Kick-off AZ Voetbalschool: 'Je ontwikkelen tot profvoetballer'

Gepubliceerd op 18 november 23, 12:26

ALKMAAR- Klaar voor de start! Het traject voor een nieuwe lichting van de AZ Voetbalschool in de Regio is donderdagavond officieel begonnen. Zij maakten in het AFAS Stadion kennis met de club, kregen hun eerste AZ-kleding en werden ingelicht over waarnaar zij kunnen uitkijken.

De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Spelers die zijn opgevallen bij de scouts van AZ, trainen iedere zondag bij een club in de eigen regio onder leiding van AZ-trainers. Veel kinderen krijgen zo de kans zich verder te ontwikkelen als voetballer, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren kwijt zijn aan reizen. De beste talenten kunnen terecht komen in de AZ Onder 11 selectie.

Beker omhoog
De kick-off in het AFAS Stadion begon met een presentatie, waarin onder meer een video werd getoond. Daarin waren beelden te zien van zowel Jong AZ'ers als spelers van AZ 1, die allen in de AZ Voetbalschool zijn begonnen. Zo kwam onder meer de goal van Dave Kwakman in de strijd om de wereldbeker voorbij. Ook zagen de aanwezige bezoekers vanuit het oogpunt van Rome-Jayden Owusu-Oduro opnieuw de beker van de UEFA Youth League omhoog gaan. 

Droom najagen
De video eindigde met de woorden 'Who's Next?', waarna Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg het overnam. Hij kondigde aan dat alle aanwezige spelers vanaf nu deel uitmaken van de AZ Jeugdopleiding. Zij kregen daarmee de kans hun droom om profvoetballer te worden na te jagen. "Wij hebben de ambitie met zoveel mogelijk zelf opgeleide spelers om de prijzen te spelen. In jullie tijd bij AZ vinden wij het belangrijk dat jullie veel plezier maken, de tijd krijgen en willen wij jullie helpen je te ontwikkelen tot profvoetballer", aldus Brandenburg.

'Geweldig om in het AZ-stadion te zijn'
Moos Moester, speler van WSV 1930 in Wormer, is één van de jongens die vanaf nu deel uitmaakt van de AZ Voetbalschool in de Regio. Met grote ogen keek hij om zich heen. "Ik ben heel blij om hier te zijn. Het is voor mij geweldig om in het stadion van AZ te zijn", vertelde hij. Vervolgens rende Moos richting de tribunes om ook het veld te bewonderen.

Bokaal
Na de presentatie van Brandenburg nam AZ Voetbalschool-coördinator Dico Blei het woord. Hij deed onder anderen de planning van de AZ Voetbalschool in de Regio uit de doeken. Daarin was te zien dat de nieuwe lichting zowel in het voor- als najaar twaalf trainingen krijgt aangeboden. Ook spelen zij tweemaal per jaar het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi, waarin zij onderling strijden om een bokaal. 

Blei: 'Verder ontwikkelen'
Bij de AZ Voetbalschool in de Regio blijven de talenten in hun eigen omgeving trainen, maar worden ze constant uitgedaagd. "We leren jullie met verschillende situaties op het veld omgaan en daarbij altijd de beste oplossing te vinden'", gaf Blei aan. Daarnaast biedt de club ook mogelijkheden aan voor de spelers om thuis te kunnen oefenen. '"Met ons AZ Skills Programma geven we de kinderen de mogelijkheid thuis te oefenen en hun vaardigheden ook in een vertrouwde omgeving verder te ontwikkelen."

Kledingpakket
De avond kende een mooie afsluiting. De aanwezige spelers kregen namelijk hun eerste AZ-kledingpakket. Jayden Mvama van het Amsterdamse SC Buitenveldert trok vol trots zijn nieuwe AZ-shirt aan en hoopt hierin zijn ambities waar te maken. "Ik wil een grote speler worden. Passen en verdedigen moet beter, maar ik kan goed aanvallen en scoor veel goals."

Foto's: AZ Media