde plek. Vitesse staat daarentegen op de twaalfde plek.

In onderlinge ontmoetingen maakt AZ in vijf van de zes wedstrijden de openingstreffer. 

AZ won de laatste twee Eredivisieduels allebei met 4-0. Dat zijn evenveel zeges met zo'n grote marge als in de 26 competitiewedstrijden ervoor bij elkaar. Nooit eerder won AZ vaker op rij met minstens vier goals verschil.

De laatste vijf ontmoetingen:
2023-2024: Vitesse - AZ 0-2 (Doelpunt: Pavlidis)
2022-2023: Vitesse - AZ 0-1 (Doelpunt: Karlsson)
2022-2023: AZ - Vitesse 1-1 (Doelpunt: Pavlidis)
2021-2022: AZ - Vitesse 6-1 (Doelpunten: Karlsson 2x, Pavlidis, D. De Wit, Reijnders 2x)
2021-2022: Vitesse - AZ 2-1 (Doelpunt: Clasie)

Vangelis Pavlidis maakte dit Eredivisie-seizoen 23 goals voor AZ. Alleen Vincent Janssen maakte deze eeuw meer doelpunten in één seizoen voor de Alkmaarders: 27.

Yukinari Sugawara was in zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden betrokken bij een doelpunt. Hij kan de eerste verdediger van AZ worden die dat in vier wedstrijden op een rij doet sinds Olaf Lindenbergh in 2005.

Mexx Meerdink - die onlangs aan Vitesse werd uitgeleend - was namens die club goed voor achttien schoten, waarvan tien op doel. Sinds Meerdink werd uitgeleend aan Vitesse losten slechts drie spelers meer schoten op doel in de Eredivisie. 

Philip Cocu - die dit seizoen als trainer opstapte bij Vitesse - speelde eerder in zijn loopbaan bij de Alkmaarders.

Voormalig AZ-coach Ronald Koeman is zijn trainersloopbaan begonnen bij Vitesse. Ook Ronald Spelbos en Henk Wullems - die later eveneens bij AZ aan het roer stonden - zijn voor beide ploegen actief geweest.

Huidig AZ-speler Riechedly Bazoer kent ook een verleden bij Vitesse. De middenvelder heeft in totaal 104 duels gespeeld voor de club.

Andere spelers die voor beide teams uitkwamen zijn onder anderen Hans Gillhaus, Bart Latuheru Julian Jenner, Rogier Molhoek, Peter v.d. Berg, Philip Cocu, Wim van Dongen, Gil Swerts, Rick Talan, Roger Schouwenaar, Stijn Schaars, Bert Blauw. Marko Vejinovic, Rudy Das, Simon Cziommer, Gino Coutinho, Hans Visser en Roy Beerens.

De wedstrijd tussen AZ en Vitesse staat onder leiding van Jannick van der Laan. In Alkmaar wordt hij geassisteerd door Murat Küçükerbir en Rob van de Ven. Martijn Vos vervult de functie van vierde official. Richard Martens vervult de rol van VAR en Stefan de Groot van AVAR. 

Live
AZ - Vitesse wordt zaterdagavond om 21:00 uur afgetrapt in het AFAS Stadion. Het duel is live te volgen via ESPN. De wedstrijd is tevens ook te volgen via AZ Radio en de mediakanalen van AZ: Instagram, X (het voormalige Twitter) en Facebook. Na de wedstrijd tegen Vitesse is RKC Waalwijk de eerstvolgende tegenstander in het AFAS Stadion.