AZ Vrouwen: Oefennederlaag tegen Feyenoord

23.02.2024

ZAANSTAD- De AZ Vrouwen hebben vrijdagmiddag een nederlaag geleden tegen Feyenoord. Op een regenachtig AFAS Trainingscomplex waren de Rotterdammers met 1-2 te sterk. Het enige doelpunt aan Alkmaarse zijde kwam op naam van Manique de Vette.

Wegens de interlandperiode kon AZ-coach Wouter de Vogel geen beroep doen op keepsters Femke Liefting en Netty Booms. Beide goalies zijn op trainingskamp met Oranje Onder 19. Dit betekende een basisplaats onder de lat voor Justine Candel.

Goede start

Vanaf het eerste fluitsignaal toonde AZ zich aanvallend sterk en de eerste grote kans was dan ook voor de thuisploeg. Op aangeven van Yaël Mollink kwam Desiree van Lunteren binnen het zestienmetergebied tot een schot, maar de Rotterdamse goalie Oliwia Szymczak stopte de inzet.

Onverwachtse tegentreffer
Ondanks een goede openingsfase van de Alkmaarders, namen de bezoekers de leiding na drieëntwintig minuten spelen. Aanvalster Ella van Kerkhoven brak door op de flank en schoot op doel. AZ-keepster Justine Candel bracht aanvankelijk redding op de inzet, maar kon de bal niet goed verwerken. Feyenoord-spits Sanne Koopman tikte vervolgens van dichtbij de 0-1 binnen.

Voldoende kansen op gelijkmaker
Ook na de tegentreffer waren de grootste kansen voor de ploeg uit Alkmaar. Zo gaf Camie Mol een slimme dieptebal waardoor Van Lunteren één-op-één kwam met keepster Szymczak. De aanvoerster probeerde de sluitpost met een lobje te verschalken, maar de bal werd door een Rotterdamse verdedigster van de lijn gehaald. Voor rust was AZ nog tweemaal dichtbij een doelpunt, via Annemiek Kruijthof en Van Lunteren. Beide pogingen werden echter gepakt door Szymczak.

De Vette maakt gelijk
In de tweede helft was het wél direct raak. Een voorzet van Robin Blom kwam terecht bij Van Lunteren, die vervolgens De Vette bereikte. De middenveldster haalde uit en zette de 1-1 op het scorebord. Kort daarna leek ook Bo op de Weegh trefzeker te zijn. Op de flank passeerde zij haar directe tegenstander en zocht ze de verre hoek, maar het schot ging net over het doel.

Koopman slaat weer toe
In de slotfase van de wedstrijd kwamen de Rotterdammers opnieuw op voorsprong. In de omschakeling brak Koopman door en maakte zij haar tweede doelpunt van de wedstrijd. Vlak voor tijd kwam Maudy Stoop tot twee keer toe in scoringspositie, maar de gelijkmaker bleef uit en het duel eindigde in 1-2.

AZ Vrouwen - Feyenoord Vrouwen 1-2 (0-1)
Vriendschappelijk duel

Opstelling AZ Vrouwen: Justine Candel; Camie Mol (46. Robin Blom), Maudy Stoop, Djoeke de Ridder (63. Helena Macleane), Kim Smal (63. Isa Dekker); Annemiek Kruijthof (80. Isa Colin), Desiree van Lunteren, Isa Colin (46. Mirte van Bentum); Yaël Mollink, Sanne Peereboom (36. Manique de Vette), Bo op de Weegh (63. Veerle van der Most).

Scoreverloop: 23. Koopman 0-1, 50. De Vette 1-1. 81. Koopman 1-2.

Tekst: AZ Media / Maxime Ledentu
Foto's: Patrick Harderwijk / Fotopersbureau HCA