ALKMAAR- Jeugdspeler Koen Schilder tekende vrijdagmiddag zijn eerste profcontract bij AZ. In het AFAS Stadion zette de doelman van AZ Onder 18 zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2025, met een optie tot verlenging voor een jaar.

In het seizoen 2021-2022 verruilde Schilder de Alkmaarse amateurvereniging AFC'34 voor AZ. Hij sloot vervolgens aan bij AZ Onder 17. De keeper maakt inmiddels deel uit van AZ Onder 18, waarmee hij onlangs kampioen van Nederland werd na een indrukwekkende 0-2 uitoverwinning op Ajax.

Officieus debuut Jong AZ
De in Hoogwoud geboren sluitpost maakte vorig seizoen ook al zijn officieuze debuut voor Jong AZ in een oefenwedstrijd tegen ADO'20. Eerder dit jaar maakte hij opnieuw minuten voor Jong AZ. Zo stond Schilder op 6 januari onder de lat in twee oefenduels met HHC Hardenberg en VV IJsselmeervogels. De doelman zal volgend seizoen officieel aansluiten bij Jong AZ en komt zo steeds dichterbij zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie.



Schilder: 'Hard voor gewerkt'
Voor de keeper is het ondertekenen van zijn eerste contract een speciaal moment. ''Ik heb hier hard voor moeten werken en ben nu erg blij met mijn contract. Het afgelopen jaar heb ik mede door blessureleed helaas weinig gespeeld. Ik ben echter altijd positief gebleven en ben hard blijven werken. Ik ben blij dat dit nu wordt beloond met mijn eerste contract.''

Schilder: 'Doorontwikkelen en de concurrentie aangaan'
''Ik ben bij AZ begonnen in de Onder 17," gaat Schilder verder. "Toen was ik fysiek ondermaats en meevoetballend was ik redelijk. De afgelopen jaren ben ik veel met keeperstrainers aan de slag gegaan en heb ik deze aspecten erg ontwikkeld. Ik denk dan ook dat ik een mooie groei heb doorgemaakt, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Het aankomende seizoen wil ik me bij Jong AZ verder doorontwikkelen en de concurrentie aangaan met de andere keepers.''

Brandenburg: 'Enorme groeimindset'
Ook Paul Brandenburg, AZ's Hoofd Jeugdopleiding, spreekt zijn tevredenheid uit over de contractondertekening van Schilder. "Koen heeft aangetoond dat hij een AZ-waardige keeper is. Hij heeft lengte, een goed bereik en is betrouwbaar in de goal. Bovendien geniet hij van het spel. Koen is positief, staat altijd met een lach op het veld en heeft een enorme groeimindset. Volgend seizoen zal hij aansluiten bij Jong AZ en waarschijnlijk zijn eerste minuten maken in het betaald voetbal," aldus Brandenburg.



Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl