Terug naar overzicht

Veel raakvlakken en dezelfde kernwaarden: Zemovi & AZ een sterke match

AZ Business

13.03.2024

ALKMAAR- Het vrouwenvoetbal is sinds de zomer van 2023 weer terug onder de vleugels van AZ en daar hoort uiteraard ook een hoofdpartner bij. In Zemovi vonden de Alkmaarders dé geschikte partij. Een ambitieus bedrijf, dat net als de AZ Vrouwen recent is opgestart. Een kennismaking.

CPO-business
Het bedrijf Zemovi komt pas net kijken op de Nederlandse markt. De leverancier van laadpalen en elektriciteit begon zo’n anderhalf jaar geleden. Sunir Patel en Baoxian Fei zijn twee van de vijf founding partners en doen voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV hun verhaal. Bij deze wedstrijd is het bedrijf wedstrijdsponsor en worden tevens de eerste Zemovi-laadpalen in Nederland in gebruik genomen. Deze staan bij het AFAS Stadion, waar nog meer te gebeuren staat. “Wij zijn een CPO-business, een Charge Point Operator”, legt Patel uit. “We verkopen energie middels laadpalen. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika vertegenwoordigen wij onze fabrikant Zerova. Het partnership met AZ is daarin voor ons heel belangrijk als vertrekpunt in Nederland.”

Groeimarkt
Zowel het elektrisch rijden als het vrouwenvoetbal zitten enorm in de lift en zowel Zemovi als de AZ Vrouwen beginnen pas net. “Daarom zien we dit als zo’n mooie match”, gaat Patel verder. Ook Fei ziet dat zo: “Het gaat allemaal om de timing. Voor de AZ Vrouwen is dit ook het eerste seizoen. Het komt eigenlijk allemaal perfect uit.” Patel legt verder uit: “Voor ons is het in het eerste jaar zaak om een fundament neer te leggen en de organisatie te leren kennen. De palen plaatsen en daar alles voor regelen. Maar voor de AZ Vrouwen is dat ook zo. In het eerste jaar een fundament neerleggen en een team opbouwen. Dat is precies vergelijkbaar. Ook bezit AZ veel van de kernwaarden waar wij ook voor staan. Het vrouwenvoetbal is een groeimarkt waar de komende tijd alleen maar meer aandacht voor zal komen. Dat wij ons als startup kunnen liëren aan een grote club als AZ is fantastisch.”

Harde reset
“Als we al het nieuws mogen geloven, is er wat gaande in de wereld”, vertelt Patel over de opstartfase van Zemovi. “We zien het ook natuurlijk aan het weer buiten. We lopen ineens in februari in een t-shirt. Er moet dus iets gebeuren. Wij hebben allemaal kinderen en dan wil je wat nalaten voor de toekomst. Daarnaast is dit gewoon een zakelijke  opportunity. We zien het een beetje als internet in 1994 en de Bitcoin in 2009. Nu krijg je dit. Er is gewoon een harde reset gaande in zowel de automotive-industrie als de energietransitie. Wij hebben een product dat precies in het midden valt. We waren net bezig toen er in Brussel werd geroepen dat we met zijn allen elektrisch moeten gaan rijden. Daar willen we een steentje aan bijdragen en we zijn ondernemers. Het is leuk om dingen neer te zetten. Prikkelende dingen.” Milieubewust
“Onder andere onze fabrikant uit Taiwan is te gast vandaag”, vertelt Fei. “Die zijn met vier man sterk uit Taiwan gekomen en ook aan het meekijken wat we hier allemaal aan het doen zijn. In totaal zijn we met zijn dertienen vandaag. Maar we zijn met drie elektrische auto’s gekomen. We doen dus aan carpoolen én elektrisch rijden. Een dubbelteller.” Ook Patel is altijd milieubewust bezig. “Ik ben ook iemand die altijd onbewust eigenlijk wel het licht uit doet en dat soort dingen. Zo zijn wij eigenlijk gewoon. Er moet iets veranderen en als iedereen een klein stapje doet, kom je al heel ver met z’ n allen.”

Snellaadstation
De eerste laadpalen bij het AFAS Stadion zijn inmiddels in gebruik genomen en daar blijft het niet bij. Er zullen ook laadpalen bij het AFAS Trainingscomplex geplaatst worden en bovendien komt er een heus snellaadstation bij het stadion. “Momenteel kan je laden met een snelheid van 11 of 22 kilowatt”, legt Fei uit. “Straks kan dat met een 360 kilowattlader. Dat is echt heel uniek. Dan is je auto binnen vijftien minuten volgeladen. Behalve de laadpalen komt er dus een heel station hier, op P1. Een echt snellaadstation.” Met die snelheid onderscheidt Zemovi zich duidelijk van de concurrentie. Patel: “Onze fabrikant zorgt voor de technologie. Wij verkopen de palen, maar doen aan de andere kant ook de energieverkoop. Maar we hoeven niet zelf te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat gaat niet. Daarom was dit voor ons een unieke kans. Het is via ons netwerk bij ons terecht gekomen. Nu anderhalf jaar later staan de eerste palen in de grond en gaan we een gigantisch netwerk bouwen in Europa.” 

