Jong AZ onderuit tegen MVV Maastricht in laatste thuisduel

03.05.2024

ZAANSTAD- Jong AZ ging vrijdagavond onderuit tegen MVV Maastricht. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen kwam de beloftenploeg al vroeg op voorsprong via Ro-Zangelo Daal. Nog voor rust werd het 1-2 voor de Limburgers, waarna Jorn Berkhout namens de Alkmaarders de 2-2 maakte. In de slotfase viel echter nog een doelpunt van de bezoekers, waardoor het duel eindigde in 2-3.

De team van AZ-trainer Leeroy Echteld speelde vorige week gelijk tegen TOP Oss. In het Frans Heesen Stadion eindigde de confrontatie na bijna honderd minuten spelen in 1-1. Kees Smit was trefzeker aan Alkmaarse zijde. De middenvelder verscheen ook deze wedstrijd opnieuw aan de basis.

Sterk begin
ong AZ begon goed aan de wedstrijd en zette hoog druk op de tegenstander uit Limburg. Al na vier minuten spelen diende de eerste kans zich aan. Na een fout van Ozgur Aktas kreeg AZ-middenvelder Tom Kerssens een schotkans, maar zijn inzet werd gepakt door MVV-doelman Romain Matthys. Even later was Kerssens opnieuw gevaarlijk; ditmaal schoot hij rakelings naast.

Jong AZ op voorsprong
In de negende minuut opende Jong AZ alsnog de score. Na een geweldige combinatie met Kerssens kwam Daal door de Limburgse verdediging en schoot hij Jong AZ op voorsprong: 1-0. Ook na de openingstreffer bleven de Alkmaarders aanvallend spelen, met veel gevaar van Jayden Addai op de rechterflank. Zo sneed de buitenspeler na een kwartier spelen naar binnen en haalde hij uit. Keeper Matthys verrichtte echter een goede redding in de korte hoek.

Tegentreffers
Aan de andere kant van het veld viel na iets meer dan een half uur spelen plotseling de gelijkmaker. Na balverlies van de Alkmaarse defensie kwam de bal voor de voeten van MVV'er Nabil El Basri. De aanvaller haalde uit en zag zijn poging via een AZ-lichaam in het doel belanden. Kort daarna brak Dailon Livramento door, waarna AZ-keeper Sem Westerveld zijn doel uitkwam. De ingreep van Westerveld leek op de bal, maar scheidsrechter Thomas Hardeman constateerde een overtreding en wees naar de stip. Livramento ging zelf achter de bal staan en benutte de strafschop: 1-2.

Rood MMV, gelijkmaker AZ
Aan het begin van de tweede helft moest MVV al snel verder met tien man. Na een harde tackle kreeg MVV-aanvaller Rayan Buifrahi een rode kaart. De Alkmaarders waren vervolgens voortdurend in de aanval en de gelijkmaker viel al snel via Jorn Berkhout. Aanvankelijk kon MVV-keeper Matthys een afstandsschot van Smit ternauwernood tegenhouden, waarna Nick Koster de rebound op doel schoot en Berkhout de bal uiteindelijk van dichtbij binnentikte: 2-2.

Winnende goal MVV
In het laatste half uur was het eenrichtingsverkeer en was de thuisploeg nadrukkelijk op zoek naar een derde doelpunt. Zo liet Addai zich opnieuw zien met een hard afstandsschot, maar werd de inzet gepakt door Matthys. Even later raakte invaller Koster de paal en werd de rebound van Reverson afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase van het duel kwam de winnende treffer echter van de Limburgers. Middenvelder Bryan Smeets maakte tegen de verhouding in de 2-3 en zo eindigde deze avond in een nederlaag voor Jong AZ.

Jong AZ - MVV Maastricht 2-3 (1-2)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Jurre van Aken (46. Elijah Dijkstra), Jorn Berkhout, Maxim Dekker 46. Mischa Engel), Finn Stam; Enoch Loek Postma, Tom Kerssens, Kees Smit (68. Reverson); Jayden Addai (81. Ricuenio Kewal), Ernest Poku (46. Nick Koster), Ro-Zangelo Daal.

Opstelling MVV Maastricht: Romain Chistophe Matthys; Andréa Giuseppe Librici, Ozgur Aktas (46. Wout Coomans), Bryant Nieling, Lars Schenk; Nicky Souren, Bryan Smeets, Ferre Slegers (68. Mart Remans), Nabil El Basri (84. Leroy Labylle) ), Rayan Buifrahi Khbiez, Dailon Rocha Livramento (84. Keone Maho).

Scoreverloop: 9. Daal 1-0, 35. El Basri 1-1, 43. Livramento 1-2, 55. Berkhout 2-2, 86. Smeets 2-3.
Gele kaarten: Buifrahi Khbiez, Smeets (MVV Maastricht), Westerveld (AZ).
Rode kaart: 48. Buifrahi Khbiez (MVV Maastricht).
Scheidsrechter: Thomas Hardeman