Terug naar overzicht

AZ wint overtuigend in Deventer

AZ 1

12.05.2024

DEVENTER- AZ won zondagmiddag met ruime cijfers van Go Ahead Eagles. Op De Adelaarshorst waren de Alkmaarders tweemaal trefzeker vlak voor rust via Ibrahim Sadiq en Sven Mijnans. In de tweede helft voegde invaller Myron van Brederode hier een doelpunt aan toe met een fantastisch afstandsschot, wat resulteerde in een 0-3 overwinning.

AZ-coach Maarten Martens voerde geen wijzigingen door ten opzichte van de vorige wedstrijd, waarin met 2-1 werd gewonnen van FC Twente. Op de bank keerde Lequincio Zeefuik terug van een blessure, en ook Lewis Schouten zat weer bij de selectie na een schorsing in de Keuken Kampioen Divisie te hebben uitgezeten.

Op de paal
De wedstrijd was nog geen vijf minuten onderweg toen AZ al dichtbij de openingstreffer was. Na een goede dribbel van Kristijan Belić vanuit het middenveld werd Ruben Van Bommel aangespeeld. De jonge buitenspeler creëerde vervolgens ruimte voor een schot en raakte de paal.

Kansen schaars
Wat volgde was een fase waarin de kansen schaars waren. De mogelijkheden die er waren, kwamen van de Alkmaarders. Zo kopte Vangelis Pavlidis een aangesneden corner van Yukinari Sugawara over en zag Van Bommel een poging van afstand rakelings naast het doel van de tegenstander gaan.

Doelpunten voor rust
Vlak voor het einde van de eerste helft slaagde AZ erin de score te openen. Mijnans gaf een lange diepe bal op Sadiq, waarna de Ghanees als winnaar uit het duel kwam met doelman De Lange en vervolgens van dichtbij in een leeg doel kopte: 0-1. In de slotseconden voor rust kwamen de bezoekers ook op 0-2. Een mooie steekpass van Pavlidis door de Go Ahead-defensie bereikte Mijnans, waarna de middenvelder de bal in de verre hoek langs De Lange schoof.

Dani de Wit belangrijk
Aan het begin van de tweede helft was de thuisploeg gevaarlijk. Victor Edvardsen haalde uit van een meter of vijftien, maar AZ-aanvoerder Dani de Wit wist de bal van de lijn te halen. Aan de andere kant van het veld leek Sadiq de 0-3 op zijn schoen te hebben. De buitenspeler tikte een harde lage voorzet van Pavlidis echter van dichtbij naast.

Geweldige treffer Van Brederode
Een klein kwartier voor tijd was daar alsnog de derde Alkmaarse treffer. Van Brederode stond pas één minuut binnen de lijnen en krulde de bal van afstand fantastisch in de verre bovenhoek: 0-3. In de slotfase leek Go Ahead Eagles nog iets terug te doen via Oliver Edvardsen. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. In de blessuretijd was Pavlidis dichtbij zijn 29e doelpunt van het Eredivisie-seizoen, maar de spits wipte de bal op de paal nadat hij oog in oog was gekomen met keeper De Lange. Vlak daarna klonk het eindsignaal en dat betekende een 0-3 overwinning voor de ploeg uit Alkmaar.