Terug naar overzicht

Oranje-jeugd: verlies in Derby der Lage Landen

Laatste Nieuws

27.03.2024

ZAANSTAD- Veel spelers van de AZ Jeugdopleiding zijn tijdens de interlandperiode uitgevlogen om nationale jeugdteams te vertegenwoordigen. Zo werkt een viertal in eigen land EK-kwalificatieduels af en zijn zes AZ'ers naar Spanje afgereisd voor deelname aan een vierlandentoernooi. Een overzicht.

DINSDAG:
Oranje Onder 19 - België 2-3
Oranje Onder 19 wilde dinsdag de EK-kwalificatiereeks met een positief gevoel eindigen, maar slaagde daar niet in. In de Derby der Lage Landen tegen België werd met 2-3 verloren. In een gelijk opgaande wedstrijd nam Oranje met een goal van Jason van Duiven (PSV) eerst het initiatief, maar moest het dat daarna afstaan aan België. Via Jaden Slory (Feyenoord) kwam Oranje vervolgens weer langszij (2-2), maar in de slotfase maakten de Zuiderburen nog een derde goal. Kees Smit en Tristan Kuijsten begonnen in de basis, Jeremiah Esajas en Jayden Addai werden als invallers gebracht. 

MAANDAG:
Oranje Onder 18 - Engeland | 1-2
Oranje Onder 18 heeft maandag het vierlandentoernooi in Spanje met een nederlaag afgesloten. Tegen Engeland kwamen met basiskrachten Rayan Atikallah, Enoch Mastoras, Elijah Dijktra, Julian Oerip, Yoël van den Ban en invaller Wassim Bouziane zes AZ'ers in actie. Zij konden niet voorkomen dat Three Lions de wedstrijd won. De Engelsen kwamen met goals in de dertigste en zeventigste minuut op een 0-2 voorsprong. Via Skye Vink (Ajax) maakte Oranje het weer spannend, maar kwam het niet verder dan 1-2. 

ZATERDAG:
Oranje Onder 19 - Frankrijk | 0-1
AZ'ers Kees Smit, Jayden Addai, Jeremiah Esajas en Tristan Kuijsten grepen zaterdag met Oranje Onder 19 naast een EK-ticket. Op Sportpark Marsdijk in Assen ging de ploeg van trainer Mischa Visser met 0-1 onderuit tegen Frankrijk, dat met een makkelijk gegeven strafschop scoorde. Door de nederlaag moet Oranje Onder 19 de koppositie in de kwalificatiegroep - waar alleen de nummer één een EK-ticket krijgt - aan Les Blues afstaan. Oranje kan de Fransen nog in punten achterhalen, maar doordat het onderlinge resultaat telt is dat niet voldoende.

VRIJDAG:
Oranje Onder 18 - Tsjechië | 4-3
Julian Oerip en Wassim Bouziane waren vrijdag trefzeker voor Oranje Onder 18, dat met 4-3 won van Tsjechië. Het AZ-duo begon in de basis en leverde met hun goals en assists - één van Oerip, twee van Bouziane - een belangrijke bijdrage aan de spectaculaire overwinning. WOENSDAG:

Oranje Onder 19 - Litouwen | 4-0
De nationale Onder 19-selectie trapte woensdag de EK-kwalificatiecyclus af tegen Litouwen. Op Sportpark Langeleegte in Veendam werden de Oost-Europeanen met 4-0 over de knie gelegd. Alle AZ'ers begonnen op de bank, maar drie daarvan maakten als invaller toch speelminuten: Jayden Addai, Kees Smit en Jeremiah Esajas. Voor eerstgenoemde betekende dat zijn debuut als jeugdinternational. 

Oranje Onder 18 - Duitsland | 0-1
Het Pinatar Tournament in Spanje is voor Oranje Onder 18 met een nederlaag begonnen. Het openingsduel met Duitsland ging namelijk met 0-1 verloren, al was dat wel tegen de verhouding in. Namens AZ kwamen Wassim Bouziane, Rayan Atikallah, Elijah Dijkstra, Enoch Mastoras, Julian Oerip en Yoël van den Ban in actie. Ook voor Bouziane waren dat zijn eerste minuten in het oranje tenue.