HELMOND- Jong AZ verloor maandagavond van Helmond Sport. In het GS Staalwerken Stadion kwamen de Alkmaarders na zes minuten spelen op een 1-0 achterstand. In de tweede helft was de thuisploeg nog tweemaal trefzeker. De bezoekers deden iets terug via Ernest Poku en zodoende eindigde het duel in 3-1.

Slechts drie dagen na de 4-1 overwinning op de beloften van PSV, stond Jong AZ opnieuw tegenover een Brabantse tegenstander. De Alkmaarders begonnen met een aanvallend ingestelde opstelling met onder anderen Myron van Brederode, Lequincio Zeefuik, Poku en Jayden Addai in de basis.

Vroege achterstand
Al vroeg in de wedstrijd keek Jong AZ tegen een 1-0 achterstand aan. In de omschakeling was Keuken Kampioen-topscorer Martijn Kaars trefzeker met een afstandsschot na iets meer dan vijf minuten spelen.

Owusu-Oduro voorkomt 2-0
Na de tegentreffer volgde een fase waarin AZ de betere ploeg was, maar de kansen schaars waren. Het eerste wapenfeit van de Alkmaarders kwam van Kees Smit. De middenvelder haalde uit op de rand van het zestienmetergebied na een pass van Addai. De inzet werd echter gestopt door Helmond-keeper Wouter van der Steen. Aan de andere kant kwam de thuisploeg via een counter tot een grote kans. Het was opnieuw Kaars met een hard schot richting de hoek, maar AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro maakte een goede redding en voorkwam een verdere achterstand.

Kansen op gelijkmaker
In het laatste kwartier van de eerste helft waren de bezoekers nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Zo probeerde Enoch Mastoras het net te vinden met een schot van afstand en had ook Addai een hard afstandsschot in huis na een fraaie solo. Helmond-goalie Van der Steen had echter een antwoord op beide doelpogingen. Vlak voor rust leek Zeefuik de 1-1 op zijn schoen te hebben, maar de spits schoot van dichtbij over. Beide ploegen zochten vervolgens de kleedkamers op met een 1-0 stand op het scorebord.

Doelpunten Helmond
In de tweede helft liet Zeefuik zich opnieuw zien. De spits ontving de bal in de loop, was sterker dan zijn directe tegenstander en haalde hard uit. Van der Steen was echter alert en pareerde de inzet van de AZ'er. Niet veel later kwamen de Helmonders tegen de verhouding in op een 2-0 voorsprong. Net als Kaars in de eerste helft, schoot ook Giannis-Fivos Botos van afstand raak. Vervolgens werd het zelfs 3-0 via de Spaanse huurling Álvaro Marín op aangeven van Kaars.

Poku doet iets terug
Ondanks een ruime achterstand bleef AZ voetballen en creëerde het kansen. Zo ging een poging van invaller Ro-Zangelo Daal net langs het Brabantse doel en viel tien minuten voor tijd alsnog de Alkmaarse treffer. Een voorzet van Finn Stam bereikte buitenspeler Poku, die de bal vervolgens van binnen het zestienmetergebied tegen de touwen schoot. In de slotfase slaagde AZ er niet in om terug te komen in de wedstrijd en zo eindigde het duel na iets meer dan negentig minuten spelen in 3-1.

Helmond Sport- Jong AZ 3-1 (1-0)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Helmond Sport: Wouter van der Steen; Bram van Vlerken (67. Bryan van Hove), Pius Krätschmer, Mees Kreekels, Joeri Schroijen; Enrik Ostrc (73. Michael Chacon), Michel Ludwig (73. Lucas Vankerkhoven); Giannis-Fivos Botos, Martijn Kaars, Álvaro Marín (67. Anthony van den Hurk), Joseph Amuzu (87. Tarik Essakkati).

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Enoch Mastoras, Finn Stam, Maxim Dekker, Gonçalo Esteves (67. Jorn Berkhout); Kees Smit (60. Jurre van Aken), Myron van Brederode (80. Nick Koster), Dave Kwakman; Jayden Addai (80. Damienus Reverson), Lequincio Zeefuik (60. Ro-Zangelo Daal), Ernest Poku.

Scoreverloop: 6. Kaars 1-0, 56. Botos 2-0, 62. Marín 3-0, 80. Poku 3-1.
Gele kaarten: Ostrc, Van Vlerken, van den Hurk, Schroijen (Helmond Sport), Mastoras, Addai, Zeefuik, Van Aken (Jong AZ).