AZ krijgt les in efficiëntie

26.10.2023

ALKMAAR- AZ heeft donderdagavond een nederlaag geleden in de UEFA Europa Conference League. In eigen huis werd het 1-4 tegen Aston Villa FC. AZ had de nodige kansen, maar kreeg van de Engelsen les in efficiëntie. Ibrahim Sadiq nam het Alkmaarse doelpunt voor zijn rekening.

Bij AZ ontbrak Mayckel Lahdo vanwege een schorsing. Sadiq begon voor de Zweed in de basis. Voor de aanvaller betekende het zijn basisdebuut.

Achterstand
AZ keek al vroeg tegen een achterstand aan. Na dertien minuten spelen was het Leon Bailey die de bal buiten in de zestien aannam. De aanvaller bleef rustig en schoot de bal tegen de touwen. Daarop kwam AZ ook tot een kans via Vangelis Pavlidis, maar het schot van de Griek was geen probleem voor Emiliano Martinez. Aan de andere kant was het wel meteen weer raak. Youri Tielemans dook op voor het doel van Mathew Ryan en schoot raak.

Kansen
AZ had het moeilijk, maar kreeg wel enkele kansen om terug te komen in de wedstrijd. Na 25 minuten kreeg Pavlidis de grootste kans aan de zijde van AZ. Aston Villa verloor de bal slordig en de spits kreeg een vrije schietkans, maar zijn inzet ging over. Even later tikte Pavlidis wel binnen, maar daarvoor had Myron Van Brederode buitenspel gestaan waardoor de treffer niet doorging. Met een 0-2 achterstand ging AZ aan de thee.

Erger
AZ kwam goed uit de kleedkamer en zette de Engelsen goed onder druk, maar de eerste beste counter was meteen weer raak. Het schot van Bailey werd nog gepakt door Ryan, maar Watkins schoot vervolgens de rebound binnen. Slechts zes minuten later lag de bal alweer in het net. John McGinn tikte van dichtbij binnen na een goede voorzet. AZ wachtte een schier onmogelijke opgave.

Sadiq
Toch kwam er weer hoop in het AFAS Stadion. Na 65 minuten spelen was het basisdebutant Sadiq die fraai in de verre hoek de bal binnenschoot. AZ rook bloed en nam de controle over de wedstrijd volledig over. Pogingen van invallers Jens Odgaard en Tiago Dantas gingen over en naast en ook een schot van Jordy Clasie leverde niets op. AZ had aardig wat kansen over de hele wedstrijd gezien, maar Aston Villa was simpelweg efficiënter.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
AZ - Aston Villa FC 1-4 (0-2)
UEFA Europa Conference League

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Riechedly Bazoer, Alexandre Penetra (46. Bruno Martins Indi), David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans (46. Tiago Dantas), Dani de Wit (86. Djordje Mihailovic); Ibrahim Sadiq (67. Jens Odgaard), Vangelis Pavlidis, Myron van Brederode (67. Ruben van Bommel).

Opstelling Aston Villa FC: Emiliano Martinez; Matty Cash, Diego Carlos, Clément Lenglet, Lucas Digne; Boubacar Kamara (86. Leander Dendoncker), John McGinn (80. Moussa Diaby), Douglas Luiz (69. Nicolo Zaniolo), Youri Tielemans, Leon Bailey (86. Bertrand Traoré); Ollie Watkins (86. Jhon Duran).

Scoreverloop: 13. Bailey 0-1, 23. Tielemans 0-2, 51. Watkins 0-3, 57. McGinn 0-4, 65. Sadiq 1-4.