Terug naar overzicht

Feiten & Cijfers | RKC Waalwijk - AZ

Laatste Nieuws

18.08.2023

ALKMAAR- AZ maakt zich op voor de eerste uitwedstrijd van het Eredivisie-seizoen 2023-2024. Zondag is RKC Waalwijk de tegenstander in het Mandemakers Stadion. Een aantal Feiten & Cijfers op een rij.

AZ speelt voor de achttiende keer een competitiewedstrijd in Waalwijk. Van de voorgaande zeventien ontmoetingen wist AZ negenmaal te winnen en eindigde het slechts één keer gelijk. 

De laatste keer dat AZ won in Waalwijk was in het seizoen 2021-2022. Toen troffen beide ploegen elkaar voor het eerst in de historie in het bekertoernooi. De Alkmaarders wonnen overtuigend in het Mandemakers Stadion: 0-4. Toen trefzeker namens AZ: Dani de Wit, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson en Zakaria Aboukhlal.

In 1994 troffen RKC en AZ elkaar voor het eerst in de historie. Destijds in het kader van de nacompetitie, waarbij de Waalwijkers streden om lijfsbehoud in de Eredivisie en AZ een poging deed om te promoveren. Na een 0-0 in De Alkmaarder Hout, verloren de Alkmaarders met 4-1 in Brabant.

AZ begon vorig week met ruime overwinning aan het nieuwe Eredivisie-seizoen. In het eigen AFAS Stadion werd Go Ahead Eagles met 5-1 verslagen. Onder anderen Ruben van Bommel, Alexandre Penetra en David Møller Wolfe maakten hun competitiedebuut voor de Alkmaarders.


RKC trapte het nieuwe voetbaljaar af in het Abe Lenstra Stadion. Tegen sc Heerenveen ging de ploeg van nieuwe trainer Henk Fraser met 3-1 onderuit. Michiel Kramer verzorgde het enige doelpunt van de Brabanders.

Midweeks presenteerde RKC Reuven Niemeijer als aanwinst. De aanvaller kwam over van de Italiaanse Serie B-club Brescia Calcio. 

Het Mandemakers Stadion is gevestigd in Waalwijk. Het stadion biedt plaats aan 7.508 toeschouwers en is geopend in 1996. Het onderkomen is gerenoveerd in 2019. In 2020 verruilden de Waalwijkers kunstgras voor natuurgras. 

Jens Odgaard speelde in het seizoen 2021-2022 op huurbasis voor RKC Waalwijk. In 33 officiële wedstrijden scoorde de Deen liefst elfmaal. Vorige zomer nam AZ Odgaard over van het Italiaanse US Sassuolo.

Odgaard namens RKC in duel met Clasie / Foto: Ed van de Pol

Van de huidige RKC-selectie hebben twee spelers een verleden bij AZ. Zo speelde Denilho Cleonise in de AZ Jeugdopleiding. Hij verruilde FC Twente afgelopen zomer voor RKC. Richonell Margaret maakte onlangs de overstap van TOP Oss naar Waalwijk. Tussen 2019 en 2022 speelde hij 43 wedstrijden voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie (7 goals).

AZ-trainer en oud-voetballer van de Alkmaarders Maarten Martens maakte zijn eerste minuten op de Nederlandse velden tussen 2004 en 2006 voor RKC Waalwijk (48 wedstrijden 8 goals). Vervolgens maakte de Belgisch international de overstap naar AZ, waar hij onder meer landskampioen werd in 2009.

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder andere Mike Grim, Lars Nieuwspoort, James Efmorfidis, Patrick van Diemen, Iliass Bel Hassani, Maarten Martens, Ryan Donk, Milano Koenders, Joey Gudjónsson, Tarik Sektioui, Danny Muller, Theo Zwarthoed, Rogier Molhoek, Ray Richardson, Paul Nortan, Danny Matthijssen, Michael Lamey, Gerrie Kleton, Nico Jalink, Pius Ikedia, Rudi Das, Peter van de Berg, Charlison Benschop, Nourdin Boukhari, Stijn Spierings, Ezra Walian, Daan Rienstra, Tijjani Reijnders, Mats Seuntjens en Thijs Oosting.

Pascal Jansen kan zondag niet beschikken over Myron van Brederode, Bruno Martins Indi, Jesper Karlsson, Mees de Wit, Sem Westerveld, Rome-Jayden Owusu-Oduro, Wouter Goes, Lewis Schouten en Mexx Meerdink. Tiago Dantas is een twijfelgeval.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen:
2022-2023 | AZ - RKC Waalwijk 3-0 (Doelpunten: Mijnans, Lahdo, Van Brederode)
2022-2023 | RKC Waalwijk - AZ 3-1 (Doelpunt: Karlsson)
2021-2022 | AZ - RKC Waalwijk 1-3 (Doelpunt: Dani de Wit)
2021-2022 | RKC Waalwijk - AZ 0-4 (Doelpunten: Dani de Wit, Pavlidis, Karlsson, Aboukhlal) (TOTO KNVB Beker)
2021-2022 | RKC Waalwijk - AZ 1-0 

Alex Bos is zondag scheidsrechter bij RKC Waalwijk - AZ. Mike Janssen en Don Frijn zijn aangewezen als grensrechter, terwijl Robin Vereijken is aangesteld als vierde official. Dennis Higler fungeert als Video Assistent Referee.

Live
RKC Waalwijk - AZ begint zondag om 16:45 uur en is live te zien bij ESPN. Ook is het duel live te beluisteren met AZ Radio en mis je niets met de social media-kanalen van de club, zoals Instagram, Facebook en Twitter.