ALKMAAR- AZ heeft woensdagmiddag Christian Gaander vastgelegd. De zestienjarige doelman uit eigen opleiding ondertekende in het AFAS Stadion een contract tot medio 2026, met een optie tot verlenging voor een jaar.

Gaander sloot in het seizoen 2021-2022 aan bij de AZ Jeugdopleiding. De sluitpost kwam destijds over van de Amsterdamse amateurvereniging Zeeburgia. Gaander startte bij AZ in de Onder 15-selectie, waarna hij vervolgens succesvol onder de lat stond bij AZ Onder 16 en Onder 17.

Veel ervaring opgedaan
Bij AZ Onder 17 deed de in Hoofddorp geboren doelman het afgelopen seizoen veel ervaring op. Zo keepte Gaander wekelijks in competitieverband en was hij ook actief op de Arapongas International Cup in Brazilië. Daarnaast maakte Gaander dit seizoen ook al zijn officieuze debuut in AZ Onder 18. Vanaf het seizoen 2024-2025 zal Gaander aansluiten bij de AZ Onder 19-selectie.


Gaander tijdens de Arapongas International Cup in Brazilië.

Gaander: 'Voelt als waardering'
''Ik ben heel blij met het ondertekenen van mijn eerste contract'', reageert Gaander. ''Dit voelt als waardering vanuit de club en ik wil AZ graag bedanken voor het vertrouwen. Deze gebeurtenis is voor mij nog meer een stimulans om mezelf verder te ontwikkelen en de komende jaren nog meer stappen te maken.''Gaander: 'Mezelf nog meer verbeteren'
De sluitpost blikt terug op het afgelopen seizoen en vertelt over zijn eigen ontwikkeling. ''We waren erg goed aan het seizoen begonnen. Helaas hebben we een aantal keer punten laten liggen, dat is zonde. Als team zijn we wel gegroeid en beter geworden. Voor mij persoonlijk voelde dit seizoen een beetje als een doorbraak. Ik heb namelijk mijn kwaliteiten kunnen laten zien. Volgend seizoen zal ik meer concurrentie krijgen en moet ik mezelf nog meer verbeteren. Ik wil nog extra stappen maken als het gaat om mijn reflexen en mijn meevoetballend vermogen'', aldus Gaander.

Brandenburg: 'Ontwikkelt zich goed'
AZ's Hoofd Jeugdopleiding, Paul Brandenburg, spreekt zich uit over de kwaliteiten van Gaander. "Christian heeft zich de afgelopen jaren erg goed ontwikkeld. Hij is een keeper met een groot bereik, een goede lengte en enorm scherpe reflexen. Hij is in staat om het verschil te maken en zijn team te helpen door zijn doel schoon te houden. De komende jaren gaat Christian zich ontwikkelen richting het betaald voetbal. Als hij zich net zo goed blijft ontwikkelen als hij de laatste paar jaar heeft gedaan, dan is dat een zeer positief vooruitzicht.’’