Terug naar overzicht

Martens: 'Gevoel en niveau weer oppakken'

AZ 1

29.03.2024

ZAANSTAD- Na een korte onderbreking neemt AZ het zaterdag in eigen huis voor de Eredivisie op tegen Vitesse. Maarten Martens vertelt over de invulling tijdens de interlandperiode, geeft een update over de fitheid van de selectie en blikt vooruit op het duel.

In totaal waren er negen AZ'ers met hun land op pad. "Ik probeer het zo goed mogelijk te volgen", zegt Martens. "Ik denk dat het voor de meeste spelers een goede periode is geweest met veel minuten." Onder andere mocht Wouter Goes zijn debuut bij Jong Oranje maken. "Ik weet nog vroeger dat het moment dat je voor het eerst bij Jong België, of in dit geval voor Wouter Jong Oranje, mee mag doen erg bijzonder is. Ik denk dat het altijd een beloning is."

Invulling interlandperiode
"We zijn druk doorgegaan met de jongens die er wel waren", vertelt Martens over de interlandperiode. "Dan voegen we ook altijd wat extra jongens van Jong AZ toe die de kans krijgen aan te sluiten, in zowel de training als de oefenwedstrijd. Dat ging goed. Een aantal jongens die weer terug zijn. Zo heeft ook Denso Kasius weer minuten gemaakt. De nadruk lag op de jongens die wat minder aan spelen toekomen de laatste tijd. Ik heb iedereen duidelijk verteld dat als de kans er is ze in de best mogelijke fysieke, mentale en tactische vorm moeten zitten om het team te helpen."

4-0
AZ ging de interlandperiode in met 4-0- en 0-4-zeges op Excelsior en FC Volendam. Toch zag Martens genoeg ruimte voor verbetering. "Er waren fases in die wedstrijden dat we gewoon niet heel goed waren. Maar het was voldoende tegen die tegenstanders. Vitesse schat ik ondanks de ranking eigenlijk toch wat hoger in. We zullen wel gewoon top moeten zijn en niet denken dat het vanzelf allemaal komt. Voor is het vooral belangrijk dat we de kansen die we creëren ook omzetten in doelpunten. Ook in die vorige wedstrijden lieten we teveel liggen."

Vitesse
"Vitesse is een ploeg die voor ieder punt strijdt en dat ook bij ons gaat trachten te doen", gaat Martens verder. "Ondanks de plaats op de ranglijst is het een team dat echt wel kwaliteit heeft. Daar zijn we ons ook van bewust. Wij moeten wel gewoon zo snel mogelijk weer het gevoel en niveau oppakken dat we hadden voor de interlandperiode."

Mexx Meerdink
Met deze wedstrijd komt komend weekend bekende Mexx Meerdink terug in het AFAS Stadion. "Voor hem is een hele interessante en leerrijke periode", analyseert Martens. "Hij speelt veel in een situatie waarin ieder punt heel belangrijk is. Daar komt een bepaalde druk bij die extra groot is. Vorig jaar was het allemaal belangstelling en succes beleven aan de bovenkant. Nu maakt hij een ander facet mee, wat denk ik heel leerrijk is. Voor hem is het goed dat hij daar een belangrijke speler is."

Fitheid
Martens geeft ook een update over de fitheid van de selectie. "Lequincio Zeefuik is vorige week in een onderlinge partij geblesseerd geraakt. Er is wat schade, maar het is nog niet heel duidelijk hoelang dat in beslag neemt. Tegen Vitesse is hij er in elk geval zeker niet bij. Mayckel Lahdo is ook nog niet hersteld. Bruno Martins Indi is op de weg terug. Hij traint al wel individueel, maar nog niet met de groep."

Focus
Gevraagd of het behalen van de derde plek een thema is bij de trainer, is hij duidelijk. "Dat is geen thema in mijn hoofd. Ik geloof in focussen op het proces. Resultaten en een ranking zijn een gevolg daarvan. Op dit moment zijn we tevreden over de stappen die we gemaakt hebben. Het is aan ons dat vast te houden en te verbeteren. We moeten scherp blijven en focussen op de speelwijze in de breedste zin van het woord."