Terug naar overzicht

Martens: 'Kijken omhoog en gaan vol voor de winst'

AZ 1

03.05.2024

ZAANSTAD- Na een overtuigende overwinning op N.E.C. Nijmegen neemt AZ het zondag in eigen huis op tegen FC Twente. Een belangrijk affiche, dat de Alkmaarders moeten winnen om zicht te houden op de derde plek. Maarten Martens blikt terug op het duel met N.E.C. en kijkt vooruit naar de confrontatie met FC Twente.

"Het was een goede overwinning", begint Martens over de wedstrijd in Nijmegen. "Ik was heel tevreden over het besef bij de spelersgroep dat die drie punten hard nodig waren om Europees voetbal veilig te stellen en om de kloof naar de achtervolgers groot te houden. Aan de bal was het weliswaar niet onze beste wedstrijd, maar we stonden met een hele goede mentaliteit op het veld. In de zin van: wat er ook gebeurt vandaag, wij gaan hier als winnaar van het veld af. Dat is mooi om te zien."

FC Twente en de vierde plek
Bij de Alkmaarse club staat nu dan ook alles in het teken van de eerstvolgende wedstrijd tegen FC Twente. ''Het duel met FC Twente is erg belangrijk,'' reageert Martens. ''Het is fijn dat we de doelstelling Europees voetbal drie wedstrijden voor het einde van het seizoen officieus hebben behaald. We willen nu zo snel mogelijk de vierde plek helemaal veiligstellen en tegelijkertijd de druk opvoeren richting FC Twente om de derde plaats. Zondag is een mooie kans om hier stappen in te zetten.''

Direct sterk beginnen
De boodschap van de oefenmeester naar zijn spelersgroep is duidelijk. ''Wij willen FC Twente extra zenuwachtig maken. Wij moeten dus direct sterk beginnen en een signaal afgeven. FC Twente is een stabiele en goede ploeg. Ze staan ook niet voor niets boven ons, maar ze zijn er nog niet en dat moeten wij zien te voorkomen. We gaan natuurlijk vol voor de winst en dan kan de strijd om die derde plaats misschien nog interessant gaan worden.''

Kenmerken FC Twente
"De belangrijkste kenmerken om op te letten zijn de diepgang die ze in de ploeg hebben, ook vanuit het middenveld," analyseert Martens. "Ze zijn georganiseerd, spelen erg volwassen en hebben veel kwaliteiten aan de bal in de voorhoede. Het is ook een team dat niet zomaar gaten laat vallen. Ze hebben geen uitgesproken tekortkomingen als ploeg. Wij beseffen echter heel goed dat het wel een ploeg is die we aankunnen. In Enschede is het helaas niet gelukt, maar in eigen huis en met het publiek erachter moeten we dat nu wel voor elkaar krijgen."

Update selectie
Tot slot geeft de AZ-coach ook een korte update over zijn selectie. "Wouter Goes is er weer bij, hij keert terug van een schorsing. Verder zijn er geen bijzonderheden. Jordy Clasie zit nog niet bij de selectie, maar zijn herstel verloopt op dit moment goed. Hetzelfde geldt voor Dave Kwakman, Bruno Martins Indi, Lequincio Zeefuik en Mayckel Lahdo. Ik verwacht dat veel van hen dit seizoen nog terugkeren."

Uitverkocht huis
AZ treedt zondag aan in een uitverkocht huis. Alle beschikbare tickets zijn reeds verkocht en dus kunnen de manschappen van Martens opnieuw rekenen op volledige steun van het Alkmaarse publiek. 

Bekijk hier de voorbeschouwing van AZ TV: