AZ Vrouwen overklassen Telstar

01.05.2024

VELSEN-ZUID- In een zonovergoten 711 Stadion trapten de AZ Vrouwen hun laatste uitwedstrijd van het seizoen af tegen Telstar. Mede dankzij goals van Floor Spaan, Manique de Vette, Isa Dekker en een hattrick van Desiree van Lunteren eindigde de Noord-Hollandse derby in de grootste overwinning van dit seizoen tot nu toe: 2-6.

Hoewel Isa Colin het restant van Ajax - AZ nog aan zich voorbij moest laten gaan, was de middenveldster vanavond fit genoeg om te starten. Daardoor nam Mirte van Bentum plaats op de bank.

Snelle voorsprong
Voor een goedgevulde hoofdtribune opende Van Lunteren al in de twaalfde minuut de score voor AZ. Nadat een schot op goal van haar geblokt werd door een hand van een Telstar-verdedigster, legde Van Lunteren zelf aan vanaf elf meter. De captain van AZ schoot de bal vervolgens hard tegen de touwen.

Op gelijke hoogte
Hoewel AZ de gehele eerste helft de betere ploeg was, lukte het Telstar in de 23e minuut toch op gelijke hoogte te komen. Een fout in de Alkmaarse verdediging werd genadeloos afgestraft door Isabelle Nottet.

Snelle reactie
Het duurde niet lang voor de AZ met een reactie kwam op de gelijkmaker. Enkele minuten later was het namelijk Spaan die een actie maakte richting het doel van de tegenstander en de bal op het laatste moment gunde aan de mee opgestormde Colin. Zij kwam echter net te kort om de bal in het doel te werken. Uiteindelijk was het alsnog Spaan die de bezoekers weer op voorsprong zette. Na een doorbraak door de verdediging van Telstar maakte de spits alweer haar elfde goal van dit seizoen.

AZ loopt verder uit
Na een mooie opening van Colin op Spaan was het wederom Van Lunteren die de bal van dichtbij kon binnenschieten en daarmee voor de 1-3 tekende. Kort daarop was AZ al dichtbij de 1-4. Na een mooie individuele actie van Colin lukte het haar niet om zich zelf te belonen met een goal. Haar schot eindigde in het zijnet. Enkele minuten later dacht AZ alsnog verder uit te lopen, maar een goal van Romaissa Boukakar werd afgekeurd wegens buitenspel.

Telstar verder met tien
Vlak na rust moest de thuisploeg met tien speelsters verder. Isa Gomez ontving haar tweede gele kaart van de avond en moest daarmee vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Na dit moment lukte het beide ploegen om tot scoren te komen. Aan AZ-zijde was het Manique de Vette die van afstand raakt schoot en daarmee haar eerste goal voor de club scoorde. Enkele minuten later was het Anna van der Vlist die wat terug deed voor Telstar. Haar afstandsschot werd van richting veranderd en was daardoor onhoudbaar voor AZ-keepster Netty Booms: 2-4.

Hattrick
Slechts drie minuten na de tweede tegentreffer reageerde AZ door het gat weer uit te bouwen tot drie doelpunten. Van Lunteren haalde fraai uit vanaf buiten het strafschopgebied en plaatste de bal perfect in de kruising. Het was haar eerste hattrick in het shirt van AZ.

Invallers
In het restant van de tweede helft jaagden de AZ Vrouwen op meer goals. De invallers waren in die jacht direct van waarde voor de ploeg van Wouter de Vogel. In haar eerste actie gaf Sanne Peereboom voor op Isa Dekker, die het zesde Alkmaarse doelpunt van de avond op haar naam schreef. Daarmee werd de eindstand bepaald op 2-6: de grootste zegen van de AZ Vrouwen in het huidige seizoen tot dusver!

Telstar Vrouwen - AZ Vrouwen 2-6 (1-3)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling Telstar Vrouwen: Kelly Steen; Nikki Ridder, Puck Donker (80. Tess Tiebie), Pauline van der Pol, Esmeé Daalman; Anna van der Vlist, Chinatsu Kira (80. Elise Meijerink), Isa Gomez; Isabelle Nottet (73. Nicci Berrevoets), Janette van Belen, Lieke Vis (46. Mila Lagcher).

Opstelling AZ Vrouwen: Netty Booms; Camie Mol, Djoeke de Ridder, Maudy Stoop (66. Karlijn Woons), Robin Blom (81. Ginia Caprino); Isa Colin, Desiree van Lunteren, Manique de Vette (66. Annemiek Kruijthof); Romaissa Boukakar, Floor Spaan (66. Isa Dekker), Veerle van der Most (71. Sanne Peereboom).

Scoreverloop: 12. Van Lunteren 0-1, 23. Nottet 1-1, 28. Spaan 1-2, 41. Van Lunteren 1-3. 60. Manique de Vette 1-4, 65. Anna van der Vlist 2-4, 68. Van Lunteren 2-5, 72. Isa Dekker 2-6.
Gele kaarten: Peereboom (AZ).
Rode kaarten: Gomez (twee keer geel).
Scheidsrechter: Wendy Gijsbers.