Jong AZ begint met zege aan nieuwe seizoen

14.08.2023

ZAANSTAD- Jong AZ is met een overwinning begonnen aan het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen. De beloften wonnen op het eigen AFAS Trainingscomplex met 1-0. Jayden Addai scoorde de enige goal van de wedstrijd.

De wedstrijd betekende het debuut van Jan Sierksma in het betaald voetbal. De trainer die vorig seizoen de Youth League wist te winnen nam deze zomer het stokje over van Maarten Martens.

Kansen
In de openingsfase van de wedstrijd kwam Jong AZ al een aantal keer dichtbij het doel van Jong FC Utrecht. Yusuf Barasi stoomde op en gaf een prachtige pass op Ricuenio Kewal, maar laatstgenoemde miste oog in oog met doelman Calvin Raatsie. Even later was het Ro-Zangelo Daal die uit een moeilijke hoek het doel miste. Een lekkere uithaal van Finn Stam ging ook maar net naast. Aan de andere kant liet Rafik El Arguioui zich zien namens de bezoekers, maar een poging richting de verre hoek ging langszij.

Op slag van rust
Vlak voor de rust werd Hobie Verhulst even getest, maar een schotje van Mees Rijks pakte de doelman eenvoudig. Aan de andere kant was het wel raak. Jayden Addai was alert en strafte een fout achterin bij Jong FC Utrecht af. De aanvaller twijfelde niet en schoot de bal tegen de touwen voor een voorsprong bij de rust!

Aluminium
In de tweede helft hield de ploeg van Sierksma de controle, wat nog tot een aantal kansen voerde. Na 65 minuten spelen was Barasi dichtbij, maar de spits schoot snoeihard tegen de lat. Een poging van Addai was enkele minuten later een eenvoudige prooi voor Raatsie. Kort daarna kwamen de bezoekers er gevaarlijk uit, maar nadat de bal was blijven hangen wist Verhulst redding te brengen.

Slotfase
Met 84 minuten op de klok had Kewal een prachtige actie in huis. De aanvaller zette zijn tegenstander op het verkeerde been en draaide de bal richting de verre hoek, maar Raatsie had een sterke redding in huis. Een uithaal van Loek Postma ging een minuut later via een Utrechter over. Het zou het laatste wapenfeit van de verdediger zijn, die drie minuten voor tijd het veld moest verlaten met een tweede gele kaart. Met zes minuten blessuretijd rook Jong FC Utrecht bloed, maar Jong AZ hield stand en begon het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen met drie punten!

Sierksma: 'Kunnen veel beter'
Jan Sierksma was kritisch na zijn debuutoverwinning. "Ik denk dat wij nog veel beter kunnen", begon de trainer. "We zijn natuurlijk aan het begin van het seizoen en het is een utopie om te denken dat je meteen de beste wedstrijd van het seizoen gaat spelen. We zijn ook een team in ontwikkeling. Maar ik heb ook veel dingen gezien die me wel goed bevielen en waar we mee verder kunnen. Dat was bijvoorbeeld de strijdlust op het einde. Dat is denk ik een belangrijke voorwaarde om als team stappen te zetten. Het werd nog even spannend, maar over de hele wedstrijd gezien hadden wij de overhand en winnen we denk ik wel terecht."