Ambitie
Want Zemovi is ambitieus. De laadpalen en het snellaadstation bij het AFAS Stadion zijn pas het begin. “We zijn al met andere locaties bezig”, gaat Patel verder. “We voeren momenteel heel veel gesprekken.” Fei voegt toe: “We focussen echt op mooie grote locaties. A-locaties. Locaties met een verhaal, een heritage. Niet alleen omdat het daar zo druk is. Ik kan daar nog niet te veel over vertellen, maar hopelijk worden het een paar van die locaties. Dat is hoe wij zaken willen doen. Iets unieks neertzetten en out of the box denken.” Patel: “Wij doen geen dingen in de luwte, we willen gelijk reuring maken. Dan moet het er ook meteen goed uitzien en goed voelen. Dat was ook het gevoel dat we direct bij AZ hadden. Het voelde gelijk goed.”

Zichtbaarheid
Behalve hoofdpartner van de AZ Vrouwen te zijn, is Zemovi nu ook zichtbaar bij bijvoorbeeld wedstrijden van AZ 1 en buiten op het stadion. “Dat is natuurlijk hele mooi zichtbaarheid”, zegt Patel. “Kijk, we zijn een start-up. Je hebt één hele grote partij in Europa, want AZ is gewoon Europees bekend. Wij fietsen mee op die bekendheid van de club. Vanaf hier moet het gaan groeien.” Fei: “De eerste paar maanden is natuurlijk een beetje aftasten. Maar we zijn allemaal zo positief over de samenwerking. Iedereen hier denkt mee. Ook met de bouw van het snellaadstation en het neerzetten van de palen. Wat net al gezegd werd, de kernwaarden van AZ komen gewoon echt overeen met hoe wij willen werken. Dat is ook precies de match geweest. Want om eerlijk te zijn, niemand van ons komt uit de regio. We hebben hier echt specifiek voor gekozen. Wat we hoopten, komt ook uit en dat moet zich straks in nummers gaan uiten.”

Effect
Toen Zemovi instapte als hoofdpartner van de AZ Vrouwen stond er nog geen product. “We hadden nog geen laders staan”, analyseert Patel het begin van het partnership. “Dus aan de voorkant, het commerciële gedeelte, merk je nog niks van de samenwerking met AZ. Omdat nog niemand bij je kan komen laden. Maar aan de achterkant merken we het al wel. ‘Oh, jullie zijn sponsor bij de AZ Vrouwen?’ Je komt natuurlijk niet zomaar bij AZ binnen. Dat betekent dat wij iets hebben dat goed moet zijn. Daarin merken we de eerste effecten van de samenwerking al zeker.”

Sportief & commercieel
Vrouwenvoetbal is in de wereld heel snel aan het groeien”, belicht Fei nogmaals. “In sommige delen nog sneller dan in Nederland. Wij hebben ook ambities. De laatste wedstrijd voor de winterstop werd gewonnen en hopelijk zullen er in de tweede seizoenshelft nog meer wedstrijden volgen. Wij willen ook meedenken om het sportieve gedeelte te verbeteren en de samenwerking nog intensiever te maken om samen ook sportieve resultaten te kunnen boeken. We hebben in onze gesprekken tot nu toe vooral over de commerciële kant gesproken. Maar wij hebben wel ideeën waar dat elkaar kruist. Die gesprekken zullen we binnenkort ook gaan opstarten met de club, zodat we in de algehele breedte kunnen groeien.”

Langdurige samenwerking
Zemovi is ook nog lang niet klaar bij AZ, als het aan Patel en Fei ligt. “We willen ook gaan kijken of we via het zakelijke netwerk van AZ samenwerkingen aan kunnen gaan”, vertelt Fei. “We hebben een mooi product voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen . Dus ook via het AZ Business-netwerk willen we ons verhaal doen. We hebben nu een contract voor twee plus één jaar getekend. Als het aan ons ligt, gaan we nog langer door. Wij zien echt een langdurige samenwerking met AZ voor ons.” Patel: “De laadpalen en het aankomende snellaadstation zijn al iets heel moois. We willen ook nog iets doen met de week van de verduurzaming en de AZ Vrouwen mogen we nog een keertje activeren. Dus er staan nog wel wat dingen op de planning. Hopelijk groeit de samenwerking nog uit tot veel mooie dingen. Dat is wel onze ambitie.”

AZ Business
Benieuwd wat AZ Business voor jou kan betekenen? Neem nu vrijblijvend contact op!