Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | AZ - SK Brann

Laatste Nieuws

24.08.2023

ALKMAAR- AZ neemt het in de Play-offs van de UEFA Europa Conference League op tegen SK Brann. Tegen welke clubs uit Noorwegen speelden de Alkmaarders in het verleden? En wie kan zich de recordboeken in voetballen? Je leest het in Feiten & Cijfers.

AZ - SK Brann is de 191e Europese wedstrijd voor de Alkmaarders. Daarin maakte AZ 313 doelpunten.

AZ treft in Brann de 94e Europese tegenstander in de clubhistorie. 

AZ plaatste zich ten koste van FC Santa Coloma uit Andorra voor de laatste voorronde van de Conference League. In Andorra la Vella werd met 0-1 gewonnen, thuis werd het 2-0.

Tijdens het tweeluik met Santa Coloma maakten Alexandre Penetra, David Møller Wolfe, Denso Kasius, Ruben van Bommel en Kenzo Goudmijn hun Europese debuut voor AZ. 


Een bijzondere mijlpaal lonkt voor Pantelis Hatzidiakos. Het product van de AZ Jeugdopleiding kan in het thuisduel met Brann Maarten Martens en Kew Jaliens evenaren als het gaat om Europese wedstrijden voor de club. Hatzidiakos staat momenteel op 44 duels, één minder dan Martens en Jaliens (45). De top-10 als het gaat om Europese wedstrijden van AZ:

1. Maarten Martens & Kew Jaliens | 45
3. Pantelis Hatzidiakos | 44
4. Yukinari Sugawara | 42
5. Jordy Clasie | 41
6. Dani de Wit | 40
7. Johann Berg Gudmundsson | 36
8. Barry Opdam & Fredrik Midtsø| 33
10. Tim de Cler & Nick Viergever | 32

Pascal Jansen stond tot dusver 31 wedstrijden als eindverantwoordelijke langs de lijn bij Europese wedstrijden van AZ en staat daarmee bovenaan de lijst. Die deelt hij nu nog met Gertjan Verbeek, maar tegen Brann pakt Jansen het record. Sowieso won geen enkele trainer meer Europese wedstrijden met AZ dan de huidige oefenmeester van de Alkmaarders: 20. De top-5 van gecoachte wedstrijden voor AZ:

1. Pascal Jansen & Gertjan Verbeek | 31 
3. Louis van Gaal | 26
4. John van den Brom | 24
5. Arne Slot | 21

De eerste Europese wedstrijd als eindverantwoordelijke van Jansen was in en tegen het Kroatische Rijeka / Foto: Ed van de Pol

Afgelopen seizoen voegde Brann de zevende beker toe aan de prijzenkast. Door de zomercompetitie in Noorwegen werd de bekerfinale van 2022 afgewerkt op 20 mei 2023. In de finale werd Lillestrøm SK met 2-0 verslagen, waardoor Brann een Europees ticket veroverde.

AZ heeft met David Møller Wolfe de perfecte scout in huis. De linksachter kwam afgelopen zomer over van Brann en won de beker en titel op het tweede niveau met de club waar hij als kleine jongen al fan van was. In totaal speelde de linksback 69 officiële wedstrijden in het rood van de formatie uit zijn geboortestad.

Brann plaatste zich voor de Play-offs van de Conference League door in de derde voorronde af te rekenen met FC Arouca uit Portugal. In Estádio Municipal de Arouca werd het 2-1 voor de Zuid-Europeanen. Die achterstand werd in Noorwegen binnen 45 minuten teniet gedaan, door een voorsprong van 3-0. Uiteindelijk won Brann het thuisduel met 3-1.

AZ speelde in het verleden driemaal eerder tegen een club uit Noorwegen. De eerste keer was in het seizoen 1981-1982. Destijds was IK Start de tegenstander in het kader van de Europacup I. De ploeg van kampioenstrainer Georg Kessler was in Kristiansand met 1-3 te sterk, in De Alkmaarder Hout werd met 1-0 gewonnen.

Dertig seizoenen later werd AZ opnieuw gekoppeld aan een Noorse tegenstander. Aalesunds FK was in voorronde van de Europa League de opponent. Op het kunstgras van Aalesunds wonnen de Noren met 2-1. In de return haalde AZ echter ongenadig hard uit: 6-0.


Twee seizoenen geleden speelde AZ voor het laatste tegen een Noorse ploeg in Europees verband. Na twee wedstrijden stond het 3-3 tussen AZ en FK Bødo/Glimt in de achtste finales van de Conference League. Na verlenging bleken de Noren te sterk voor de Alkmaarders. 

Brann speelde in het verleden driemaal tegen een Nederlandse club en alle wedstrijden waren in het kader van de Europacup II. In het seizoen 1977-1978 was FC Twente over twee wedstrijden met 1-4 te sterk in de achtste finales. In het seizoen 1983-1984 was NEC Nijmegen na een tweeluik in de eerste ronde met 1-2 de ploeg die door bekerde.

De enige keer dat Brann wist te winnen van een Nederlandse club in Europees verband was in het seizoen 1996-1997. PSV werd de achtste finales in eigen stadion met 2-1 verslagen, waarna de overwinning in Eindhoven werd veiliggesteld met een gelijkspel: 2-2.

Laatste vijf wedstrijden tegen een Noorse tegenstander:
2021-2022 | AZ - FK Bødo/Glimt 2-1 (Doelpunten: Pavlidis 2x)
2021-2022 | FK Bødo/Glimt - AZ 2-1 (Doelpunt: Aboukhlal)
2011-2012 | AZ - Aalesunds FK 6-0 (Doelpunten: Wernbloom, Altidore (2x), Holman, Moisander, Martens)
2011-2012 | Aalesunds FK - AZ 2-1 (Doelpunt: Martens)
1981-1982 | AZ - IK Start 1-0 (Doelpunt: Tol)

Live
AZ - SK Brann begint donderdag 24 augustus om 20:45 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar voor dit affiche. Bestel je kaarten in de vrije verkoop via onderstaande button.

Noors tweegangenmenu
In Grand Café Van Gaal bereid je je culinair voor op het duel met de Noren. Vanaf 18:15 uur scoor je in het restaurant van het AFAS Stadion een heerlijk Noors tweegangenmenu. Om teleurstelling te voorkomen raden we aan vooraf te reserveren. Dit kan per e-mail via e.verbruggen@az.nl of door te bellen met 072 547 80 99.