AZ Vrouwen verliezen in Den Haag

10.02.2024

DEN HAAG- De AZ Vrouwen gingen zaterdagmiddag onderuit op bezoek bij ADO Den Haag. In het Bingoal stadion kwam de thuisploeg na een klein half uur spelen op 1-0. In de tweede helft wisten de Hagenezen de voorsprong te verdubbelen. De Alkmaarders slaagde er niet in om een doelpunt te maken en zo eindigde de confrontatie in 2-0.

De wedstrijd ADO Den Haag - AZ was een duel tussen de nummer 7 en 8 van de ranglijst in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De opstellingen van beide teams kende geen wijzigingen ten opzichte van de door hen laatst gespeelde wedstrijd.

Eerste kans na 10 minuten
De wedstrijd kende een aftastende openingsfase waarin de thuisploeg meer aanvallend initiatief toonde. Na negen minuten spelen was de eerste grote kans van de wedstrijd echter voor de Alkmaarders. Romaissa Boukakar gaf een goede voorzet vanaf de linkerflank op Bo op de Weegh. Laatstgenoemde nam de voorzet in één keer op de slof, maar ADO-keepster Barbara Lorsheyd wist een doelpunt te voorkomen.

Liefting brengt redding
De opvolgende kansen waren voor de ploeg uit Den Haag. Zo kreeg Shanique Dessing de ruimte om te draaien in het zestienmetergebied van de bezoekers en schoot de Haagse aanvalster net naast het doel van Femke Liefting. Even later moest de AZ-keepster wél in actie komen en verrichtte zij een goede redding op de inzet van Nikki Ijzerman.

ADO Den Haag op 1-0
Na een klein half uur spelen wist de thuisploeg alsnog de score te openen. Een steekpass van Dessing bereikte ploeggenoot Lobke Loonen. De ADO-spits had vervolgens veel tijd en passeerde Liefting met een schot in de verre hoek: 1-0. Kort daarna waren de Hagenezen opnieuw gevaarlijk, ditmaal met hulp van de Alkmaarders. Een terugspeelbal van Karlijn Woons was namelijk te kort, waarna Loonen in scoringspositie kwam. Keepster Liefting was echter alert en voorkwam een verdere achterstand. Beide ploegen gingen rusten met 1-0 op het scorebord.

Kansen zijn schaars
AZ begon de tweede helft met een driedubbele wissel. Trainer Wouter de Vogel verving zijn gehele voorhoede. Zij werden vervangen door Isa Dekker, Veerle van der Most en Annemieke Kruijthof. Net als in het eerste bedrijf waren de Alkmaarse kansen schaars. Na ongeveer zestig minuten spelen creëerden de bezoekers hun eerste kans van de tweede helft. De opkomende Camie Mol gaf een voorzet waarmee zij Manique de Vette bereikte. De middenveldster van AZ kon de bal echter niet op doel krijgen en schoot over.

Tweede Haagse goal
Aan de andere kant van het veld wist ADO Den Haag de score te verdubbelen. Een lage voorzet van invalster Louise van Oosten werd door een inlopende Dessing diagonaal ingeschoten en zo stond het na 75 minuten spelen 2-0.

Gemiste strafschop
In de slotfase van de wedstrijd leek er voor de Alkmaarders toch nog iets mogelijk. Met een individuele actie omspeelde Desiree van Lunteren haar directe tegenstander, waarna de Haagse verdedigster een harde overtreding maakte in het strafschopgebied. De scheidsrechter wees direct naar de stip. Van Lunteren ging zelf achter de bal staan, maar keepster Lorsheyd koos de goede hoek en hield de strafschop tegen. In de blessuretijd was AZ nog gevaarlijk via Van Lunteren en De Vette, maar een treffer bleef uit en zo eindigde het duel in 2-0.

ADO Den Haag - AZ Vrouwen 2-0 (1-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Barbara Lorsheyd; Bo Vonk (Caro Pijnacker Hordijk), Danielle Noordermeer, Wielle Douma, Kayra Nelemans (86. Laura Dankelman); Manon van Raay (80. Ilham Abali), Chloé vande Velde (67. Louise van Oosten), Lysanne Van der Wal, Nikki IJzerman; Lobke Loonen, Shanique Dessing (80. Vanesse Susanna).

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol, Karlijn Woons, Maudy Stoop, Robin Blom (63. Kim Smal); Isa Colin (78. Sanne Peereboom), Desiree van Lunteren, Manique de Vette; Bo op de Weegh (46. Isa Dekker), Floor Spaan (46. Veerle van der Most), Romaissa Boukakar (46. Annemiek Kruithof).

Scoreverloop: 29. Loonen 1-0, 75. Dessing 2-0.
Gele Kaarten: IJzerman, Noordermeer (ADO Den Haag)