ZAANSTAD- AZ Onder 18 was zaterdag een paar maten te groot voor concurrent Ajax. Op De Toekomst kwam de ploeg van trainer Michael van Zijtveld in de eerste helft al op een 0-3 voorsprong. In het tweede bedrijf kwamen daar nog twee goals bij: 1-5.

De Alkmaarders sloegen halverwege het eerste bedrijf ongenadig hard toe. In de vijftiende minuut dwong AZ met goed drukzetten een fout af in de opbouw van Ajax. Wassim Bouziane pakte de bal van een Amsterdamse verdediger af en kreeg die bij Julian Oerip. De aanvoerder kon vervolgens simpel afdrukken: 0-1.

Goal vanaf middenlijn
Slechts vijf minuten later werd het verschil verdubbeld. Anthony Smits had op de rechterflank veel ruimte en zette voor op Bouziane. Laatstgenoemde nam de bal vervolgens handig mee en schoot de 0-2 tegen de touwen. De vleugelaanvaller was in de 26e minuut ook verantwoordelijk voor de 0-3. Na een verovering op het middenveld zag hij Ajax-goalie Tommy Setford ver voor zijn doel staan. Met een strak schot vanaf de middenlijn wist hij de keeper te verrassen.

Doelman omspelen
AZ was heer en meester in de eerste helft en was via Bouziane (schot naast), Elijah Dijkstra (inzet in korte hoek gekeerd) en Yoël van den Ban (kopbal over) zelfs nog dicht bij een vierde treffer. De grootste kans was in de veertigste minuut voor Van den Ban. De spits had na een dieptepass de vrije doortocht en wist Setford te omspelen. Onder druk van de doelman en een verdediger werd hij echter te ver naar de zijkant gedwongen om te kunnen scoren.

Strafschop
Ook na de pauze hield AZ volledige controle over de wedstrijd. De hoofdstedelingen kwamen niet eraan te pas en zagen AZ in de 58e minuut op 0-4 komen. Na een goede actie op de flank dwong Dijkstra in het strafschopgebied een overtreding af. De scheidsrechter wees naar de stip, waarna Bouziane zijn hattrick voltooide: 0-4.

Zijnet
AZ kreeg in het restant van de wedstrijd voldoende kansen verder afstand te nemen. Zo waren er goede mogelijkheden voor Bouziane, Oerip en invaller Deacon van der Klaauw. Tweemaal bracht doelman Setford redding en de inzet van Van der Klaauw kwam in het zijnet.

Snel antwoord
In de laatste minuten maakte Ajax de eretreffer. Na een hoekschop bleef de bal lang in de Alkmaarse zestien hangen, waarna Skye Vink kon scoren. Het antwoord van AZ volgde vrijwel direct daarna. Kasper Boogaard had vanuit de achterhoede een diepe steekpass in huis, waardoor Oerip vrij voor doel kwam. Hij wipte de bal vervolgens handig over de uitgekomen Setford: 1-5. Bij die tussenstand bleef het, waardoor AZ uitstekende zaken deed in de voorjaarscompetitie.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Ajax - AZ Onder 18 1-5 (0-3)

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Elijah Dijkstra (77. Kasper Boogaard), Mathijs Menu, Rayan Atikallah, Jeremiah Esajas (36. Jesper Zwart); Enoch Mastoras, Julian Oerip, Lev Lenssen (88. Bohdan Budko); Anthony Smits (77. Deacon van der Klaauw), Yoël van den Ban (77. Ilias Splinter), Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 15. Oerip 0-1, 20. Bouziane 0-2, 26. Bouziane 0-3, 58. Bouziane 0-4 (pen.), 86. Vink 1-4, 87. Oerip 1-5.