Terug naar overzicht

AZ legt jeugdspeler Aken vast

Jeugdopleiding

08.05.2024

ALKMAAR- AZ heeft woensdagmiddag jeugdspeler Latrell Aken vastgelegd. De vijftienjarige verdediger ondertekende in het AFAS Stadion een verbintenis tot medio 2027. De speler van AZ Onder 16 tekende hiermee zijn eerste profcontract.

Aken sloot in het seizoen 2020-2021 aan bij de AZ Jeugdopleiding. Destijds maakte hij de overstap van de Amsterdamse amateurvereniging AVV Zeeburgia. De vleugelverdediger begon bij AZ in de Onder 13 selectie, waarna hij succesvol de eveneens de Onder 14 en Onder 15 doorliep. Inmiddels zit Aken bij de Onder 16-selectie, waarmee hij onlangs het winterkampioenschap won.

Jeugdinternational
Aken werd al meerdere keren opgeroepen voor nationale jeugdelftallen. Zo maakte hij op 4 mei 2023 zijn debuut als jeugdinternational bij Oranje Onder 15 in een wedstrijd tegen Duitsland. Verder kwam Aken ook in actie bij Oranje Onder 16.


Aken in actie met Oranje Onder 16. Foto: KNVB.

Aken: 'Mooi om voor deze club te spelen'
'' Ik voel me goed bij het ondertekenen van mijn eerste contract", reageert Aken. "Hopelijk volgen er in de toekomst nog meer ondertekenmomenten bij AZ. Ik heb een goed gevoel bij deze club. De sfeer is prettig en iedereen werkt hier hard voor elkaar. Het is mooi om voor deze club te spelen.''

Aken: ''Ik ontwikkel me goed''
De vleugelverdediger is positief over de stappen die hij tot op heden bij AZ heeft gemaakt. 'Ik denk dat ik me bij AZ goed ontwikkel. Mijn trainer, Nick van der Velden, helpt me om nog beter te worden. Dit seizoen zijn we winterkampioen geworden, dat is een mooie prestatie. Aankomend seizoen ben ik van plan om op dezelfde manier door te gaan en hoop ik in aanmerking te komen voor de UEFA Youth League-selectieBrandenburg: 'Voorbeeld voor anderen in dezelfde leeftijdscategorie'
AZ's Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg vertelt over de kwaliteit van Aken. ''Latrell is een moderne vleugelverdediger die in staat is om ruimtes aan te vallen en te verdedigen. Hij blinkt uit door meerdere malen in de wedstrijd gevaar te stichten in de laatste fase. Bovendien is hij ook in staat om assists te geven en doelpunten te maken. Verder is hij ook defensief betrouwbaar. Als we kijken naar zijn ontwikkeling als topsporter, kun je wel stellen dat hij een voorbeeld is voor andere jongens in deze leeftijdscategorie. Latrell heeft zowel op voetbalgebied, fysiek gebied als op topsportgebied de potentie om zich de komende jaren verder te ontwikkelen richting betaald voetbal'', aldus Brandenburg.