AZ blijft foutloos in Eredivisie

17.09.2023

ALKMAAR- In een nagenoeg uitverkocht AFAS Stadion heeft AZ ook de vierde Eredivisie-wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. Tegen Sparta Rotterdam werd het 2-0, dankzij doelpunten van Dani de Wit en Vangelis Pavlidis. Ibrahim Sadiq maakte tot zijn officiële debuut.

AZ begon met één wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Vitesse. Mayckel Lahdo was toen ziek en ontbrak, maar de aanvaller stond tegen Sparta weer in de basis. Ernest Poku zat daardoor op de bank.

Ryan
In de openingsfase was het Sparta dat zich liet zien. Na nog geen minuut spelen kwam Koki Saito uit een cornervariant tot een kans, maar Mathew Ryan bracht redding. Ook na een kwartiertje spelen wist Ryan een schotje van Saito onschadelijk te maken.

Op voorsprong
Na achttien minuten spelen kwam AZ uit een prachtige aanval op voorsprong. Sven Mijnans gaf een prachtige pass op Jordy Clasie en de aanvoerder vond De Wit. Vanaf randje strafschopgebied schoot De Wit beheerst binnen voor de 1-0.

Dubbelslag
Nog geen minuut later was diezelfde De Wit de aangever bij een goal. De middenvelder kopte een bal van achteruit van Alexandre Penetra door op Vangelis Pavlidis en de Eredivisie-topscorer schoot binnen voor alweer zijn zesde competitiedoelpunt van het seizoen. Op een paar speldenprikjes van Alkmaarse zijde na gebeurde er in de eerste helft niets meer, waardoor AZ met een 2-0 voorsprong aan de thee ging.

Kansen
AZ bleef de wedstrijd ook na de rust controleren. Na een boogballetje van Mijnans kopte De Wit binnen, maar het doelpunt ging niet door wegens buitenspel. Enkele minuten later kwam Pavlidis uit een voorzet van David Møller Wolfe tot een kopkans, maar Nick Olij redde op fraaie wijze. De kansen bleven zich opstapelen en in de 58e minuut kwam Myron van Brederode in een enorm kansrijke positie terecht, maar de aanvaller schoot oog in oog met Olij naast.

Debuut
Met zeventig minuten op de klok viel onder andere Sadiq in. Voor de aanvaller betekende het zijn officiële debuut. Ook Jens Odgaard en Poku waren het veld ingekomen, waardoor er een volledig nieuwe aanval stond. Via eerstgenoemde kwam Mijnans nog knap tot een schot, maar zijn poging verdween in het zijnet.

Slotfase
In de slotfase dook AZ nog een paar keer gevaarlijk op voor het doel van Olij. Een kopbal van Odgaard verdween echter in de handen van de doelman en ook een schot van Poku werd even later gepakt door het AZ-Jeugdexponent. Het bleef bij 2-0 in het AFAS Stadion en daarmee is AZ nog altijd foutloos in de Eredivisie.